@antipathia: Minus kupowania jajek z farm :). Co nie zmienia faktu, że i tak są o wiele lepsze niż te ze sklepu. Pamiętam jak kiedyś mieszkałem na wsi, najlepsze jajka jakie jadłem. Teraz w mieście nie mam dostępu do takich, a szkoda.
@sojuz151: Na filmiku widzisz komorę powietrzną (na szerszym końcu, gdzie jest najwięcej porów). Tlen wnika przez te pory a dwutlenek węgla wydostaje się przez nie na zewnątrz:
Kurczaki implementują ciekawy ficzer, a mianowicie zaczynają dziobać podłoże tuż po wykluciu. Początkowo tłumaczono to koniecznością wprowadzenia do żołądka piasku służącego do rozcierania pokarmu (co jest prawdą), a także instynktem. Jednak znalazł się naukowiec, który naniósł na powierzchnię jajka warstwę kremu (wazelina lub coś podobnego), dzięki czemu skorupka stała się przejrzysta i można było obserwować rozwój pisklaka. Tenże naukowiec zaobserwował, że niedługo po tym, jak serce żółtego zaczyna bić, kurczak wykonuje synchroniczne
Warto dodać, że po 42 kolejnych dniach kurczak jest gotowy.
Źródło wiescirolnicze.pl
Dla dociekliwych:
Chów brojlerów trwa do 5-7 tygodnia ich życia, co jest związane z opłacalnością produkcji. Po tym terminie mają bardzo słaby przyrost masy ciała w stosunku do zużytej paszy. W tym okresie zwiększa się także ilość mięśni piersiowych, a także nadmiernie ich otłuszczenie. Aby kurczęta brojlery mogły osiągnąć pożądaną masę ciała w jak najkrótszym czasie, potrzebują odpowiedniego żywienia. Firmy
Komentarze (47)
najlepsze
Pociesze cię mówiąc, że jajka spożywcze to niezapłodnione komórki?
Przez skorupkę
Źródło wiescirolnicze.pl
Dla dociekliwych:
Chów brojlerów trwa do 5-7 tygodnia ich życia, co jest związane z opłacalnością produkcji. Po tym terminie mają bardzo słaby przyrost masy ciała w stosunku do zużytej paszy. W tym okresie zwiększa się także ilość mięśni piersiowych, a także nadmiernie ich otłuszczenie. Aby kurczęta brojlery mogły osiągnąć pożądaną masę ciała w jak najkrótszym czasie, potrzebują odpowiedniego żywienia. Firmy