Mięso z laboratorium może zastąpić naturalne w ciągu 10 lat
Czy ktoś ma ochotę na mięso, które powstało w laboratorium? Profesor Mark Post, naukowiec który stworzył pierwsze na świecie mięso in vitro twierdzi, że żywność tego typu stanie się w przyszłości bardzo popularna - stanie się wręcz luksusem, a w ciągu 10 lat nawet zastąpi naturalne mięso w sklepach.
TylkoNauka z- #
- #
- #
- #
- #
- 184
Komentarze (184)
najlepsze
cały świat nie przerzuci się od razu na syntetyczne mięso, najpierw ono będzie suplementem dla wegan potem może jak będzie tańsze to będą lądować do parówek i hamburgerów
@prawilny_kawalerzysta: A jeszcze więcej ci co używają słowa "chemia" jako synonim czegoś szkodliwego.
@nie_bo_nie: To prawda, są wegeterianami, ale tylko dlatego, że jedzenie mięsa jest traktowane jako niemoralne, ponieważ jego produkcja powoduje cierpienie zwierząt. Czy produkcja sztucznego mięsa będzie powodować cierpienie zwierząt? Poza tym hodowanie mięsa jest tylko pierwszym krokiem do produkcji sztucznej żywności na masową skalę, więc myślę, że znajdzie się miejsce na jakieś "warzywa" czy "owoce".
@Khaine: na diecie mięsnej też można mieć niedobory (ale u wegan to się chyba zdarza rzadziej, bo zwykle jak ktoś świadomie zmienia dietę, to doczytuje co trzeba jeść i w jakiej ilości). Natomiast dobrze zbilansowana dieta roślinna jest zdrowa: http://www.reddit.com/r/AskReddit/comments/2zqim0/what_are_the_cigarettes_of_today_what_does/cplocyk
https://alkoteka.files.wordpress.com/2010/06/butelka.jpg
Mięso z laboratorium? Okay. Ale ja myślę perspektywicznie - widzę panel słoneczny w swoim ogródku, w którego podajniku będzie pojawiała się raz to karkóweczka, raz cielęcinka, czasem schabowy... może być od razu z zestawem surówek i ziemniakami bez skórki w kształcie frytek