Typowy dzień Michio Ishikawa - japońskiej czołówki w wytwarzaniu noży kuchennych
Oglądam wiele filmów o nożach, ale ten jest wyjątkowy. Zwróćcie uwagę, że w 2:05 łączy dwa rozgrzane kawałki stali - takiej metody jeszcze nie widziałem. Wrzucam jako ciekawostkę.
j.....e z- #
- #
- #
- #
- #
- 74
Komentarze (74)
najlepsze
http://japanesechefsknife.com/SukenariDamascus.jpg
http://japanesechefsknife.com/Img85.jpg
http://japanesechefsknife.com/Img984.jpg
http://japanesechefsknife.com/images/Img28.jpg
http://japanesechefsknife.com/images/Img922.jpg
http://japanesechefsknife.com/Saji-Chuka-GM.JPG
http://japanesechefsknife.com/Echi-11.jpg
http://japanesechefsknife.com/R2-6.jpg
ceny od kilkuset do nawet kilku tysięcy złotych. kiedyś na pewno taki nóż sobie kupię. póki co mam ważniejsze wydatki...
ps. chyba rzeczywiście łyknąłem tę zagrywkę marketingową...
Ciekawe jak długo trwa to w rzeczywistości - widać że kucie stali jest niezwykle żmudne.
Może @Trollsky mógłby coś więcej powiedzieć? Ile wg Ciebie zajmuje zrobienie takiego jednego noża? Wiem, że używasz innych technik, ale na pewno masz o tym więcej pojęcia. :)
Poza tym, przypuszczam, że są maszyny, które byłyby w stanie zrobić to samo: szybciej, skuteczniej, efektywniej. Szkoda, aby człowiek poświęcał swój czas na coś tak powtarzalnego. Z drugiej strony, robić noże przez całe życie, to chyba trzeba być jednak trochę maszyną. Ja na pewno nie dałbym
Ale to nie zmienia tego, co napisałem - w kuchni liczy się porządny, ostry nóż - nie potrzeba ręcznie kutego dzieła sztuki, który mistrz kowalstwa z dziada pradziada o brzasku hartuje w łzach dziewic w cieniu góry Fuji by szybko i sprawnie kroić składniki.
(ale spawarka oczywiście wiele ułatwiła :) )