Rakotwórcze przybory kuchenne, które Polacy masowo kupują za grosze!

mlattari68
mlattari68

Przybory kuchenne wykonane z czarnego nylonu znajdziemy nie tylko w sklepach online, ale także w większości popularnych supermarketów. Ludzie lgną do nich jak muchy do lepiku. Dlaczego? Bo są bardzo tanie! Wykonana z tego syntetycznego tworzywa duża łyżka do mieszania gotującej się zupy czy makaronu kosztuje około 5 złotych! 


Cena to nie wszystko! Straconego zdrowia nie odkupisz w żaden sposób!


Jakby całkowicie zaślepieni niską ceną, Polacy masowo kupują przybory kuchenne wykonane z czarnego nylonu. Jest to wielki błąd, który można słoną przepłacić własnym zdrowiem. Okazuje się, że pod wpływem wysokich temperatur, na przykład wówczas, gdy mieszamy takimi przyborami gotujące, lub duszące się w garnkach potrawy, uwalniają się z nich toksyczne związki chemiczne, który oczywiście lądują w żywności.


Toksyczny Czarny Nylon



Od dawna naukowcy podejrzewali, iż przybory kuchenne wykonane z czarnego nylonu mogą stwarzać rozmaite zagrożenia dla naszego zdrowia. Wyniki badań przeprowadzonych w roku 2010 przez duńskich specjalistów, wykazały że pod wpływem podwyższonej temperatury kuchenne akcesoria wykonane z tego materiału wydzielają – między innymi – bardzo toksyczny i rakotwórczy związek o nazwie metylenodianilina (4,4-MDA). W efekcie tego zjawiska, Ilość obecnego 4,4-MDA w przykładowym daniu może przekraczać dopuszczalną – rzekomo bezpieczną dla zdrowia konsumentów wartość - nawet o 10 000 razy! To jest bardzo niebezpieczna ilość rakotwórczego 4,4-MDA, która z czasem może wywołać u konsumentów nieuleczalne choroby. Zatem, jeśli posiadasz w domu kuchenne przybory wykonane z czarnego nylonu, to koniecznie musisz się ich pozbyć jak najszybciej – w przeciwnym przypadku możesz się bardzo ciężko rozchorować!


Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (IARC) sklasyfikowała 4,4-MDA jako substancję prawdopodobnie rakotwórczą dla ludzi. Z całą pewnością nawet krótkotrwała ekspozycja na duże stężenia 4,4-MDA (np. wskutek jej spożycia lub nawet kontaktu ze skórą) może u ludzi wywołać bóle brzucha, nudności, wymioty, ból głowy, gorączkę, dreszcze, bóle mięśni, a nawet poważne uszkodzenia wątroby.


Nie wszystkie przybory kuchenne wykonane z syntetycznych materiałów zawierają toksyczny czarny nylon. Rozpoznać je można nie tylko po niskiej cenie, ale po ich specyficznej konsystencji. Czarny kolor nie zawsze oznacza rakotwórczy czarny nylon!


Niektóre kraje całkowicie wycofały ze swojego rynku podejrzane produkty z Chin, z których mogło by się uwalniać 4,4-MDA, jednak dużym zagrożeniem dla zdrowia polskich konsumentów jest dodatkowo fakt, że żadna państwowa instytucja tak naprawdę nie ma prawnego obowiązku regularnego sprawdzania wyrobów pod tym kątem, a każda taka kontrola wiąże się z dość wysokimi kosztami, których nikt nie chce ponosić.


Ani sanepid, ani PIH nie wycofuje tych produktów z rynku, bo takiego polecenia nie otrzymały "z góry", a na dodatkowe badania nie mają pieniędzy.