:]

Ciastka!

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

  •  

    pokaż komentarz

    Śmietana jest już tradycyjnie oszukiwana za pomocą skrobii więc wszytko się zgadza.

    Jak byłem małym dzieckiem i chodziłem do podstawówki to na chemii pani pokazywała nam jak poznać czy śmietana jest oszukana, trzeba odebrać trochę śmietany do osobnego naczynia i dodać kropelkę jodyny jeśli jest oszukana to skrobia robi się niebieska - jeśli nikt nie dodawał do śmietany mąki ziemniaczanej to kolor zostaje bez zmian (lekko brązowy) i resztę śmietany można bezpiecznie zjeść albo wypić.

    Sposób pokazany przez panią nie był nowy a od czasu gdy chodziłem do podstawówki minęło 20 lat i widzę, że w kwestii oszukiwania na śmietanie zmieniło się tylko to, że ktoś się do tego oficjalnie przyznaje podając skład na opakowaniu (chociaż też nie wszyscy więc sposób z jodyną warto znać i przekazać następnym pokoleniom).

  •  

    pokaż komentarz

    To przy okazji podzielę się prawdziwym odkryciem - znalazłam JEDEN serek homogenizowany, który składa się po prostu z sera (no i aromatu waniliowego, ale nie zagęszczaczy). To serek Wieluń, ok. 1,65 za 150g:
    http://www.sdmwiel.pl/produkty/prod12_d.jpg

  •  

    pokaż komentarz

    Swoją drogą ciekawy sposób na przemycanie GMO do produktów spożywczych.

  •  

    pokaż komentarz

    no co ty chcesz,przeciez pisze ze ekologiczna ;)