Sami k!%@a znawcy. Coca Cola jest barwiona karmelem, czyli izomerami cukru spożywczego. Zero jest barwiona chemicznymi barwnikami (kilkoma, nie ma pojedynczego czarnego barwnika), jednak w ilościach daleko mniejszych niż szkodliwe.
Jak ktoś pisze że cukier to biała śmierć to jest zwyczajnie głupi i powtarza bezsensowne hasła. Cukry (zarówno proste jak i złozone, w tym sacharoza) to substancje energetyczne i są przez organizm wykorzystywane właśnie do produkcji energii w mitochondriach (ściślej mówiąc syntezy
Nie wiem czy autor filmu o tym wiedział, że na opakowaniu jest tabelka zawierająca ilości składników odżywczych, gdzie podana jest ilość cukru. Nie trzeba marnować pieniędzy na kupienie coli, gazu na gotowanie jej i czasu, wystarczy przeczytać.
@Limitless: ja nie lubię żadnej coli ani pepsi. Jeśli chodzi o colę to mogę wypić jedynie z whisky a że whisky nie smakuje mi z colą więc wolę samą whisky.
@madry_i_mieciutki: to jest raczej kwestia kilku tygodni przestawienia organizmu, podobnie jak w przypadku np. porzucania produktów z laktozą i kazeiną. W przypadku rzucania cukru jeśli masz mus na słodkie zawsze możesz stosować jako zamiennik rodzynki lub daktyle - to działa dość dobrze, a same rodzynki i daktyle łatwiej ograniczyć, w dodatku dla organizmu są lepsze (mają przy okazji mikroelementy), a na najtrudniejszy moment przestawiania zwyczajów dobrze ratują.
Lifehack: najprościej (oprócz smaku) odróżnić Colę od Coli Zero poprzez wylanie paru kropli na rękę i wtarcie ich w skórę. Po zwykłej coli będziecie czuć lepką skórę, od coli zero - nie. Odnosi się to do wszystkich bezcukrowych napoi.
@jaczyliktoo: @faun69: Tylko 27% (chociaż są i źródła co mówią o 50%) cukrów zawartych w pomarańczy to ta wychwalana przez was pod niebiosa fruktoza. Chodzi mi o to że jęczenie jaka to coca-cola straszna bo TYLE w niej cukru to przesada (co nie oznacza oczywiście że to zdrowy napój który powinniśmy do każdego posiłku pić)
@jaczyliktoo: glukoza podczas przemian metabolicznych jest prawie od razu zamieniana na fruktozę, a dokladniej fosforan glukozy w fosforan fruktozy. Oba te cukry ostatecznie przechodza w pirogronian. Nie ma co jakos faworyzowac jednego nad drugi.
Poza tym o ile mi wiadomo slodzi sie raczej sacharoza a nie czysta glukoza ;)
Gdy pijecie Coca Colę - to przyjmujecie dużą dawkę cukru na raz. Wtedy wasze trzustki produkują insulinę, by przywrócić równowagę cukru w organizmie. Natomiast pijąc Coca Colę Zero przyjmujecie aspartam. Wtedy trzustka nie produkuje insuliny, bo nie zaburzacie równowagi w organizmie. I dlatego aspartam jest zdrowszy od cukru.
W grudniu 2013 roku opublikowano 263-stronicową analizę, z której wynika, że aspartam w dawkach nie przekraczających 40 mg/kg masy ciała dziennie jest nieszkodliwy. Tzn.
@sypa: ale co jest nieporawdziwe? Przecież ten artykuł co wkleiłeś jest o metabolizmie a nie o raku. Co jest bardzo logiczne nawet bez szerszych badań, że spożywanie dużej ilości słodzików zaburza metabolizm. Bo dieta musi być ZBILANSOWANA, a to znaczy, że musi zawierać wszystkie elementy, a nie zwyżkę jednych (w tym przypadku słodzików)
Komentarze (308)
najlepsze
Jak ktoś pisze że cukier to biała śmierć to jest zwyczajnie głupi i powtarza bezsensowne hasła. Cukry (zarówno proste jak i złozone, w tym sacharoza) to substancje energetyczne i są przez organizm wykorzystywane właśnie do produkcji energii w mitochondriach (ściślej mówiąc syntezy
@neo_1995: Albo się mylisz, albo celowo kłamiesz.
Można też sprawdzić, czy nie ściemniają na opakowaniu.
Poza tym o ile mi wiadomo slodzi sie raczej sacharoza a nie czysta glukoza ;)
W grudniu 2013 roku opublikowano 263-stronicową analizę, z której wynika, że aspartam w dawkach nie przekraczających 40 mg/kg masy ciała dziennie jest nieszkodliwy. Tzn.