Prawdziwa dieta paleo
Jedna z popularniejszych ostatnio diet nawiązuje do sposobu odżywiania się ludzi sprzed pojawienia się rolnictwa. Jest ona jednak idealistycznym tworem naszych czasów, a nie odtworzeniem dawnych zwyczajów żywieniowych. Analizy pokazują, że nasi praprzodkowie nie mieli żadnego systemu odżywiania się.
Czajna_Seczen z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 92
Komentarze (92)
najlepsze
Pasożyty. Teraz mamy badanie żywności oraz różne sposoby na pozbycie się ich (np obróbka cieplna).
Choroby. Choroby, które obecnie nie występują (szczepionki) kiedyś miały żniwa. Nawet głupia grypa na która chorują rocznie miliony ludzi była śmiertelnie niebezpieczna. Nie było leków, lekarzy, szpitali...
Brak schronienia, drapieżniki, opieka nad starszymi... Życie było brutalniejsze. Ciekawy jestem ile ty byś przeżył bez opieki zdrowotnej.
Łatwy dostęp do pożywienia mamy dopiero od niedawna - nie ma potrzeby napychania się na zapas, ale instynkt pozostał.
Podobnie jak inne zwierzęta.
jakość jedzenia też ma swoje znaczenie, a akurat kluczowe założenie paleo to jedzenie naturalnych produktów, o ile są świeże to raczej nie powinny być szkodliwe (chyba że ktoś ma alergie).
to raczej oczywiste że taka dieta jest zdrowsza niż zajadanie się gotowymi daniami odgrzewanymi
Gdyby nabiał był szkodliwy to ludzkość przez ostatnie tysiące lat nie wykształciła adaptacji na laktozę... Co jak co, ale ludy europejskie bardzo dobrze radzą sobie z trawieniem mleka...
Ot, stosując logikę "diety paleo" można udowodnić, że nabiał jest dobry dla ludzi.
Tak naprawdę to problemem są tutaj wynalazki typu margaryna czy mega ilości
Przetwarzanie żywności też nam nie szkodzi ( nawet upieczone mięso to przetworzona żywność, a jest łatwiej strawne i bardziej bezpieczne niż jego surowy odpowiednik).
Tak samo nie każda chemia nam szkodzi (a zwykle bardziej nam pomaga
1. Hodowla jest dobra w zapewnieniu stałości źródła pożywienia. Niestety hodowla zmieniła właściwości odżywcze zwierząt, które spożywamy w niekorzystny sposób.
2. Nasi przodkowie również przetważali żywności, często nawet lepiej niż to się robi dzisiaj (chleb na drożdżach zamiast na zakwasie).
3. Nie każda chemia nam szkodzi, ale i wiele substancji szkodzi. Co więcej normy dla pestycydów i innych chemikaliów często nie biorą pod uwagę skumulowanego efektu (synergicznego efektu kilku pestycydów
hej, jeśli mogę to się dorzucę:
"Mordercza gumowa kaczka" Rick Smith, Bruce Lourie - apropo między innymi chemii w kosmetykach, ale także np zwykłego wszędobylskiego teflonu. Eksperymenty jak się łatwo to wchłania do organizmu i jaki ma efekt na np. gospodarkę hormonalną.
"Grain Brain" David Perlmutter, MD amerykański neurolog między innymi o wpływie pszenicy i cukru na nasz mózg, i generalnie organizm - nie chodzi o uzależnienie, raczej o powolne
Być może zainteresuje Was tematyka.
http://www.mypaleo.pl