Wykop.pl Wykop.pl
  • Główna
  • Wykopalisko214
  • Hity
  • Mikroblog
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
Zaloguj się

Popularne tagi

  • #ciekawostki
  • #informacje
  • #technologia
  • #polska
  • #swiat
  • #motoryzacja
  • #podroze
  • #heheszki
  • #sport

Wykop

  • Ranking
  • Osiągnięcia
  • FAQ
  • O nas
  • Kontakt
  • Reklama
  • Regulamin
To Znalezisko jest w archiwum

258

Gotuj z Wykopem: Fajita drobiowa z pomidorową salsą!

Gotuj z Wykopem: Fajita drobiowa z pomidorową salsą!

W związku z niedawnym przepisem na fajitę wykonaną na bazie gotowych składników, tym razem proponuję coś co można zrobić bez biegania po sklepach i szukania specyficznych sosów. Tylko świeże warzywka!

netes
netes
z
wykop.pl
dodany: 10.02.2013, 09:33:36
  • #
    gotujzwykopem
  • #
    kuchnia
  • #
    jedzenie
  • #
    gzw
  • #
    przepis
  • #
    gotowanie
  • #
    obiad
  • 61
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Fajita drobiowa z salsą pomidorową



(porcja na 4 osoby)

W związku z niedawnym przepisem na fajitę wykonaną na bazie gotowych składników, tym razem proponuję coś co można zrobić bez biegania po sklepach i szukania specyficznych sosów. Tylko świeże warzywka!

Co potrzebujemy (zdjęcie jest troszkę wybrakowane ;) ):

Fajita:
* pierś z kurczaka, ok. 700-800 g
* 2 czerwone papryki
* 2 czerwone cebule średniej wielkości
* 1 limonka
* 3 łyżki oliwy z oliwek
* łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
* łyżeczka papryki ostrej, mielonej
* łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu) (jeśli nie macie go w spożywczych, poszukajcie w zielarskich :))
* sól, pieprz
* 50-100 g sera cheddar
* jogurt naturalny bądź kwaśna śmietana

Salsa:
* 500 g pomidorków "cherry"
* 3 świeże, duże papryczki chilli (można dać 2 jeśli ktoś nie przepada za pikantnym)
* 1,5-2 limonki
* świeża kolendra (ja nie przepadam za kolendrą więc dodałem świeżej natki pietruszki)
* sól

Przygotowanie fajity:

Podwójną pierś z kurczaka rozcinamy na 2, usuwamy kości, tłuszcz, błonki etc. Dokładnie myjemy pod letnią wodą. Osuszamy ręcznikiem papierowym. Pierś przecinamy tak by z jednej podwójnej mieć 2 cieńsze. Kroimy na cienkie (ok. 1-1,5 x 6-7 cm) paski i wrzucamy do miski/garnka. Powinny wyglądać mniej więcej tak:



Paprykę oczyszczamy z gniazda nasiennego, dokładnie myjemy, również kroimy w paski i do gara.



Następnie kroimy czerwoną cebulę - w prążki bądź "półprążki" (preferuje drugą metodę gdyż później prościej się konsumuje ;) ) i do gara.



Pod wodą myjemy limonkę i do naszego garnka z resztą składników wyciskamy z niej sok. Dodajemy szczyptę soli, ok. łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu czarnego, łyżeczkę papryki słodkiej i łyżeczkę ostrej (może być pieprz cayenne). Wszystko podlewamy oliwą z oliwek (ok. 3-4 łyżki). Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok. W międzyczasie stawiamy dużą patelnię na kuchence, tak by nam się porządnie rozgrzała. Najlepiej zastosować żeliwną patelnię grillową, ale niestety takowej nie miałem.



Przygotowanie salsy:
Pomidorki cherry kroimy na 4 i jeszcze na pół ;) Na zdjęciu są pokrojone tylko na 4. Wrzucamy do miski, z której będziemy podawać salsę.



Papryczki chilli oczyszczamy z gniazd nasiennych i dokładnie myjemy. Polecam wszelkie operacje robić w rękawiczkach, gdyż później przez prawie 2 dni mimo częstego mycia rąk cały czas miałem "pikantne" dłonie :P Przekrajamy na pół i kroimy w paseczki, o tak i do miski z pomidorkami:


Myjemy naszą natkę pietruszki i drobno siekamy. Posiekaną wrzucamy do miski z poprzednimi składnikami salsy.



Do miski wyciskamy sok z 2 limonek, przyprawiamy odrobiną soli. Odstawiamy na bok i wracamy do naszej fajity.

Na mocno rozgrzaną patelnię wrzucamy całą zawartość garnka, ewentualnie jeśli patelnia nie jest zbyt duża możemy podzielić to na 2-3 porcje. Nie dodajemy oleju/oliwy. Smażymy w sumie przez ok. 10 minut, oczywiście dość często mieszając i pilnując by nam się nic nie przypaliło (w szczególności tyczy się to warzyw).



W międzyczasie do miseczki nakładamy jogurtu/kwaśnej śmietany i tarkujemy na tarce z małymi oczkami nasz cheddar.



Niestety na tortillę nie miałem czasu, więc tym razem jest gotowa. Podgrzewamy ją w mikrofali bądź na patelni i przekładamy na talerz.
Kiedy mięso jest już upieczone, a warzywka trochę zmiękły stawiamy patelnię na podstawce na stole i nakładamy sobie kolejno - fajitę, salsę, jogurcik i cheddar. Wygląda to tak:





Tortillę zawijamy i szamiemy :)

Dodatkowo:
Jako, że tortilla dość szybko stygnie na talerzu często bywa tak, że przed konsumpcją jest już zimna. Można temu zapobiec podgrzewając talerze. Ja wstawiam je na parę minut do piekarnika na 160*C :) Oczywiście nie musimy fajity zawijać w tortillę, możemy ją konsumować widelcem, a tortillą zagryzać. Kwestia gustu :)

SMACZNEGO!

A na koniec mój pupil :D

Treści powiązane (1)

Galareta z drobiu przepis
opostrans
z przepisybabci.com
  • 0

Komentarze (61)

najlepsze

Machiato
Machiato
10.02.2013, 12:59:54
  • 4
Pupil na widok fajity się oblizał :P?
  • 1
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych odpowiedziach

netes
netes
Autor
10.02.2013, 13:35:59
  • 5
@Machiato: Takich rarytasów nie jada niestety ;) Oblizuje się po skosztowaniu drewnojada :)
Logan00
Logan00
10.02.2013, 09:40:01
  • 3
Zdjęcia robione podczas mgły? :)
  • 1
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych odpowiedziach

netes
netes
Autor
10.02.2013, 10:27:21
  • 0
@Logan00: Mglisto było strasznie ;) A tak serio - masz na myśli białą winietę? Jakoś mi tak pasowało :P
emesc
emesc
emesc
10.02.2013, 17:43:42
  • 2
Ser się trze, nie tarkuje!
  • 1
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych odpowiedziach

netes
netes
Autor
10.02.2013, 17:51:41
  • 0
@emesc: OK, zapamiętam! Wykop uczy jak zwykle ;)
neoandrew
neoandrew
10.02.2013, 17:50:35
  • 1
Jogurt to polecam tylko i wyłącznie

http://ph1.bangla.com.pl/0009/d/846_01_8449.jpg
  • 4
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych odpowiedziach

neoandrew
neoandrew
10.02.2013, 18:26:29
  • 1
@netes: Dziwne, to koniecznie poszukaj.
neoandrew
neoandrew
10.02.2013, 17:52:23
  • 1
@netes: No to jest czego żałować, rozumiem nie z polski?
b.....m
b.....m
konto usunięte 10.02.2013, 17:40:20
  • 1
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 3
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych odpowiedziach

b.....m
b.....m
konto usunięte 10.02.2013, 17:51:40
  • 1
@Werbel: no ciekawe po co ona była skoro nikt jej nie zjadł łącznie z autorem :)
Werbel
Werbel
10.02.2013, 17:49:27
  • 1
@boberlium: ostatnio to była potrawa ze świerszczy, nie narzekaj.
muuzyk
muuzyk
10.02.2013, 13:26:38
  • 1
@netes: widzę kolega zaopatruje się w biedronie, poznaję oliwę Casa de Azeite i opakowanie pomidorków koktajlowych

wykopuję i pozdrawiam
  • 14
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych odpowiedziach

netes
netes
Autor
10.02.2013, 16:24:18
  • 7
@DwaKolory:

@muuzyk:

Fakt, że wychodzi drogo, ale gdybyśmy mieli kupić każdą z tych sałat osobno to nie dość, że wcale nie byłoby jakoś bardzo tanio, to na pewno spora część by się zwyczajnie zmarnowała niestety.
DwaKolory
DwaKolory
DwaKolory
10.02.2013, 16:11:09
  • 4
@muuzyk:

@netes:

Mówicie o tej mieszance sałat, których koszt 1kg jest kilkakrotnie wyższy od normalnych warzyw czy też nawet mięsa?
mucher
mucher
11.02.2013, 07:34:42
  • 0
Pietruszka? Kolendra ma i owszem podobne liście - ale to zupełnie coś innego.
  • 1
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych odpowiedziach

netes
netes
Autor
11.02.2013, 08:51:29
  • 0
@mucher: To raczej oczywiste, ale tak jak napisałem, nie przepadam za kolendrą, więc była pietruszka ;)
Werbel
Werbel
10.02.2013, 17:32:38
  • 0
Hm, dobrze brzmi, może spróbuję, tylko nie przekonuje mnie ten sos... Ma ktoś może jakiś lepszy przepis na OSTRY sos salsa?
  • 1
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych odpowiedziach

mucher
mucher
11.02.2013, 07:37:21
  • 0
@Werbel: Posiekane jalapenos z zalewy. Dużo jalapenos (można je zresztą podać na boku i wrzucić sobie do gotowej fajity).
a.....k
a.....k
konto usunięte 10.02.2013, 17:31:28
  • 0
powiedz że mięso miałeś z tego zwierzaka na ostatnim zdjęciu :)
  • 5
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych odpowiedziach

netes
netes
Autor
10.02.2013, 17:38:44
  • 2
@abitek: Tamten zwierzak waży 110g, musiałbym ich mieć 7 ;)
netes
netes
Autor
10.02.2013, 18:10:46
  • 1
@abitek: Gekon lamparci :)
mukunio
mukunio
mukunio
10.02.2013, 15:02:37
  • 0
W porządku przepis, osobiście dodałbym jeszcze oprócz kminu łyżeczke cynamonu....
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych odpowiedziach

  • <
  • 1
  • 2
  • Strona 1 z 2
  • >

Hity

tygodnia

Bananowy syn właścicieli "Agmaz" chwali się jazdą +270km/h
Bananowy syn właścicieli "Agmaz" chwali się jazdą +270km/h
3776
Prezes Naczelnej Izby Lekarskiej odmawia ujawnienia zarobków.
Prezes Naczelnej Izby Lekarskiej odmawia ujawnienia zarobków.
3594

Pokaż 18+

Patologiczni policjanci zmyślili prawo i brutalnie je na mnie egzekwowali!
Patologiczni policjanci zmyślili prawo i brutalnie je na mnie egzekwowali!
3284
Policja Bieruń wytacza Audytorowi postępowanie i blokuje komentarze
Policja Bieruń wytacza Audytorowi postępowanie i blokuje komentarze
3034
Międzynarodowy dzień awarii sprężarki
Międzynarodowy dzień awarii sprężarki
3004
Pokaż więcej

Powiązane tagi

  • #jedzenie
  • #jedzzwykopem
  • #gotowanie
  • #foodporn
  • #gotujzmikroblogiem
  • #kuchnia
  • #gzw
  • #pieczzwykopem
  • #heheszki
  • #ciekawostki
  • #pytanie
  • #pizza
  • #obiad
  • #chwalesie
  • #dieta

Wykop © 2005-2025

  • O nas
  • Reklama
  • FAQ
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies
  • Hity
  • Ranking
  • Osiągnięcia
  • Changelog
  • więcej

RSS

  • Wykopane
  • Wykopalisko
  • Komentowane
  • Ustawienia prywatności

Regulamin

Reklama

Kontakt

O nas

FAQ

Osiągnięcia

Ranking