Czy napromieniowana żywność będzie sprzedawana w Polsce?
Napromieniowanie produktów żywnościowych polega na poddaniu ich działaniu dużych dawek radioaktywnego kobaltu 60 lub cezu 137, dzięki czemu zostaje zahamowany proces gnilny owoców i warzyw a bakterie zabite. Następująca w wyniku napromieniowania reakcja łańcuchowa zaburza strukturę molekularną produktów żywnościowych i niekorzystnie wpływa na ich wartość odżywczą.
bodzio z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 8
Komentarze (8)
najlepsze
To mniej więcej tak, jak by oświetlić kogoś żarówką i oczekiwać że będzie potem świecił, albo myśleż że człowiek sie upiecze po zjedzeniu upieczonego miesa.
opis trochę mylący, ale radzę przeczytać, bo okazuje się, że napromieniowanie może niszczyć witaminy oraz powodować powsatnie szkodlieych, wprawdzie nie promieniotwórczych, ale rakotwórczych substancji
http://en.wikipedia.org/wiki/Food_irradiation
Ale jeśli już coś opisywać to obiektywnie po pierwsze, nie powinno być "zabija witaminy" tylko "zabija znacznie mniej witamin niż gotowanie pasteryzacja pieczenie czy jakikolwiek znany do tej pory proces dezynfekcji termicznej"
produkty odkażone w ten sposób nie myszą być konserwowane przy pomocy bardzo szkodliwych związków chemicznych jednak jak nie ma rozwiązań idealnych ponieważ w niektórych produktach