@HansJurgen: Nie przesadzajmy, nie tak rzadkie, trochę się przejść i widać, że plastik nie jest tak częsty jak mówią w internetach. No przynajmniej w moich okolicach.
@scape: Wszędzie gdzie spotykałem się z opisem osób wyszukujących nowych odmian herbat czy też mieszanek spotykałem się z określeniem kipera, jest to obszerne pojęciowo słowo i można pod nie podłączyć większość osób zajmujących się wyborem smaków/degustacją produktów spożywczych. A o jego pochodzeniu jak dotąd nie miałem pojęcia.
@trollbuster: To tylko umowne określenie stosowne przez niektórych koneserów, aby niezaznajomiony z tematem mieszkaniec zachodu wiedział o co chodzi. Kiper odnosi jest bardziej do alkoholu niż do herbaty - na co wskazuje też etymologia tego słowa Słowo pochodzi od niemieckiego słowa 'Küper': co oznacza: 'bednarz' bądź 'piwniczy' Kiperami nazywali się angielscy degustatorzy w czasach Imperium Brytyjskiego, którzy mieli niewiele wspólnego z ojczyzną herbaty, a sam napar zaczął się popularyzować w Europie
Komentarze (12)
najlepsze
rzeczywiście urocza, rzadki widok w erze plastiku
a dziewczyna rzeczywiście fajna >>> http://www.image-tokyo.co.jp/model/works/9
Z trudem, ale postaram się je tu wszystkie przytoczyć:
1. dla japońskich herbat lepsza woda miękka niż twarda.
to by było na tyle.