@Zdzichu9: Damy radę, mimo, że wygląda całkiem apetycznie.
Zdajesz sobie sprawę, że przyprawiane mięsa w marketach to najgorsze jakościowo mięso? Bogato obtoczone w przyprawach, by ukryć przebarwienia i nietypowe smakowe walory. Szkoda zdrowia.
@Zdzichu9: no i taki detal jeden: nigdy nie marynujemy mięsa dodając oleju/oliwy/jakiegokolwiek tłuszczu, bo to zatyka pory w mięsku i nie mogą dostać się tam przyprawy- dodając tłuszcz do marynowania tylko marynowaniu zapobiegamy. Poza tym, przepis spoko;)
Nigdy, przenigdy nie należy kupować przyprawionego mięsa, zwłaszcza w marketach.
Często, gęsto jest to "lekko" nieświeże mięso, a przyprawy mają na celu zabicie zapachu i smaku owego zleżałego produktu.
Dla kogoś, kto ma lekkie obycie w kuchni, przeczytanie frazy "kupiłem gotowego przyprawionego kurczaka w markecie" wywołuje objawy podobne do objawów u przeciętnego wykopowicza, który czyta newsa o cenzorskich zapędach administratorów wykopu ;)
@krootki: Tym bardziej nie lubię takich przepisów. W tej potrawie mięso i jego przyprawienie to istotny składnik potrawy i skoro przepis ma być przykrojony do warunków polskich, to tym bardziej powinien być podany dokładny sposób przygotowania/przyprawiania.
To tak jakbym podawał przepis na kurczak w sosie tikka masala i powiedział: to sos masala zróbcie sobie sami dodając np. czosnek, cebulę, kurkumę, chili, imbir oraz kolendrę, bo ja z lenistwa kupiłem gotowy sos...
@vostok: jeszcze nie tak dawno temu zgodziłbym się z Tobą, jednak za studenckich lat miałem okazję pracować kilka miesięcy w sklepie typu tesco(nazwy dokładnej nie podam by reklamy nie robić). Jako pracownik ochrony miałem wgląd we wszystkie pakowania mięs, pieczenie kurczaków itp. Dzięki temu wiem, że akurat w tym sklepie(może to wyjątek) do takich produktów zawsze brano tylko bardzo świeże mięso. Inna sprawa, że to gotowe mięso często wychodzi znacznie drożej
Znacznie bardziej estetycznie , jak i wygodniej do jedzenia byloby .
-Frytki osobno
-Miesko osobno (polane sosem)
-salateczka osobno
a tak mamy wszystko wymieszane i zalane sosem co nam daje utrate smaku poszczegolnych skladnikow dania , do tego zabija popisy kulinarne robiacego bo jak ocenic smak miesa , jkaich przypraw do niego uzyto ;) ale moge sie mylic bo moze to porpostu trzeba zaliczac jako saltke? ;)
@FrancuskiPiesek: Tylko, że to danie fastfood-owe podawane w aluminiowej foremce, więc tak jest wygodniej. A połączone składniki w dobrze przyrządzonym kapsalonie smakują inaczej niż osobno.
Składniki lasagne też można by od biedy podać osobno, ale smak raczej nie byłby taki sam.
Komentarze (96)
najlepsze
Zdajesz sobie sprawę, że przyprawiane mięsa w marketach to najgorsze jakościowo mięso? Bogato obtoczone w przyprawach, by ukryć przebarwienia i nietypowe smakowe walory. Szkoda zdrowia.
2. Gotowe, pakowane mięso to zuo!
3. Masz niedomytą patelnie;)
1. Przejrzałam przepis
2. Przeczytałam komentarze.
3. Musiałam wrócić do przepisu, żeby zobaczyć patelnię ;)
1 Nie chce sie toczyć jak Chołdys, to danie ma wystarczajaco ilość kalorii ale w pełni rozumiem twoje podejście :)
2 Tak Hand_Solo juz mnie uświadomił, na swoją obrone powiem że to rzadkość u mnie, zazwyczaj kupuje mięcho od Ahmeda na targu
3 Oj tam oj tam :)
Często, gęsto jest to "lekko" nieświeże mięso, a przyprawy mają na celu zabicie zapachu i smaku owego zleżałego produktu.
Dla kogoś, kto ma lekkie obycie w kuchni, przeczytanie frazy "kupiłem gotowego przyprawionego kurczaka w markecie" wywołuje objawy podobne do objawów u przeciętnego wykopowicza, który czyta newsa o cenzorskich zapędach administratorów wykopu ;)
To tak jakbym podawał przepis na kurczak w sosie tikka masala i powiedział: to sos masala zróbcie sobie sami dodając np. czosnek, cebulę, kurkumę, chili, imbir oraz kolendrę, bo ja z lenistwa kupiłem gotowy sos...
-Frytki osobno
-Miesko osobno (polane sosem)
-salateczka osobno
a tak mamy wszystko wymieszane i zalane sosem co nam daje utrate smaku poszczegolnych skladnikow dania , do tego zabija popisy kulinarne robiacego bo jak ocenic smak miesa , jkaich przypraw do niego uzyto ;) ale moge sie mylic bo moze to porpostu trzeba zaliczac jako saltke? ;)
Składniki lasagne też można by od biedy podać osobno, ale smak raczej nie byłby taki sam.