Jak zrobić ser gouda
Przedstawiam w jaki sposób zrobić ser typu gouda z mleka przy użyciu kultur bakterii i podpuszczki. W powiązanych ricotta z serwatki, a w pierwszym komentarzu więcej informacji
MorDrakka z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 185
Przedstawiam w jaki sposób zrobić ser typu gouda z mleka przy użyciu kultur bakterii i podpuszczki. W powiązanych ricotta z serwatki, a w pierwszym komentarzu więcej informacji
MorDrakka z
Komentarze (185)
najlepsze
Uprzedzając część pytań
P: Jaki jest koszt
O: Prasa do sera - ~200 zł, chyba że sam zrobisz
kultury bakteryjne - opakowanie na 100 litrów mleka 20 zł
podpuszczka - na ok. 50 litrów mleka 29 zł
( ͡° ͜ʖ ͡°)
Tak z ciekawości, żeby opłacało Ci się go sprzedawać, ile musiałby kosztować kilogram? Wiesz, gdybyś miał od dziś rzucić swoją pracę i żyć z produkcji sera, po ile musiałby się sprzedać kilogram, żebyś wyszedł na swoje?
1. Strona producenta - http://serygradzkie.pl/index.html - jest sprzedaż ale nie widzę zestawu degustacyjnego, chyba że może te maluszki po 12 zł da się wziąć z każdego rodzaju?
2. Na tej stronie tego pana znalazłem czytając ten wywiad - http://www.smakizpolski.com.pl/gawedy-w-karczmie-smakow-marek-gradzki-na-poczatku-moich-serow-nie-chcialy-jesc-nawet-psy-dzis-bija-sie-o-nie-najlepsze-restauracje/ - i była tam też gdzieś sprzedaż, której teraz nie widzę i właśnie zestaw degustacyjny za 80 zł kilku rodzajów jego serów. Gdyby tu