Przedstawiam Wam bardzo prostą i tanią potrawę rodem z USA - Charleston Red Rice + 2 wariacje na jej temat mojego pomysłu.
Potrzebne składniki:
1 cebula
ok. 150g wędzonego boczku
1 laska kiełbasy (dowolnie jaka - ważne, żeby była
tłusta)
1 papryka
1 puszka pomidorów (ok. 250g)
1 bulionetka wołowa
ok. 150g ryżu
Przygotowanie jest bardzo proste:
- Kroimy cebulę w kostkę/w piórka - jak kto lubi:), podsmażamy na oleju; dodajemy pokrojony w kostkę boczek i również pokrojoną kiełbasę
- Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, następnie pomidory z puszki, mieszamy.
- Wsypujemy ryż, mieszamy, zalewamy wszystko wodą (żeby było przykryte), dodajemy bulionetkę i przykrywamy. Powinno się gotować dopóki ryż nie zmięknie - około 20min. Efekt końcowy:
A teraz 2 inne opcje:)
1. Po hiszpańsku:
Zamiast boczku dodajemy pierś z kurczaka, przed smażeniem nacieramy ją tymiankiem. Natomiast zamiast kiełbasy - chorizo, tradycyjną kiełbasę hiszpańską.
Przyprawiamy jeszcze czosnkiem, chilli i słodką papryką.
2. Po polsku:
Zamiast ryżu można dodać ziemniaki pokrojone w kostkę. Można również dodać kabaczka (cukinię) oraz zwyczajne pomidory. Potrawa będzie wtedy bardziej przypominać leczo:)
Smacznego!:)
Komentarze (107)
najlepsze
Smakowało i mi i jeszcze dwóm innym osobom, więc sprawdzone :)