Komentarze (139)

  • Tychacz +30  

    polecam wybranie się do browaru na wycieczkę, tam wszystko wyjaśnią a nawet degustacja jest na koniec wycieczki.
    @dobry05 w piwach pilsnerskich (czyli całkiem sporo polskich) bodajże jest 4 krotna dawka chmielu niż w normalnych ale wiadomo, każde piwo ma inną recepturę.

    a propo tematu, mnie zastanawia np. taki majonez babuni - tradycyjna receptura od 300lat, czy moje prababcie też dodawały Exxx do majonezu ?

    pokaż komentarz
    Tychacz
  • xpert17 +72  

    > czy moje prababcie też dodawały Exxx do majonezu ?

    Jest duża szansa, że dodawały do jedzenia np. E100, E101, E140, E160c, E236, E260, E300, E406, E410, E411, E440, E441, E500, E901 - tylko nie miały pojęcia, że 100 lat później Komitet Naukowego Technologii Żywności Unii Europejskiej nada tym wszystkim substancjom jakieś numerki.

    pokaż komentarz
    xpert17
  • Blackbull -3  

    Może sie czepiam, ale czy naprawdę widziałeś taki o recepturze babuni i było tam dużo konserwantów. Czy tylko tak myślisz? Większość produktów ma różne dodatki, ale normalnie brzmiące nie Exxx.

    pokaż komentarz
    Blackbull
  • w.......s +7  

    Za pomocą Exxx można oznaczyć nawet takie "zwykłe" substancje, jak tlen czy dwutlenek węgla, tylko nam wmówiono, że każde E to jakaś chemiczna trucizna. ;p

    pokaż komentarz
    w.......s
  • Reklamy Google

  • drstorm +14  

    @Tychacz - nie wiem jak do majonezu, ale np. do ciast na pewno. Np. E441 czyli żelatyny. Jak podejrzewam również każdy jabłecznik zawiera E440. Każda surówka ogromne ilości E460. Dość powszechne wśród cukierników było (i jest) E901. Nie sądzę też abyś zdawał sobie sprawę że codziennie wdychasz E938 i E939, nie mówiąc już o ogromnych ilościach E941. Btw. jadłeś już śledzie w rozcieńczonym E260? ;)

    pokaż komentarz
    drstorm
  • w..i +28  

    Zupełnie inaczej wygląda to na piwach z innych krajów. Np. na każdym czeskim piwie w składzie wymieniony jest chmiel. Czy wynika to faktycznie ze składu piwa? Czy polscy producenci oszczędzają na "zbędnych" składnikach? Wiadomo przecież, że chmiel jest tylko przyprawą i nie jest konieczny do naważenia piwa. Czy jest to może efekt specyficznych polskich przepisów, które regulują treść etykiet alkoholi? Liczę na poważne potraktowanie tematu, ponieważ już od dawna mnie to nurtuje.

    Do tego wykopu zainspirował mnie właśnie plakat, który dziś zobaczyłem z reklamą warki - zamieszczony w wykopowym linku. Z ciekawości aż kupiłem sobie wareczkę. Ale niestety nic się nie zmieniło.

    pokaż komentarz
    w..i
  • Peyotl -9  

    Dla mnie nie ma to znaczenia. Wiele polskich browców i tak smakuje lepiej niż drogie zagraniczne szczyny; oczywiście są wyjątki np. http://www.krusovice.cz/ ale to browar naszych sąsiadów :) więc prawie nasz. Poza tym polskie browary mają tą większą "magiczną" moc ;D

    pokaż komentarz
    Peyotl
  • w............p +10  

    niech ktoś zadzwoni na infolinię Warki 0800-61 00 00

    pokaż komentarz
    w............p
  • tharkang +29  

    I jak coś to piwo się chyba warzy, ważyć nie ma sensu, bo i tak podają pojemność, nie wagę. :-P

    pokaż komentarz
    tharkang
  • berecik +1  

    @Peyotl
    Żywiec czy Żubr? ;P

    pokaż komentarz
    berecik
  • w..i +4  

    @tharkang - dobrze, że mi zwróciłeś uwagę, bo jakoś w mojej świadomości te dwa słowa się chyba zlewały. Ale w sumie żeby nawarzyć piwa, to i tak trzeba najpierw zważyć składniki :p

    pokaż komentarz
    w..i
  • l....1 +4  

    Żywiec czy Żubr?

    konia z rzędem temu co odróżni.

    pokaż komentarz
    l....1
  • Bartech +24  

    luke21 Żywiec ma tańczącą pare na etykiecie, a Żubr wizerunek...żubra ;]

    pokaż komentarz
    Bartech
  • Yunneck +22  

    Po Żuberku łeb nie boli. A i procentaż śmiały.

    pokaż komentarz
    Yunneck
  • l0rak -8  

    Moze i zaluja chmielu ale i tak polskie piwo jest jednym z najlepszych na swiecie.

    pokaż komentarz
    l0rak
  • k.....a +4  

    Zasadniczo chmiel jest "przyprawą" do piwa - nadaje smak i dodawanie go to ostatni proces warzenia piwa (warzenia - nie mylić z filtrowaniem, dojrzewaniem itd.).
    Czy KP rzeczywiście nie dodaje chmielu, ciężko powiedzieć, ale nie wydaje mi się, aby tak było, ale u wielu innych producentów jest napisane wyraźnie - choćby piwa browaru Amber-Browar czy lubelska Perła.

    pokaż komentarz
    k.....a
  • dolarinho +4  

    w pilsnerach jest chmiel...a w innych może go nie być.....u nas prawie same pilsnery tylko nie piszą o chmielu..czemu ???? zagadka może dodają odpowiednik chemiczny ??? hahahaha..tutaj jest wszystko mozliwe......a co do polskich...marek polecam piwka niepasteryzowane ŻYWE Ambera , Ciechana ,Noteckie z Czarnkowa( beczułki 0,33 l) lub niepasteryzowanego Kasztelna....prawdziwy smak berka a jeżeli ktoś lubi to polecam ciemne KOŻLAKA z Ambera (rewelka) lub Noteckie Ciemne z Czarnkowa 0.33 l -tylko to ostatnie ma delikatnie słodki smak...dobre sa też wynalazki z Ciechana......konkurencje biją też na głowę piwkami browary czeski Staropramen i litewski Svyturys.... a z ciekawostek to ostatnia degustacja w redakcji GW ustaliła z czym w pełni się zgadzam, że najgorsze na naszym rynku berki to Tyskie i ogólnokrajowy Lech....( lokalny Lech jest do przyjęcia)

    pokaż komentarz
    dolarinho
  • k......b +10  

    Bez pierdzielenia:

    Dziennik Ustaw z 2007 r. Nr 137 poz. 966: http://www.abc.com.pl/serwis/du/2007/0966.htm
    Oraz krócej: http://new-arch.rp.pl/artykul/583207_Klient_musi_znac_sklad_produktu.html

    Zatem chmiel jako taki w piwach, w których nie jest wymieniony nie występuje.

    EDIT: Chociaż jak czytam tą ustawę, to napisane jest, iż: Przepis ust. 1 pkt 2 nie dotyczy [...] piwa, wyrobów winiarskich, napojów spirytusowych [...].

    pokaż komentarz
    k......b
  • l....1 +7  

    u nas dominuje lager nie pilsner.

    pokaż komentarz
    l....1
  • nemesis81 0  

    Zwróćcie uwagę czy na etykietach jest zawartość ekstraktu. Z regóły podają dwie wartości w %. Alkohol i ekstrakt. I właśnie w tam jest chmiel.

    pokaż komentarz
    nemesis81
  • Ciechan +27  

    'polecam piwka niepasteryzowane (...) Ciechana '

    Dziękuję!

    pokaż komentarz
    Ciechan
  • bugbug +1  

    ciechan zielony polecam rowniez

    pokaż komentarz
    bugbug
  • Axior +4  

    Peyotl: Szkoły średnie mają wolne w pon i wt dzięki maturom. Mamy zawiadomić twoich rodziców, że pijesz alkohol? ; p

    pokaż komentarz
    Axior
  • Brainiac +2  

    Dzisiaj degustowałem "Noteckie" (polecał dolarinho), polecam i ja, bardzo dobre, ma podobny smak jak "Perła Chmielowa" albo "Lubelskie" ;)

    pokaż komentarz
    Brainiac
  • Dobry05 -3  

    Chmiel jet tylko przyprawą do piwa. Jeden kilo chmielu dodaje się coś na hektolitr wody; a możę jeszce mniej - nie pamiętam doładnie.

    pokaż komentarz
    Dobry05
  • w..i +5  

    Chyba źle mnie zrozumiałeś :) wiem czym jest chmiel. Gdzieś przeczytałem, że 200g chmielu wystarcza na zrobienie 100 litrów piwa. Może źle kojarzę, ale wydaje mi się, że kiedyś na etykietach piw był wymieniony chmiel. Może to tylko moje subiektywne odczycie, ale kiedyś polskie piwko lepiej smakowało (ach te czasy EB i 10,5..). Powiedz mi w takim razie, dlaczego jedynym piwem rozlewanym w polsce (które kupisz w każdym sklepie) z chmielem na etykiecie jest Heineken?

    pokaż komentarz
    w..i
  • d_harry +1  

    @wedi - o gustach się nie dyskutuje, ale IMHO EB nie było jakimś rarytasem, zwłaszcza pod koniec swojej "świetności" smakowało ohydnie

    pokaż komentarz
    d_harry
  • DasModel +51  

    A ja w zeszlym roku palilem fajki HB, a myslalem ze juz ich nie ma :) Udalo mi sie dostac w hiszpanii.
    Ale szkoda ze czasy kiedy moznabylo HB popic EB majac jednoczesnie w dupie OB nie powroca ;)

    pokaż komentarz
    DasModel
  • Koniik +1  

    Może jakieś przepis ustalają, że jeżeli dany składnik stanowi marginalną część produktu to wtedy nie ma obowiązku umieszczania go na etykiecie? Nie wiem, takie moje domysły... Albo po prostu w 90% polskich piw nie ma chmielu.

    pokaż komentarz
    Koniik
  • adios +6  

    @wedi

    Jest jeszcze Perła Chmielowa i Ciechan.

    pokaż komentarz
    adios
  • krzych_crs +1  

    No na starych piwach był chmiel wymieniony obok słodu

    pokaż komentarz
    krzych_crs
  • underley +18  

    Gdzieś przeczytałem, że 200g chmielu wystarcza na zrobienie 100 litrów piwa.

    Ja na zrobienie ~20l piwa zużywam od 30 do 80g chmielu - w zalżności czy to ma być prawie niechmielony pszeniczniak, czy może mocno chmielony stout. Tak że owszem - 200g na 100l może wystarczyć, jak piwo jest słabo chmielone.

    Co do chmielu i polskich fabryk piwa (bo browary to są tylko z nazwy niestety) - w przemysle używa się ekstraktów chmielowych.

    Na szczęście jest jeszcze sporo małych browarów lokalnych, produkujacych prawdziwe piwo. I te małe browary wszystkim gorąco polecam zamiast picia szczyn produkcji duzych koncernów.

    pokaż komentarz
    underley
  • w..i +5  

    @adios: zdaję sobie sprawę, że w przypadku regionalnych marek sytuacja jest odmienna. Dlatego napisałem o polskich piwach, które kupisz w każdym polskim sklepie. Kiedyś u mnie w mieście było więcej sklepów typu "świat piw" i można było codziennie próbować innego przysmaku. Niestety sklepów specjalizujących się w piwach jest coraz mniej, a masowa produkcja wypiera te małe i ambitne browary, które nie niszczą smaku piwa przez pasteryzację. A szkoda. Już pomijam fakt, że większość polskich marek należy teraz do jednego producenta i właściwie różnią się niemal tylko etykietą.

    @underley: często widzę na czeskich piwach zarówno ekstrakt chmielowy jak i chmiel. Myślę, że dla tych "fabryk" nie ma znaczenia czy dadzą chmiel czy nie, bo i tak nikt nie zauważy. Mam wrażenie, że ten produkt jest kierowany do ludzi, którzy piwo kupują po to, żeby się upić. Szczególnie jeśli chodzi o tzw. mocne piwa, które smakują jak normalne piwo z dodatkiem nalewki.

    pokaż komentarz
    w..i
  • adios +2  

    @wedi

    Perła rozpoczęła silną kampanię reklamową ogólnokrajową i mają już podobno pokrycie towaru w 20% monopolach więc jest nadzieja na ogólnodostępne piwo o w miarę dobrej jakości :)

    pokaż komentarz
    adios
  • LisuLisu +1  

    tylko że Perła jest już koncerniakiem właściwie, i jej smak jest gorszy niż jeszcze jakiś czas temu - najgorsze że ciągną w dół Zwierzynieckie :(

    pokaż komentarz
    LisuLisu
  • I_g +15  

    Polecam Piwko CIECHAN, również posiada w składzie chmiel, co więcej jest to "piwo żywe" niepasteryzowane. Z tego co wiem browar mazowiecki, ja kupuje w Krakowie po 3zł za buteleczkę.

    pokaż komentarz
    I_g
  • hofi +8  

    Tylko sprawdzajcie daty ważności bo są bardzo krótkie. Polecam szczególnie Ciechana pszenicznego i miodowego.

    pokaż komentarz
    hofi
  • ktoosiek +4  

    Ciechan miodowy jest naprawdę super.

    pokaż komentarz
    ktoosiek
  • l....1 +1  

    Gdzie w Krakowie? Szukam Ciechana i nie mogę znaleźć

    pokaż komentarz
    l....1
  • dr_After +3  

    co do niezłych piw: polecam Cornelius: niepasteryzowane, niefiltrowane polskie piwo o świetnym waniliowym posmaku. Tylko drogie, niestety :(

    Z innych ciekawych fajne jest też piwo Żywe, ciemny i wyrazisty Koźlak, pszeniczny Svyturus, ale nic nie przebije smaku piw browaru Ei z centrum Amsterdamu. Szkoda, że trzeba się pofatygować osobiście, by posmakować. Jedyna konkurencja, która może pojawić się w tej lidze to płyn w dużym porcelanowym kubku z lokalnego browarku w Bawarii... (rozmarzyłem się, kurka)

    pokaż komentarz
    dr_After
  • kapelusz +2  

    luke21 - Ciechan to piwo regionalne, produkowane w Ciechanowie. Poza Mazowszem dosyć ciężko znaleść, może w sklepach takich jak alkohole świata czy coś w tą deseń znajdziesz.

    pokaż komentarz
    kapelusz
  • w..i +4  

    Ale się zrodziła sympatyczna dyskusja :) nie wierzę. Ja osobiście rzadko pijam jasne piwa. Pod tym względem marny ze mnie patriota, w Polsce niestety nie robią dobrego ciemnego piwa. Polecam marki: Zlatopramen, Zlatý Bažant, Budweiser, Louny oraz belgijskie Leffe - robią naprawdę świetne ciemne piwa.

    pokaż komentarz
    w..i
  • DOgi +6  

    luke21, sprawdź sklep Świat Piwa na ul. Długiej. Ja tam kupuję Piwo Żywe (także niepasteryzowane - polecam)

    pokaż komentarz
    DOgi
  • underley +5  

    @wedi
    Polsce niestety nie robią dobrego ciemnego piwa

    Robią, robią - ludzie po domach robią, a i kilka browarów też. Ot choćby Koźlak Amberu.

    pokaż komentarz
    underley
  • l....1 +1  

    jutro skoczę na długą bo mieszkam niedaleko. Jak znajdę to dam znać.
    A gdyby ktos szukał Corneliusa - w Kauflandzie sprzedają.

    pokaż komentarz
    l....1
  • Wiatro +1  

    W Krakowie Ciechana można jeszcze kupić w tym sklepie na Ruczaju. To jest niedaleko Tesco (ale trzeba wjechac w osiedle ten sklep jest przy Kobierzynskiej). Jest tam tanio i zaopatruja sie w nim wszystkie okoliczne żule a również i smakosze piwa. Jeśli chodzi o samego Ciechana to jest świetny ale oprócz miodowego który podejdzie tylko niektórym. Mnie odrzuca tym zapachem zmieszanego piwa z miodem i słodkawym posmakiem. Ale normalny Ciechan jest prze genialny. Mocny troche za szybko powala na ziemie.

    pokaż komentarz
    Wiatro
  • occulkot +6  

    ja od 2 lat pijam prawie tylko piwa "regionalne". Musze miec wyjatkowo dobry dzien albo byc juz po kliku normalnych zeby te lechy, tyskie, zywce i inne wynalazki z proszku przebolec... Najbardziej mnie bawia rozkminy ktore piwo smakuje lepiej na przykladach wlasnie tyskich zywcow itd ;). Dla mnie one wszystkie smakuja tak samo... c#&)@o

    pokaż komentarz
    occulkot
  • Glounce +2  

    Louny, wedi o nim wspomina, to rewelacyjne piwo :) tylko raz je piłem (kupiłem w Intermarche na promocji), ale jak później wróciłem żeby wziąć całą kratę to już nie było. Od tego czasu nie widziałem w żadnym sklepie :(

    pokaż komentarz
    Glounce
  • I_g -1  

    Ciechanek gdzieś na ruczaju jest dostępny, jest też w PLAZIE strasznie drogi

    pokaż komentarz
    I_g
  • Brainiac +1  

    ktoosiek: Ciechan miodowy smakuje jak woda z miodem :D Albo jak miód rozpuszczony w wodzie :D Piwa to w smaku nie przypomina w ogóle.
    Ciemne piwa, które mi smakowały: Zlatopramen, Oboloń Oksamytowe (Ukraińskie), Zlaty Bażant Tmavy.
    Polecam też piwa pszeniczne takie jak: Paulaner, Primator, Valentins i pszeniczne z Brovarii w Poznaniu ;) (jak również miodowe)

    pokaż komentarz
    Brainiac
  • occulkot -1  

    @Brainiac: kubki smakowe ci sie powypalaly od tego ciemnego piwa. Ciechan miodowy to ciechan wyborny + miod. W dodatku w przeciwienstwie do kilku innych miodowych piw jest to miod naturalny - nawet widac jak sie osadza na dnie butelki ;).

    pokaż komentarz
    occulkot
  • zablociak +11  

    Z tego co wiem (jestem chemikiem pracującym około Instytutu Nawozów Sztucznych w Puławach) to chmielu w produkcji piw, w sensie stricte, się nie używa. Używa się tzw. alfa-kwasów
    http://pl.wikipedia.org/wiki/Alfa-kwasy
    pozyskiwanych w procesie ekstrakcji nadkrytycznym CO2 szyszek chmielowych
    http://www.ins.pulawy.pl/PL/index.php/content/view/140/150/

    pokaż komentarz
    zablociak
  • w..i 0  

    @zablociak: i tu jest problem. Co mi po tych żywicach. Mi zależy na tym, żeby w piwie była lupulina, bo to ona stanowi o korzystnym jego działaniu. Bez lupuliny nie wiele różni się ten napój od zwykłej nalewki.

    pokaż komentarz
    w..i
  • zablociak 0  

    @wedi: Zechciej zauważyć, że: cyt. "Wykazuje ona [lupulina] silnie aromatyczny zapach i gorzki smak, wynikający z dużej zawartości olejków eterycznych oraz żywic. Podstawowym składnikiem żywic decydującym o szlachetnej goryczce i właściwościach leczniczych szyszek bądź lupuliny są alfa-kwasy (humulony)" (źr.: http://free.of.pl/c/chmiel_biul/01art_4.htm). To właśnie alfa-kwasy są najważniejszym składnikiem ekstraktu pozyskiwanego z szyszek. Zgodzić się jednak trzeba z tym, że dzisiejsze piwa są często produkowane jak jakaś nędzna cola, w fabryce. Nie ma to już nic wspólnego z rzemiosłem, czymś wyjątkowym i jedynym w swoim rodzaju.

    pokaż komentarz
    zablociak
  • DOgi +4  

    Sprawdziłem skład Piwa Żywego. Wyraźnie stoi w nim właśnie chmiel. :)

    pokaż komentarz
    DOgi
  • w..i +1  

    No właśnie. Potwierdza się reguła. Chmiel wymieniają tylko te mniejsze i ambitniejsze browary. A masowa produkcja stosuje bełkot o długiej tradycji warzenia i inne pierdy. Jeśli by uczciwie nachmielali swoje produkty, to z pewnością nie omieszkali by o tym powiadomić w postaci stosownej notki na etykiecie, tak jak to robią producenci mojego dzisiejszego nabytku: http://img16.imageshack.us/img16/2672/kozlak.jpg .

    pokaż komentarz
    w..i
  • Kitan +9  

    Można prosić o mirror do zdjęcia?

    pokaż komentarz
    Kitan
  • Wegoorz +3  

    Popieram kolegę wyżej, bo nadal 'Zdjęcie jest czasowo niedostępne'.

    pokaż komentarz
    Wegoorz
  • xpert17 +7  

    Oczywiście, że dodaje się chmiel do brzeczki piwnej aby nadać charakterystyczny gorzki smak. Natomiast samo piwo robi się przecież z jęczmienia!!! (można oczywiście też z czegoś innego, np. z pszenicy). Można też zrobić piwo bez chmielu (np. angielskie "ale").

    Chmiel dodaje się najczęściej w postaci ekstraktu albo granulatu. Dlaczego go nie ma na etykiecie - nie wiadomo. Może dlatego, że jest traktowany jako dodatek, a nie składnik?

    pokaż komentarz
    xpert17
  • underley +3  

    Oj, wszystkie angielskie Ale są chmielone - jedne mniej, drugie bardziej,

    pokaż komentarz
    underley
  • losiu20 +7  

    Zdjecie niedostepne ;/

    pokaż komentarz
    losiu20
  • dziabong +2  

    tylko powiedz po co Ci zdjęcie skoro najbardziej liczy się dyskusja w komentarzach :)

    pokaż komentarz
    dziabong
  • lolek24 +2  

    Z tego co udało mi się dowiedzieć to produkcja chmielu jest w Polsce nie opłacalna. Czy ktoś widział jakąś plantację w Polsce? Żeby produkować piwo z chmielem w Polsce musiało by ono kosztować ponad 3 zł. Zamiast chmielu mamy żółć zwierzęcą i chemię smakową. Więc chyba lepiej dla naszego zdrowia pić wódę albo jakieś ekologiczne piwo typu "Ciechan".

    pokaż komentarz
    lolek24
  • AfrixNefrezil +2  

    generalnie wiele razy widziałem plantacje chmielu, ciężko tak je nazwać skoro są to nieduże pola. możliwe że owy chmiel jest wykorzystywany w miejscowych browarach lub na użytek własny gospodarza ; )

    pokaż komentarz
    AfrixNefrezil
  • Brainiac +4  

    Pojedź sobie na Lubelszczyznę, tam plantacje Chmielu zobaczysz. Jest ich bardzo dużo, na przykład przy trasie Lublin - Puławy.

    pokaż komentarz
    Brainiac
  • Silvan +7  

    Akurat mam pod ręką Koźlaka z browaru Amber. I tu się chmiel w składzie znajdzie.
    Nawiasem mówiąc, polecam; znakomite piwo.

    pokaż komentarz
    Silvan
  • taboret +4  

    Perła Chmielowa - Browary Lubelskie, polecam.

    pokaż komentarz
    taboret
  • hojrak 0  

    zgadzam się w 100 % ale oprócz Perły Chmielowej polecam perłe export która imo smakuje lepiej oraz Piast Wrocławski który jest z Wa-wy :P hehe

    pokaż komentarz
    hojrak
  • rzuk +1  

    Perła Chmielowa to moja królowa! :]
    kiedyś jeszcze z lubelskich browarów Zwierzyniec był dobry, ale coś ostatnio się popsuł strasznie :/

    pokaż komentarz
    rzuk
  • Brainiac +1  

    Perła Chmielowa i Export - również polecam. Jestem stałym użytkownikiem tej marki :D Teraz nasz lubelski browar wypuścił nową markę, piwo Lubelskie. Smak mniej więcej taki sam jak Perła, a dostępne jest tylko w butelkach 0,33.
    Zwierzyniec.. od jakiegoś czasu nie piłem, ale jeszcze niedawno smakował mi bardzo ze względu na słodkawo-miodowy posmak. A zawsze w tych butelkach 0,33 z długą szyjką jest smaczniejszy :D

    pokaż komentarz
    Brainiac
  • magmagiq +2  

    @luke21 - Ciechanka kupisz na Ruczaju, ul. Kobierzyńska, niedaleko tesco, a dokładniej ok. 150m od Avity. http://taniealkohole.pl/

    pokaż komentarz
    magmagiq
  • l....1 0  

    czy to nie ten słynny sklep u Magdy czy Marii? na forum browara wspominali jakiś czas temu o nim, ale że całe aleje mnie dzielą od niego to nie miałem sił się wybrać.

    pokaż komentarz
    l....1
  • I_g 0  

    Tak to właśnie ten sklep :D

    pokaż komentarz
    I_g
  • l....1 +3  

    Byłem - istny szał!

    Parę 0.5 kupiłem :)
    http://img503.imageshack.us/img503/7672/imgp6908.jpg

    Ciężki dzisiaj wieczór się zapowiada :D

    pokaż komentarz
    l....1
  • occulkot 0  

    rozloz na pare sesji bo polowy smakow nie zapamietasz ;p

    pokaż komentarz
    occulkot
  • jaozyrys +4  

    Zauważcie, że to nie jest typowy rozpisany skład, tylko "zawiera słód", to prawie jak "zawiera fenyloalaninę, nie może być spożywany przez chorych na fenyloketonurię" :P Gdyby był pisany pełny skład to musieliby też napisać też wszystkie pyszne sztuczne dodatki, a tak można to sprytnie ominąć.

    Do zrobienia piwa potrzebne są: woda, słód, chmiel, drożdże. Większość polskich piw jest pasteryzowana i filtrowana, więc drożdży już nie ma (a szkoda, kto pił piwo domowe to wie ile tracicie). Słodu właściwie też nie ma, są tylko uzyskane z niego cukry (częściowo przefermentowane) i białka. Chmiel też się gotuje (około 1-2g/litr, ale przeliczcie to na wielką kadź) i wyciąga. Wodę rzadko widujemy w składzie bo jest dość oczywista.. Ale odpowiadając na pytanie autora wykopu..
    NIE MA PIWA BEZ CHMIELU
    słodycz trzeba złamać goryczką i nie ma zmiłuj

    pokaż komentarz
    jaozyrys
  • underley 0  

    Najzabawniejsze jest to, że żadne piwo słodu jako takiego nie zawiera ;)

    pokaż komentarz
    underley
  • jaozyrys 0  

    no właśnie, informacja o słodzie jest dlatego że jęczmień zawiera gluten, który nie może być spożywany przez chorych na celiakię.

    pokaż komentarz
    jaozyrys
  • brzusio +4  

    może tego chmielu jest po prostu za mało, żeby dostał się do składu?

    pokaż komentarz
    brzusio
  • w.......s -2  

    Skoro już o piwach dyskutujemy, to czy wam też Heineken przypomina w zapachu odór skunksa?

    pokaż komentarz
    w.......s
  • jaozyrys +6  

    niestety nie miałem okazji porównać

    pokaż komentarz
    jaozyrys
  • Wegoorz 0  

    W mojej skromnej opinii Heineken ma niezły smak, ale spróbuj odkleić etykiety i pij dalej, wtedy ten zapach kleju jest po prostu nie do wytrzymania ;)

    pokaż komentarz
    Wegoorz
  • w.......s -1  

    Nie mówię, że nie jest smaczny, ale gdy kiedyś po raz pierwszy poczułem skunksi smród to pierwsze co mi przyszło do głowy to "o k%$#a skunksy wydalają heinekena!".

    pokaż komentarz
    w.......s
  • dzien_dobry 0  

    @wh00kiers: Mi to bardziej przypomina zapach z hodowli lisów.

    pokaż komentarz
    dzien_dobry
  • sapo +2  

    można jakiś mirror? widzę tylko napis: zdjęcie czasowo niedostępne, z góry dzięki

    pokaż komentarz
    sapo
  • serczi -2  

    Oglądałem gdzieś jakiś program, że popularnym stało się stosowanie słodu kukurydzianego w piwach. Zwłaszcza tych mocniejszych. I wtedy składnikiem jest słód kukurydziany bądź jęczmienny, a nie chmiel. Zdrówko!

    pokaż komentarz
    serczi
  • xpert17 +4  

    Składnikiem zawsze jest słód - z tego się robi piwo od czasów babilońskich. Chmiel to tylko dodatek smakowy. Zdrówko.

    pokaż komentarz
    xpert17
  • w.....i +1  

    dla szukających Perły i innych mniej znanych marek piw polecam sklep niedaleko Astry we Wrocławiu - http://chmielik.wroclaw.pl może sklep nie wygląda jakoś fajnie (zwykła buda) ale za to asortyment piw regionalnych czy zagranicznych jest dosyć spory a i cenowo jest w porządku. Przykładowo PERŁA w butelce bezzwrotnej jest za 2.30 pln

    pokaż komentarz
    w.....i
  • nofink -1  

    gdzie to jest dokladnie?

    pokaż komentarz
    nofink
  • w.....i +1  

    no masz napisane, ale dokładnie jest to chyba ulica Drzewieckiego. To są te budki w bliskiej okolicy Biedronki i Rossmana. Bez kitu jest w czym przebierać jeśli chodzi o piwo, a co jakiś czas mają nowości wiec można sobie popróbować różne specjały. Co dzień to inne piwko

    pokaż komentarz
    w.....i
  • I...I +1  

    stolpin dobrze prawisz, piwa Ci!
    Ja dodam od siebie, że różnica między białostockim a poznańskim żubrem jest drastyczna
    Kiedyś z kumplami dokonaliśmy nieświadomie ślepego testu (niestety dotyczy to puszkowanego piwa) Swego czasu wszystkie żubry w czteropakach były poznańskie a w normalnych dużych zgrzewkach białostockie. Więc oczywiście kupujemy zgrzewkę, pierwszy łyk i od razu czujemy że coś z piwem nie tak. Sprawdzam datę ważności... jest OK, ale 2 stoi jak wół :) Tyskiego żubra nie miałem okazji degustować.

    pokaż komentarz
    I...I
  • Tommieh +1  

    Zapraszam zainteresowanych na wycieczkę po browarze Lecha do Poznania.. zorganizowane grupy mogą się bodajże umówić na zwiedzanie na konkretną godzinę, a o ile się nie mylę w piątki(?) można dołączyć samotnie do grupy zwiedzającej. Wycieczki są darmowe, a do tego na końcu można skosztować znakomitego piwka ;]

    (muszę dodać, że sam korzystałem z wycieczki jakieś 4 lata temu i nie wiem jak teraz dokładnie to wygląda, ale z tego co słyszałem dalej są organizowane i z pewnością darmowe, ale nie znam bieżących szczegółów)

    Tyle tytułem wstępu, a odnośnie wykopu: z wycieczki pamiętam rurę wypełnioną koncetratem chmielowym, który można spróbować i powiem, że była to najpaskudniejsza i najbardziej gorzka rzecz jakiej próbowałem (a na szczęście tylko minimalnie polizałem).. co zresztą nie dziwi, bo używa się tego śmieszne ilości, nie więcej niż 0,01% w brzeczce (też nie pamiętam niestety dokładnych proporcji)

    pokaż komentarz
    Tommieh
  • Rados 0  

    Co sądzicie o Berlinerze i Łomży?

    pokaż komentarz
    Rados
  • Brainiac 0  

    Łomża, choć trochę wodnista, nie jest taka zła, jak chce się pić. Jednak dlektować się nią raczej jest trudno.

    pokaż komentarz
    Brainiac
  • nrh -1  

    http://a.pl/Zdjecie-12384/Warka-piwo-jasne-pelne-500ml-Full.jpg

    pokaż komentarz
    nrh
  • k.....a +1  

    Heh niezłe.
    Zdecydowany piwny smak gwarantuje długa tradycja warzenia... taak, no bo skoro nie ma chmielu, to o chmielu napisać nie mogą :/

    pokaż komentarz
    k.....a
  • Axior 0  

    Tradycyjna Warka z Żywca.

    pokaż komentarz
    Axior
  • Prezz 0  

    @Axior
    Albo z Elbląga, bo tutaj też rozlewają Warkę. Zależy od cyferki przy dacie.

    pokaż komentarz
    Prezz
  • mekosx 0  

    Ma ktoś mirror bo link nie działa?

    pokaż komentarz
    mekosx
  • jayjay 0  

    Roznice w informacjach na etykiecie sa rozne w zaleznosci od krajow np w Polsce podaje sie maxymalna ilosc alkoholu a w na czeskich piwach minimalną

    pokaż komentarz
    jayjay
  • gnat8 0  

    Kuflowe Mocne

    Zajebiste piwo z browaru Namysłów z opola. Godne uwagi bo odziwo nie wali spirytem i smakuje jak normalne piwo kolo 6% i zawiera CHMIEL w przeciwienstwie do tych markowych szczochow takich jak tyskie, lech, zywiec, specjal czy warka ktore chmielu w skladzie nie maja bo sa robione z chinskiego granulatu i maja w skladzie tylko slod jeczmienny. I tylko 2 zł w oli :-)

    http://gryzli.piweczko.org/gfx/piwa/kuflowe03_01.jpg

    pokaż komentarz
    gnat8
  • adios +10  

    Żywiec? Przepraszam bardzo, ale ostatnio to jest rynsztokowy szczoch. Jak mam pić Żywca za 2,80 a Perłę Chmielową za 2,30 to bez jakiegokolwiek namysłu wybiorę perłę, nie ze względu na cenę a smak piwa.

    pokaż komentarz
    adios
  • k.....a +7  

    @giaco, nie wiem, czy piwo nad piwa, ale faktem jest, że na lato jak znalazł - gdyby nie ta cena ;)
    A na lato polecam również cydr jabłkowy :)

    Natomiast, co do Perły (zwłaszcza chmielowej) - po wielu latach od przeczytania przygód Jakuba Wędrowycza w końcu trafiła mi się owa Perła i rzeczywiście, jest to perełka - nie każdemu podchodzą tak chmielone piwa, ale mi smakuje - teraz, mimo iż poniżej 2,89 znaleźć nie mogę (co za szatańska marża) - i tak chętnie kupuję. A o Żywcu już dawno zapomniałem, ogólnie Kompania Piwowarska nie powinna nazywać się piwowarską tylko przemysłową, Żubr tylko ratuje sytuację.. swoją drogą, ktoś wie, w którym browarze go produkują? Poznań? Bo chyba nie białostockie Dojlidy?
    I z całego serca polecam piwka Amber Browaru - najnowsze dziecko - Grand - mimo dość sporej ceny - naprawdę daje smaka, jeśli ktoś lubi stout a nie chce wydawać 6 zł za 0,33 Guinessa :)

    pokaż komentarz
    k.....a
  • k.....a +1  

    poprawka, nie stout tylko porter rzecz jasna.

    pokaż komentarz
    k.....a
  • Hwep 0  

    Stout i Porter to w zasadzie raczej to samo. Zresztą zawsze zastanawiało mnie to, że na etykietach piwa nigdy nie pisze jakim gatunkiem jest dana marka, głównie jak byłem młodszy nie potrafiłem nigdy odróżnić czym w zasadzie jest to co piję.

    pokaż komentarz
    Hwep
  • stolpin +3  

    @kakrysa od znajomego pracującego w browarze dojlidy wiem, że zarówno tyskie, lech i żubr są produkowane w tychach, poznaniu i w białymstoku. Miejsce produkcji wskazuje pierwsza cyfra w liczbie pod datą ważności na spodzie puszki lub etykiecie butelki. 1 - tychy, 2 - poznań, 3 - białystok. Z białostockich dojlid najlepiej smakują ze względu na najwyższą jakość użytej wody.

    pokaż komentarz
    stolpin
  • Prezz 0  

    @kakrysa
    Ach cydr :) szkoda, że w Polsce praktycznie go nie można nigdzie dostać, co jest tym dziwniejsze, że tyle jabłek się u nas produkuje... Ale na lato, na upały cydr jabłkowy (gruszkowy za słodki) z lodem super sprawa.

    pokaż komentarz
    Prezz
  • giaco -6  

    Zostałem zaminusowany za to, że lubię inne piwo niż Wy?

    Lubię tez inne piwka:
    -Lech
    -Heineken
    -Tyskie
    -Grosh
    -Desperados
    -Guiness

    Ale niema to jak usiąść przy grillu z zimną Coroną w ręku.

    pokaż komentarz
    giaco
  • w.....i +8  

    widzisz, myk jest taki, że to nie są piwa lecz woda koloru sików ;)

    pokaż komentarz
    w.....i
  • Glounce +6  

    a ta cała Corona nawet jest smaku sików (tak jak Bud)

    pokaż komentarz
    Glounce
  • giaco -2  

    wronahi to jakie Twoim zdaniem o wielki znawco trunków jęczmiennych jest jedynie dobre i prawdziwie prawdziwe piwo powiedz proszę a od dziś innego do ust nie wezmę...

    pokaż komentarz
    giaco
  • l....1 +4  

    Giaco - te piwa, które wymieniasz są to przemysłowe, marne siki, w których nie ma co się doszukiwać niesamowitych doznać. A Corona jest już zupełnie bez wyrazu. Ale nie przejmuj się - każdy od nich zaczynał.
    Wejdź sobie na browar.biz - był ostatnio zorganiozowany plebiscyt na najlepsze piwa 2008. Poczytaj co znawcy piją i posmakuj czegoś innego niż lagery.

    pokaż komentarz
    l....1
  • underley +1  

    @Hwep

    Porter i Stout to dwa zupełnie różne gatunki piwa. Podobne są tylko kolorem.
    Stout to piwo z dodatkiem palonego ziarna jęczmienia albo pszenicy, które daje mu charakterystyczny posmak - coś w rodzaju kawy zbożowej. Porter ma czysty, słodowo-karmelowy smak - zupełne przeciwieństwo Stouta. Dodatkowo zwykle Stouty to piwa raczej lekkie (choć są wyjątki), a Portery - dość ciężkie.

    pokaż komentarz
    underley
  • giaco -1  

    luke21 - to są raczej trudno dostępne piwka, co?

    mi np. Tyskie bardzo smakuje, jeśli znajdę lepsze piwo, to się chętnie przerzucę, ale w osiedlowej Żabce nic ciekawszego niema...

    pokaż komentarz
    giaco
  • project_pat 0  

    @giaco: CHYBA TY

    pokaż komentarz
    project_pat
  • project_pat -1  

    @underley: porter i stout to dwa BARDZO DO SIEBIE PODOBNE gatunki, jakbyś nie miał info na etykietce, to nie odróżniłbyś amerykańskiego portera od dry stouta

    pokaż komentarz
    project_pat
  • ___marcin___ -2  

    Od dobrych kilku lat piwa w naszym cudnym kraju warzy się na ekstraktach słodowych. Chmiel nie jest tani, więc nie dodaje się go. Średnio produkcja piwa trwa 10 dni. Ważna jest norma stężenia alkoholu, więc jak jest za mało to dolewa się etanolu (zauważmy, że w czasach gdy celnicy i policja przechwytywała nielegalny alkohol, to było to widać po wyższej zawartości alkoholu w piwach - nic się nie może zniszczyć)
    Dawny typ produkcji piwa z szyszek chmielu, który trwał 3-4 miesiące już odszedł. Być może są dostępne takie produkty, ale ich cena będzie wysoka.

    pokaż komentarz
    ___marcin___
  • harad -1  

    Nie ma na etykiecie chmielu, bo jest to produkt alkoholowy - a na te nie ma nałożonego wymogu pisania składu produktu, jedynie objętościowej (i/lub procentowej) zawartości alkoholu. Na wódce nie ma napisane, że zawiera wodę czy na żubrówce, że zawiera trawę z ogródka Mariana.

    pokaż komentarz
    harad
  • eldrago -1  

    Masz absolutną rację harad. Ktoś powyżej przytaczał ustawę, w której jest wyraźnie napisane, że obowiązek zamieszczania składu na etykietach nie obowiązuje m.in. w piwach, wyrobach winiarskich i napojach spirytusowych o ile nie są to składniki alergenne (dlatego wymienia się słód jęczmienny).
    pozdrawiam - towaroznawca

    pokaż komentarz
    eldrago
  • lothar -3  

    KARMI - kawowe!! PoemmadiCoffee! - to świetne piwo dla twardzieli

    pokaż komentarz
    lothar
  • J....m -5  

    E tam ludzie wszyscy marudzicie, Volty (srebrne i czerwone) rządzą. Najtańszy sikacz ale jak mam pić to albo Volt albo Carlsberg... Czasem Bosmana czerwonego ale ciężko dostać.

    pokaż komentarz
    J....m
  • mosdef +5  

    Pilsner Urquell ma napisane na etykiecie że zawiera chmiel :D

    pokaż komentarz
    mosdef
  • salamandraplamista +2  

    A mówią, że PQ kupowany w Polsce smakuje tak samo jak inne pilsnery w tym przedziale cenowym
    Żeby skosztować prawdziwego PQ trzeba jechać do Pragi.

    pokaż komentarz
    salamandraplamista
  • salamandraplamista +1  

    Korekta: Napisałem "PQ", a miało być oczywiście "PU" od pierwszych liter czeskiego browaru.
    Sorry za błąd

    pokaż komentarz
    salamandraplamista
  • ruanda 0  

    @salamandraplamista
    Z tego co pamiętam to PU w małych butelkach jest importowany. Reszta warzona jest w Poznaniu.

    pokaż komentarz
    ruanda
  • d_harry -1  

    @salamandraplamista - święte słowa, najsmaczniejszy Urquell tylko i wyłącznie w Czechach. Od czasu jak go zaczęli lać u nas to już nie to samo. Nie wiem czy to wina wody, czy jakieś zmiany w recepturze w każdym razie różnica w smaku jest kolosalna. Na szczęście znajomy cyklicznie jeździ po ciuchy do Czech, i podrzuci czasami zgrzeweczkę :)
    @ruanda - może i masz rację, ale nie mam jak tego sprawdzić. Wydaję mi się, że w małych buteleczkach tylko w knajpach serwują, bo w sklepie jeszcze nie widziałem

    pokaż komentarz
    d_harry
  • w..i +1  

    Tak samo żywiec inaczej smakuje pity w pubie w Żywcu, a inaczej kupiony w butelce w Warszawie. Kwiestia górskiej wody.

    pokaż komentarz
    w..i
  • ruanda +1  

    @d_harry
    Małe butelki też są w sprzedaży, na pewno w Piotrze i Pawle, bo akurat to mam przed domem;)

    pokaż komentarz
    ruanda
  • Brainiac -1  

    Mały Pilsner Urquell jest do kupienia w sklepach "Livio" w Lublinie (Nowy Świat i Kalina), ale w różnych innych też widziałem, np. w Żabce. Nie jest jednak tak rzadko spotykany.

    pokaż komentarz
    Brainiac
  • thor666 -6  

    Ostatnio w żabce wypatrzyłem Piwo Kryzysowe. Ciekawe ile ma chmielu.
    Btw. przez Was dowiedziałem się że Papcio Chmiel popiera pis. Zniszczyliście mi życie!

    pokaż komentarz
    thor666
  • rolnix -5  

    http://icanhascheezburger.files.wordpress.com/2007/04/omg.jpg

    :(

    pokaż komentarz
    rolnix