Dietetyczna pizza dla mikrokoksów, osób na diecie i nie tylko-jedynie 567 kcal!

Polska5Ever
Polska5Ever
Dietetyczna Fit Pizza dla mikrokoksów i osób na diecie-Tylko 567 kcal w całości

Makro przedstawia się następująco:

567 kcal
25g węglowoadnów
17g tłuszczu
88g białka



Oczywiście jest to moje makro, z moimi proporcjami ale można dodatki i ilość ustawić według zapotrzebowania / uznania. Podane makroskładniki dotyczą konkretnie tych produktów które pokazuje poniżej.

Jak widać makroskładniki petarda!

No to zaczynamy. Co potrzebujemy?

Składniki:
400g kalafiora
2 całe jajka (rozmiar L)
100g polędwicy wieprzowej łososiowej (Biedronka-Kraina Wędlin) ---> w 100g 102kcal, 1g ww, 2g tł i aż 21g białka!
90g przecieru pomidorowego (Biedronka-Sottile Gusto)
120g żółtego sera Piórko (Tesco) --->w 100g 164kcal, 0ww, TYLKO 3g tł i aż 35g białka!

I w tym momencie pojawią się już pewnie pierwsze komentarze:

HURR DURR człowieku pizza z kalafiora? Lepiej od razu usuń konto...

Panie i panowie-jest to pizza dla osób na redukcji, osób dbających o sylwetkę, osób które dbają o dietę. Po paru miesiącach czy tygodniach nie jedzenia dosłownie niczego, taki posiłek to jest po prostu petarda :) Mój ojciec po skosztowaniu powiedział, że w smaku praktycznie identyczna jak normalna pizza. Także kto wciąż zainteresowany-lecimy dalej.

Sposób przygotowania:
Kroimy kalafiora na małe kawałki, tak aby przypominał ryż. Można użyć blendera.



Wlewamy 2 szklanki wody i wrzucamy kalafiora na gotującą wodę. Gotujemy ok 8-10 minut max.



Odcedzamy przez sitko kalafior i dajemy mu chwilę aby ostygnął.



W międzyczasie możemy zetrzeć ser na tarce(na zdjęciu także polędwica której użyjemy-jakby ktoś nie wiedział jak to wygląda)...





...I przygotować sos do pizzy. Do przecieru pomidorowego dodajemy sól, pieprz, trochę przyprawy do pizzy, oraz bazylię wg uznania.




Wracamy do naszego kalafiora. Pakujemy go w szmatkę i wyciskamy z niego wodę, której wbrew pozorom będzie sporo. Po odcedzeniu powinien wyglądać mniej więcej tak:



Solimy i pieprzymy kalafior, dodajemy trochę przyprawy do pizzy i ziół wg uznania(ja dałem bazylii), a następnie wbijamy 2 całe jajka(rozmiar L)



Dodajemy wcześniej potarty ser, tak żeby zostało też coś do posypania na górę. Ja użyłem koło 55g i zostało mi dość sporo sera na posypanie na górę co będzie widać na zdjęciu.



Blendujemy to wszystko na zwartą masę



Na blachę kładziemy papier do pieczenia i smarujemy go delikatnie olejem / oliwą. Ja z racji diety użyłem do tego 1ml oleju i rozsmarowałem go pędzelkiem. Nastepnie wykładamy nasze "ciasto" i formujemy dowolny kształt, grubość mniej więcej 1cm



Pieczemy to w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem przez około 20 minut. Każdy piekarnik jest inny więc proponuję po prostu pilnować. Jak nie ma termoobiegu to pieczemy od dołu na wyższej temperaturze.

Następnie wyjmujemy ciasto i smarujemy naszym sosem. Mi wyszło trochę za dużo, więc resztę zużyłem do polania po gotowej pizzzy.





Układamy polędwice. Mi zostało 100g się nie zmieściło i zostało mi parę plastrów-nie zawaham się ich dzisiaj użyć do jajecznicy-makro musi się zgadzać ;)


Wszystko posypujemy serem który nam pozostał



Teraz nadchodzi moment w którym nasze drogi się rozchodzą. Ja już makro mam dopięte, więc nic więcej dać nie mogłem. Ale nic nie stoi na przeszkodzie aby dodać cebuli, pomidorów, pieczarek, lub zrobić wersję z kurczakiem. Tutaj już ogranicza Was tylko wyobraźnia i wasze makroskładniki na dany dzień.

Następnie wstawiamy to wszystko na 15 minut na 160 stopni z termoobiegiem.

Efekt:





Polecam! Sam nie przepadam za kalafiorem, ale byłem ogromnie zdziwiony tak dobrym smakiem tej pizzy.

Na koniec prywata:

Moja droga do sylwetki to redukcja z 90kg--->79kg a następnie masa--->97kg--->aktualnie 83kg
Na obecnej diecie schudłem 14kg w 6 tygodni, przy czym całe mięso zbudowane na masie zostało!

Jako że był spory odzew osób zainteresowanych moją dietą, planem, posiłkami itp.
Tak więc zakładam tag ---> #przestanbycgrubasem <--- gdzie będę wrzucał porady, informacje, przepisy, aktualne postępy itd. w budowaniu mojej sylwetki, oraz jak to osiągnąć.

Mój pierwszy wpis / przepis---> Fit sernik w 10 minut z patelni

Co dalej?
W przygotowaniu podstawowe zasady VLCD / PSMF, jak wyliczyć kalorie, co jeść, przykładowe posiłki, jaki plan treningowy itd.
Postaram się to jutro dodać :)

Wrzucę również swoja aktualną formę.

Wpisy będę wrzucał pod swój tag. Chętnych zapraszam do obserwacji ---> #przestanbycgrubasem

Dziękuje za uwagę :)