Dzięki UE będzie więcej trucizn w wędlinach
Urzędnicy z Brukseli, na prośbę wielkich koncernów aż o 50 proc. zwiększyli dopuszczalną zawartość silnie trujących azotynów w przemyśle wędliniarskim. Chodzi o to, aby przetwory były dłużej zdatne do spożycia.
p.....4 z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 101
Komentarze (101)
najlepsze
Mam wrażenie, że u nas zakazali myślenia, jest ono złe i nie przejdzie.
@Toczas: @skasujekonto: @2PacShakur:
Można wędzić o ile zawartość benzoapirenu nie przekroczy 2 mg/kg produktu. W praktyce oznacza to, że wędzenie musi następować w temperaturze poniżej 200 stopni Celsjusza (by nie następowała piroliza tłuszczów w wędzonym mięsie)
Komentarz usunięty przez moderatora
Komentarz usunięty przez moderatora
tylko lipa, ze w sklepie tego nie kupisz
Ogólnie ludzie nie są przyzwyczajeni szynek niepeklowanych. Paręnaście