GZW - Krem marchwiowo-migdalowy

kali84
KREM MARCHWIOWO-MIGDAŁOWY

Wykopowicze, przedstawiam przepis na pyszny krem marchwiowo-migdałowy z pysznymi domowymi grzankami!

Do wykonania tego prostego i (wbrew Waszej pierwszej reakcji) sycącego dania potrzebne nam będą następujące składniki:



  • ok. 0,5kg marchwi
  • dwa pory (białe części)
  • dwie duże bułki
  • paczka migdałów (200 gr)
  • szczypiorek
  • sok z cytryny


oraz niewidoczne na zdjęciu:
- ok 3 łyżki masła
- ok. 1,5 litra wody
- oliwa
- pieprz (u mnie pieprz ziołowy) i sól.

Natkę pietruszki możecie potraktować jako asystenta, nie będziemy jej używać do tego przepisu.

Przystępujemy do działania:
1) Pory myjemy pod bieżącą wodą, po czym kroimy na talarki lub półtalarki.
2) Wlewamy nieco oliwy do garnka, wrzucamy pokrojone pory i dusimy po przykryciem, czasem mieszając, ok 5 minut.



3) Marchewkę obieramy, kroimy w talarki i dodajemy do podduszonych porów. Wszystko zalewamy około 1,5 litra wody, dodajemy trocę soli oraz pieprzu i gotujemy na małym ogniu ok 45-50 minut.



4) Gotujemy wodę w oddzielnym garnku lub w czajniku (ok 0,25 l) i zalewamy wrzątkiem migdały.



5) Po kilku (5-6) minutach odlewamy wodę z migdałów i w łatwy i przyjemny sposób zdejmujemy skórkę z migdałów.



6) Tak obrane migdały mielimy w malakserze.

7) Bierzemy się za bułki. oddzielamy skórkę od miąszu. Skórki rwiemy na mniejsze kawałki.



8) Miąsz zalewamy wodą, i pozostawiamy do namoczenia 2-3 minuty, po czym dokładnie odciskamy jak najwięcej wody.



9) Na patelni roztapiamy masło po czym wrzucamy na nią podarte skórki z bułek. Od razu po wrzuceniu solidnie mieszamy, aby każdy skrawek w miarę równo nasiąknął masłem.



10) Do garnka wrzucamy zmielone migdały, namoczony miąsz z bułek oraz trochę przygotowywanego wywaru i blendujemy wszystko na w miarę jednolitą masę.





11) Wywar w tym czasie zdążył nabrać już ładnego koloru i smaku. Można spróbować i ewentualnie lekko dosolić i popieprzyć.



12) Zblendowaną "papkę" wrzucamy do przygotowanego wywaru z marchwi i pora i ponownie wszystko razem miksuemy na jednolitą masę. Kosztujemy, aby sprawdzić, czy nie trzeba doprawić sola lub pieprzem i dodajemy ok. 2 łyżki soku z cytryny. Całość gotujemy 3-5 minut.



13) Ostatni krok związany z podaniem zupy na stół - kroimy szczypiorek.

14) Wlewamy zupę do talerzy, dokładamy grzanki i posypujemy szczypiorkiem. Czas zjeść nasz SYTY, smaczny i zdrowy krem :)
Smacznego!