AMA - Kucharz w Radissonie
Zaczynam już drugi rok na stanowisku praktykanta (kucharz) w hotelu "Radisson". Zadawajcie pytania, odpowiem na wszystkie. Co was ciekawi? Co was interesuje? Kuchnia w ogromnym Radissonie nie jest taka jak każdemu się wydaje ;)
taq7789 z- #
- #
- #
- #
- 53
Komentarze (27)
najlepsze
Nie pamiętam :)
1. Jaka jest maksymalna liczba gości w hotelu?
2. Jaka jest maksymalna liczba kolacji, które możecie wydać jednego wieczoru?
3. Korzystacie z półproduktów i gotowych warzyw, np. przyjeżdża do magazynu umyta i porwana na kawałki sałata, obrane ziemniaki, krojone marchewki, etc, czy też wszystko robicie od podstaw, włącznie z obieraniem ziemniaków, cebuli i innych warzyw?
4. Korzystacie z bulionów w proszku, czy robicie swoje własne wywary?
5. Podaj
1. Nie wiem, jestem kucharzem.
2. Powiem tak, maksymalnie z tego co pamiętam mieliśmy 600 śniadań
3. Gotowe obrane przyjeżdżają takie małe młode ziemniaczki zapakowane hermetycznie. Ziemniaki na obiad dla pracowników obieramy ręcznie. Sałaty przyjeżdżają brudne, więc trzeba listek po listku umyć z ziemi i robaczków :)
4. Dla pracowników buliony, dla gości wywary
5. Np. wołowina cienko krojona z młodymi ziemniakami w koperku z sosem koperkowym. Generalnie są polskie
Dlaczego nie lubię parówek? Otóż dlatego że jak piłem półtora roku temu ze znajomymi wódkę, koledze się zrobiło niedobrze i zaczął wymiotować kawałkami parówek - nie pogryzionymi (?!) ;)
Kwaskiem z cytryny :)
2. Czy w twoim odczuciu w jakiś sposób oszukujecie klientów?
3. Zepsułeś kiedyś jakąś potrawę/danie?
4. Zarobki?
1. Nie przypominam sobię.
2. Oczywiście, że tak
3. Wiele razy, ale zawsze dało się to naprawić
4. Pierwszy rok 155zł, drugi rok 180zł
aktualnie 180zł miesięcznie.
Staramy się utrzymać czystość. Zawszę jest schludnie na kuchni, nie ma burdelu. W porównaniu do mniejszych kuchni w innych restauracjach u nas jest bardzo czysto. Mam takie zdanie, ponieważ mam porównanie z innymi kuchniami kolegów z zawodówki :)
Pajączki na sufitach czasami ;)
1. jak wygląda organizacja kuchni w Radissonie? Ilu jest kucharzy, kelnerów? Często zmieniacie menu? Kto o tym decyduje?
2. Jakie danie z Waszego menu uważasz za najciekawsze?
1. Kucharzy mamy ogólnie koło 12, ale są na różne zmiany. Tak jak pisałem wcześniej, czasem jest na kuchni pięciu, a czasem jeden. O menu decyduje główny szef kuchni - chyba tylko on.
2. Najszybsze w zrobieniu ;)
2. Co to za hotel?
3. Google odpowiedziało mi na powyższe pytania. Lubisz parówki?
Nie lubię. ;)