PIZZA MIRKO - podwójna ilość cebuli! ( ͡° ͜ʖ ͡°)

p.....a
p.....a
PIZZA MIRKO!!

Z uwagi na to, że dzisiaj postanowiłem sobie zrobić pizzę, ale nie mogłem zdecydować się na składniki, zapytałem na Mirko jaką pizzę mam zrobić - oczywiście Mirki zaplusowały pizzę z... podwójną cebulą ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Idąc tym tropem postanowiłem podzielić się przepisem, jaki ja zawsze stosuję, gdy robię pizzę. Przepis na ciasto znalaziony został w odmętach internetu dawno temu (nie pamiętam już gdzie) i lekko go zmodyfikowałem. Także zapraszam do przyrządzania i pieczenia!

Składniki, których potrzebujemy do zrobienia ciasta:
*1,5 szklanki mąki
*niepełne pół łyżki cukru
*niepełne pół łyżeczki soli
*przyprawa do pizzy (niekoniecznie)
*25 gram drożdży
*pół szklanki ciepłej wody
*półtore łyżki oliwy z oliwek

Składniki, jakich użyjemy do przyrządzenia PIZZY MIRKO ( ͡° ͜ʖ ͡°):
*2 cebule ( ͡° ͜ʖ ͡°)
*kilka pieczarek
*100 gram sera w kostce
*kilka plasterków szynki



Przyrządzenie:
Mąkę, cukier, sól i przyprawę (wg uznania) wrzucamy do jednej miski i mieszamy.



Następnie do osobnej miseczki wlewamy ciepłą wodę, wrzucamy drożdże i dodajemy oliwę z oliwek.



Całość mieszamy i wlewamy do miski z mąką i dodatkami, a następnie energicznie mieszamy. Gdy łyżką już z trudem będziemy mieszać masę, to ją odrzucamy i dalej łączymy składniki rękoma. W przypadku gdyby ciasto za bardzo się lepiło można dorzucić jeszcze trochę mąki. Ubijamy chwilę do postaci małej kulki o przykrywając miskę odkładamy na bok.



W tym momencie włączamy piekarnik i ustawiamy go albo na 250 stopni bez termoobiegu, albo na 220 st. z termoobiegiem. Następnie kroimy wszystkie składniki - pieczarki (po wcześniejszym ich umyciu i obraniu), szynkę i, rzecz jasna króla wszystkich warzyw, cebulę. Ser z kolei trzemy na tarce z dużymi oczkami (lub jak ktoś woli z małymi, ale uważajcie na palce).

Gdy ciasto urośnie



przekładamy je na papier do pieczenia i palcami (a nie żadnym wałkiem!) doprowadzamy do postaci dużego placka (wtedy wyjdzie pizza na cienkim cieście) lub troszkę mniejszego (pizza na grubszym cieście).



Następnie robimy sos do pizzy. Ja do tego używam jedynie zwykłego ketchupu, odrobinę wody (naprawdę niewiele, tylko aby ketchup rozrobić!) i trochę oliwy. Wszystkiego daję "na oko" do jednej miseczki i mieszam, a następnie rozlewam na placek i równomiernie rozsmarowuję.



Następnie kładę ser



szynkę



podwójną cebulę ( ͡° ͜ʖ ͡°) i na koniec pieczarki.



Jeśli dwa ostatnie składniki ktoś chce położyć odwrotnie - nie ma żadnego problemu.

Gdy piekarnik się rozgrzeje, wkładam pizzę na drugą od góry półkę i piekę ok. 10-12 minut (patrzcie kiedy ciasto zacznie się przypiekać).



I to tyle,pyszna PIZZA MIRKO ląduje w Waszych żołądkach!