Dzisiaj przyszła pora na rybę. Mimo, iż ją lubię nie pojawia się w mojej kuchni często. Odstręczająca jest ilość ości i zapach unoszący się podczas smażenia. Postanowiłem zawalczyć z tymi dwiema przeszkodami - przedstawiam Wam mój przepis na łososia w marynacie ziołowo-czosnkowej z dipem limonkowym i talarkami z ziemniaków.
Przepis nie jest trudny ani bardzo pracochłonny. Poniższą potrawę przyrządziłem na dwa sposoby.
Czas przygotowania: około 60 minut
Składniki na dwie porcje:
DANIE GŁÓWNE:
- Świeży filet z łososia (0,5 kg)
- Masło
- Ziemniaki
- Sól i pieprz
- Cebula
MARYNATA:
-Kolendra
-Sól cytrynowa lub zwykła
-Oregano
-Oliwa
-Sok z cytryny
-3 ząbki czosnku (w zależności ile kto lubi)
DIP LIMONKOWY:
- Starta skórka z limonki
- Jogurt bądź śmietana
- Sól i pieprz
- Łyżka oliwy
Zaczynamy od przygotowania łososia. Najpierw należy pozbyć się resztek łusek. Następnie starannie umyć filet.
Osuszony filet nacinamy delikatnie w kratkę tak żeby ryba nie rozpadała się po usmażeniu!!
Następnie przygotowujemy marynatę. W moździerzu ucieramy kolendrę, oregano i sól.
Całość łączymy z oliwą i dokładnie mieszamy.
Tak przygotowaną marynatą polewamy naciętego łososia a w nacięcia wkładamy wyciśnięty czosnek. Skrapiamy obficie cytryną.
Całość zostawiamy na 20 minut.
W międzyczasie przygotowujemy ziemniaki na talarki. Obieramy, myjemy i tniemy w możliwie cienkie plasterki.
Talarki smażymy we frytkownicy bądź na patelni na głębokim tłuszczu. Nie można się z nimi spieszyć, tak aby kiedy ryba będzie gotowa - nie były zimne. Smażymy je na złocisty kolor, a następnie układamy na papierowym ręczniku tak by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Zamarynowaną rybę możemy robić na dwa sposoby: na patelni bądź w piekarniku.
PRZYGOTOWANIE ŁOSOSIA W PIEKARNIKU
Układamy rybę w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym uprzednio tłuszczem (oliwa lub masło). Dookoła układamy cebulę tak aby podczas pieczenia ryba nabrała intensywniejszego zapachu i smaku.
Na wierzch wzdłuż nacięć układamy plasterki masła - by ryba się nie spiekła i była soczysta.
Rybę pieczemy około 30–40 minut w piekarniku nagrzanym do max 180 stopni od dołu. Górną grzałkę włączamy na 10 minut przed końcem pieczenia.
PRZYGOTOWANIE ŁOSOSIA NA PATELNI
Przed smażeniem możemy posypać rybę oregano lub bazylią.
Na patelni roztapiamy masło, a następnie kładziemy rybę. Smażymy na wolnym ogniu tak aby się przyrumieniła. Możemy także ją lekko poddusić - pamiętajmy jednak o tym, aby cały czas polewać ją roztopionym masłem z patelni.
Przed smażeniem możemy posypać rybę oregano lub bazylią.
W międzyczasie robimy dip do ryby. Upieczona ryba będzie miała smak ziołowo-czosnkowy. Do podkreślenia jej smaku robimy dip limonkowy - oczywiście dla chętnych :)
Do śmietany bądź jogurtu ścieramy delikatnie tarką skórkę z limonki. Dodajemy łyżkę oliwy, sól i pieprz. Całość mieszamy i wkładamy do lodówki.
To już koniec przygotowań, a oto efekt końcowy:
Smacznego :)
Komentarze (25)
najlepsze
A co tam... zareklamuję Cię jeszcze moim obserwującym na mikroblogu :P
Może w Wielki Piątek zrobię, ale boję się, że coś spartolę... Ryby to nie jest moja mocna strona : / Chyba, że na obiad przy okazji zrobię coś jeszcze ; D
Aktualizacja: zjedzony aż się wszystkim uszy trzęsły. Jako że dipu nie było, była sałatka znaleziona w jakiejś gazecie, która miała szanse pasować (i pasowała aż miło, delikatnie słodko-kwaśno-ostro-słono-pikantna, aż nie wiedziałam że tak fajnie wyjdzie takie wymieszanie aromatów). A że w necie też jest, to proszę.
Komentarz usunięty przez moderatora
a tak poza tym to wykop bo szukalem ciekawego pomyslu na lososia :)
@Mete: Dip nie jest kwaśny. Nie dodajesz tam soku, tylko startą skórkę limonki więc dajesz lekki posmak tylko limonki - za to cały jej aromat.
Żeby całe mieszkanie nie śmierdziało rybą, wystarczy zrobić łososia w piekarniku + glazura z syropu klonowego, musztardy i ziół. Niebo dla podniebienia, a jakie zdrowe.
2 łyżki syropu klonowego
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka musztardy (najlepiej Dijon)
¼ łyżki pieprzu cayenne / chilli w płatkach
1/2 łyżki świeżo mielonego czarnego pieprzu
1/2 łyżki oliwy z oliwek
2 filety świeżego łososia
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C.
W małej misce zmieszaj pierwsze sześć składników.
Umieść łososia skórą w dół (najlepiej też ją usunąć) na papierze lub folii do pieczenia. Pędzelkiem lub łyżką nanieś marynatę
@marcyshan: to poproszę przepis. Syrop klonowy używam do takich przyziemnych rzeczy jak naleśniki - do ryby chętnie spróbuję :)