Parówki w cieście francuskim


Przedstawiam przepis na w miarę szybki i tani posiłek dla znudzonych kanapkami :) 
Polecam na śniadanie, kolację bądź przekąskę imprezową.

Link do gifu: http://i1.kwejk.pl/site_media/obrazki/2011/09/add4532586795aee28fe090b441f0ff8.gif?1315936604

Czas wykonania: 45min

Składniki (1 paczka ciasta francuskiego - 8 porcji):
  • 8 parówek,
  • 1 paczka ciasta francuskiego (dostępne w każdym supermarkecie, ok. 4zł),
  • 2 łyżki mleka lub 1 jajko do posmarowania ciasta.
  • 1-2 łyżki mąki
Przykładowe dodatki: 
  • ser żółty / topiony / pleśniowy
  • oliwki
  • plasterki boczku / szynki
  • kapusta kiszona
  • pieczarki
  • cebula
  • papryka
  • i wszystko inne co Ci do głowy przyjdzie :)
Przygotowanie: 
Rozwijamy ciasto francuskie i lekko wałkujemy (można po prostu na blacie kuchennym bo pod ciastem jest papier - aaa jak nie masz w kuchni papieru do pieczenia to postaraj się nie zniszczyć tego z ciasta bo potem może się przydać). 
Teraz podziel ciasto na 8 równych prostokątów (przypominam, żeby nie pociąć papieru). 
Sypiemy odrobinę mąki na deseczkę, kładziemy na niej jeden prostokąt ciasta (proponuję je troszku porozciągać). 
Instalujemy parówkę na nim i teraz uruchamiamy fantazję - można dodać kapustę, ser, oliwki. Ja zazwyczaj robię kilka porcji z np. oliwkami, serem i cebulą lub oliwkami, boczkiem i cebulą albo też z samą kapustą kiszoną. 
Zawijamy całość tak, aby zlepić ciasto. Można zrobić kilka nacięć na wierzchu (max 3). 
Rozłóż na blasze papier do pieczenia (nowy albo ten z ciasta), jeśli jednak nie udało się ocalić papieru i nie mamy żadnego innego, to po prostu posmaruj blachę masłem lub olejem. 
Po rozłożeniu parówek posmaruj je mlekiem lub rozmąconym jajkiem aby nabrały złocistego koloru podczas pieczenia. Można też je posypać ziołami, tartym czosnkiem, ostrą papryką.
Sposób pieczenia na opakowaniu ciasta - zazwyczaj 15-20min - tak, aby ciasto zarumieniło się. 



Proponuję kilka sosów:
Sos czosnkowy: mały jogurt naturalny, 2 łyżki majonezu, 2 ząbki czosnku, pieprz, sól (opcjonalnie szczypta Tzatziki).
Sos czosnkowo - ziołowy: do powyższego sosu czosnkowego dodajemy jeszcze łyżkę majonezu, łyżeczkę oliwy, kilka kropel soku z cytryny, 2 łyżki posiekanej bazylii, oregano, mięty, estragonu albo po prostu dodajemy zioła jakie mamy w kuchni :)
Sos musztardowy: do powyższego sosu czosnkowo - ziołowego dodajemy 2 - 3 łyżeczki musztardy. 

Wersje

Statystyki zobacz

© copyright 2019 by Wykop.pl