Tyle, że łowienie dzikiego łososia na przemysłową ilość to gospodarka rabunkowa. Wprowadzenie rozsądnych limitów połowowych to skok cen surowca poza portfel Kowalskiego. Ktoś chce mieć ciastko i zjeść ciastko znaczy łososia.
@EtaCarinae: No tak, ale dziki łosoś to sobie przed śmiercią dzikim życiem pożyje, tak jest bardziej naturalni ... itp bzdury.
Prawda jest bezwzględna. Tak jak pszenicy nie zastąpimy lebiodą, wieprzowiny nie możemy zastąpić dziczyzną, tak nie możemy żywić się dziką rybą. Bo zniszczymy ekosystem dokumentnie. Konsumujemy na skalę przemysłowa - musimy produkować w stylu przemysłowym.
@EtaCarinae: Ciekawostka: Łosoś dla przeciętnego Kowalskiego to tania padlina jakościowo odbiegająca nawet od chińskich standardów. Dziki łosoś jest dzielony na 3 kategorie, pierwsza kategoria to najlepszy ryby, dobrane pod względem wielkości oraz jakości mięsa, one idą na USA i Europę zachodnią a ich koszt zaczyna się od 15 funtów za kilogram w hurcie prosto od producenta, druga kategoria to dobre zdrowe ryby ale przerośnięte, one idą między innymi do Chin. Kategoria
były szwagier pracuje w ośrodki hodowli ryb, co prawda tam hodują bardziej w celach naukowo-badawczych, ale takiego jesiotra hodują przemysłowo pod handel (głównie ikra). byłem, oglądałem - są baseny wszelakie, gdzie ryby są w różnych stadiach rozwoju, otwarte, zamkniete, cuda wianki, setki tysięcy ryb - oświęcimia dla ryb nie zaobserowałem. normalne, zdrowe ryby, można sobie wyjąć takiego 10 kg jesiotra i pogłaskać :)
Tak tak... Czerwone mięso to zawał w 2 tygodnie, drób jest nadziewany hormonami, mleko ma 0 wartości, od białego pieczywa wybuchają jelita, teraz jeszcze łososia nie wolno. Ostatnio zauważyłem, że tworzy się jakaś kasta żywieniowych terrorystów zbawiających świat jedzący truciznę, bo przecież należy jeść tylko bezglutenową eko-trawę.
Takie są prawa wolnego rynku :D Zdrowie ludzi nie jest ważne, ma być taniej i więcej. Nie obwiniaj ludzi chcących odżywiać się zdrowo za praktyki producentów i systemu.
@nekti: to uczucie gdy kiedys podpisalem petycje i dostalem kose pod zebra na ulicy jako ostrzezenie dla innych, zeby nie psuli interesu mafii lososiowej takze ostrzegam jak ktos chce miec 2 pluca
Zastanawiam się po co wykopywać artykuły, które nawet nie mają autora? Z imienia i nazwiska. To nie są wypociny o wyższości Słowackiego na Mickiewiczem czy odwrotnie. Nie można w żaden sposób zweryfikować kompetencji autora tekstu do publikacji na taki temat. A ja bardzo chciałbym móc wyrobić sobie zdanie, czy autor tego wpisu jest takim samym autorytetem w temacie jak np. ksiądz w sprawach rodzinnych. Ot tak, dla własnej wiedzy. Na wspomnianej stronie
@38_tatat: dlatego moj sposob polecam : wymagania 1. angielski podstawowy [przewaznie] 2. angielski techniczny dla danej dziedziny
google + grupa szanghajska - lista najbardziej prestizowych uczelni swiata i lecimy po publikacjach powiedzmy z ostatnich 2-3 lat w danej tematyce, porownujemy i aktualizujemy [nierzadko bibliografia siega od 50 do ponad 200 zrodel+] i tym ludziom mozna ufac +- [bow przypadku pisania gownocontentu oni za to placa reputacja co wymiernie odbija sie na
@38_tatat: dla tego dalem - renomowane zrodla np.: lancelot o ile mnie pamiec nie myli opublikowalo tego oszoloma z UK, ze niby szczepionki, autyzm itd., po czasie sie okazalo, ze wal, to tez owy magazyn napisal sprostowanie, wycofal artyukul i przeprosil reasumujac kilka zasad: - jakies dane kontaktowe/identyfikujace, tj. imie/nazwisko stopien naukowy/jednostka naukowa czy cos w ten desen [miejsce publikacji] - bibliografia - przejrzystosc [nie kazdy jest wypokowym programistOM za 15
@konsumpcjusz: Wieprzowina obecnie jest bardzo chuda w porównaniu do tej sprzed jeszcze 30 lat (kiedy robiono większość badań), bo konsumenci zaczęli preferować mięso chudsze.
Komentarze (304)
najlepsze
Co ja mam #!$%@? jeść?
Prawda jest bezwzględna. Tak jak pszenicy nie zastąpimy lebiodą, wieprzowiny nie możemy zastąpić dziczyzną, tak nie możemy żywić się dziką rybą. Bo zniszczymy ekosystem dokumentnie. Konsumujemy na skalę przemysłowa - musimy produkować w stylu przemysłowym.
Dziki łosoś jest dzielony na 3 kategorie, pierwsza kategoria to najlepszy ryby, dobrane pod względem wielkości oraz jakości mięsa, one idą na USA i Europę zachodnią a ich koszt zaczyna się od 15 funtów za kilogram w hurcie prosto od producenta, druga kategoria to dobre zdrowe ryby ale przerośnięte, one idą między innymi do Chin. Kategoria
@OsiemPiec: gówno.
a) Strony zarabiaja na reklamach
b) Ludzie (szczegolnie wykopki) to debile promujace innych debili, ktorzy z tego maja hajs
Te artykuly powstaja po to, zeby debile klikaly (wez tez pod uwage ilu debili nie ma adblocka to chyba jasno mowi dla kogo powstaje taki content).
Takie są prawa wolnego rynku :D Zdrowie ludzi nie jest ważne, ma być taniej i więcej. Nie obwiniaj ludzi chcących odżywiać się zdrowo za praktyki producentów i systemu.
powodzenia xD
wymagania
1. angielski podstawowy [przewaznie]
2. angielski techniczny dla danej dziedziny
google + grupa szanghajska - lista najbardziej prestizowych uczelni swiata
i lecimy po publikacjach powiedzmy z ostatnich 2-3 lat w danej tematyce, porownujemy i aktualizujemy [nierzadko bibliografia siega od 50 do ponad 200 zrodel+] i tym ludziom mozna ufac +- [bow przypadku pisania gownocontentu oni za to placa reputacja co wymiernie odbija sie na
reasumujac kilka zasad:
- jakies dane kontaktowe/identyfikujace, tj. imie/nazwisko stopien naukowy/jednostka naukowa czy cos w ten desen [miejsce publikacji]
- bibliografia
- przejrzystosc [nie kazdy jest wypokowym programistOM za 15