Najlepsze komentarze

  • @makafj: no, że prościej, łatwiej i że faktycznie da się to zrobić od ręki, a nie ganiać po supermarkecie z listą na 2 kartki, jak jakieś Pascale czy inne takie Makłowicze... a potem sie okazuje, że zabraklo 2mg marynowanych kaparów po islandzku i z obiadu dupa. ;)

    Goryptic Goryptic #przejdź do komentarza
    +108

Komentarze (171)

  • DobryChlopak +37  

    I kobieta staje się zbędna... :)

    pokaż komentarz
    DobryChlopak
  • Goryptic +63  

    @DobryChlopak: Strach pomyśleć, co miałeś na myśli... Xd

    pokaż komentarz
    Goryptic
  • bagi1 +72  

    @DobryChlopak:
    A pranie?

    pokaż komentarz
    bagi1
  • DobryChlopak +69  

    @Goryptic: Rzecz jasna w kuchni. W innych sprawach nic jej nie wyręczy :)

    pokaż komentarz
    DobryChlopak
  • Reklamy Google

  • r3m0 +18  

    @DobryChlopak: Eee tam. Jak mówił mój nauczyciel "najlepsza baba, to własna graba". :P

    pokaż komentarz
    r3m0
  • szymi -1  

    @r3m0: od jakiego przedmiotu?

    pokaż komentarz
    szymi
  • MacAron +7  

    @szymi: Robótek ręcznych.

    pokaż komentarz
    MacAron
  • Goryptic +47  

    Całkiem dobry substytut "prawdziwej" pizzy, na cieście urabianym 2 tygodnie przez mario brosa z Sycylii, pieczonej na kamieniu itd. Tylko czy komukolwiek z was chciało się bawić w takie przepisy o stopniu skomplikowania czarnomagicznego rytuału...?

    pokaż komentarz
    Goryptic
  • Goryptic +108  

    @makafj: no, że prościej, łatwiej i że faktycznie da się to zrobić od ręki, a nie ganiać po supermarkecie z listą na 2 kartki, jak jakieś Pascale czy inne takie Makłowicze... a potem sie okazuje, że zabraklo 2mg marynowanych kaparów po islandzku i z obiadu dupa. ;)

    pokaż komentarz
    Goryptic
  • marhew +37  

    @Goryptic: +za mario brosa z sycylii

    pokaż komentarz
    marhew
  • knobik +21  

    @Goryptic: zamiast proszku, polecał bym drożdże

    pokaż komentarz
    knobik
  • blunch +22  

    @Goryptic:
    Sorry, że się podpinam ale zapomniałeś o jednej, bardzo ważnej wg. mnie rzeczy!
    Jeżeli robicie pizze w piekarniku to ser dodawajcie dopiero 4-5 minut przed jej ostatecznym wyjęciem!
    Ładowanie sera na pizze od samego początku powoduje jego zanik w 70%!!!
    Taki trik wam powiedziałem kurde bele

    pokaż komentarz
    blunch
  • meskiAndrzej +7  

    Wpisujcie pizze!

    pokaż komentarz
    meskiAndrzej
  • Lucius +20  

    Wykop za Czosnkowy na zdjęciu , czosnek jest zbyt zaj&^%$y !

    pokaż komentarz
    Lucius
  • Jacolex -8  

    Za dużo wody, brak cukru, przepis do bani.

    pokaż komentarz
    Jacolex
  • brass +4  

    @Jacolex:
    Cukier? Pizza? My aby myslimy o tym samym daniu?

    pokaż komentarz
    brass
  • draq -4  

    Takie żarcie jest niezdrowe, nie polecam cześciej niż raz na miesiąc.

    pokaż komentarz
    draq
  • rostu 0  

    @draq:
    ..hmm, czemu to ma być niezdrowe? (ciasto, mięso, warzywa) Może nas oświecisz, w jaki sposób powinna wyglądać dieta według Ciebie?

    pokaż komentarz
    rostu
  • draq -4  

    @rostu:
    Ciasto - sam cukier
    Papryka, pomidor (nieświeże?!) - też mi różnorodność
    Ser żółty - tłusta bomba kaloryczna
    ketchup - niezdrowy i w ogóle ketchup do pizzy lol
    Mikrofalówka - <facepalm>
    W skrócie mieszanina cukrów oraz tłuszczy. Czyli najgorsze co może być! Nie powinno się mieszać dużych ilości cukrów z tłuszczami. Taka pizza prawie w ogóle nie dostarcza białka do organizmu, więc jak już musicie takie coś robić to dodajcie tę szynkę a odejmijcie trochę sera.
    Często taki posiłek to jedyny posiłek dnia (wiadomo, nie ma czasu itd.) więc jak już coś jemy to lepiej żeby to nie była niezdrowa mieszanina cukrów i tłuszczu.

    Chcesz przepis na coś zdrowego i pożywnego? Ja robię tak:

    Potrzebne:
    Do sałatki: sałata, pomidor, ogórek, papryka, pomarańcza, cytryna, rukola, bazylia - wiadomo, z tego robimy sałatkę, krojąc wszystko w kawałki o wielkości która nam odpowiada. Nie dodawac soli bo zepsuje smak i jest niezdrowa. Do tego grillowany kurczak w małych kawałkach. Opcjonalnie można do tego dodać pokrojone jajko.

    Sos: Jogurt naturalny, musztarda, ocet (najlepiej winny), przyprawy.
    Zdrowy niskokaloryczny sos robimy tak, jeden jogurt naturalny bez dodatku cukru, do tego 2 łyżeczki musztardy (małe), odrobina octu + przyprawy. Wszystko to mieszamy, wiadomo.

    I włala, mamy zaj%%iście pożywną sałatkę z kurczakiem z zdrowym sosem, bogatą w witaminy oraz białko, z prawie niezauważalną ilością tłuszczu.

    Na co jeszcze chcesz przepis? Właśnie idę sobie zrobic cielęcinkę duszoną na pieczarkach ;)

    enjoy wasze pizze, pzdr

    pokaż komentarz
    draq
  • draq -7  

    Jeszcze raz ja, tak mniej więcej policzyłem że na 100g masy tej pizzy z przepisu składac się będzie około 35g węglowodorów, 20g tłuszczów (im więcej sera tym gorzej) i niecałe 10g białka. Proporcje pożywnego i nietuczącego posiłku powinny byc raczej B>W>T przy czym należy pamiętać o nie mieszaniu (jak wspomniałem) większych ilości T z W. No a taka pizza to idealny przykład bomby kalorycznej składającej się z węglowodorów i tłuszczu :)

    Dlatego należy takie coś jeść rzadko i jak ktoś ma tendencję do tycia niech da więcej szynki a mniej sera. I żadnego ketchupu.

    pokaż komentarz
    draq
  • rostu +3  

    @draq:
    ok, sałatka zdrowa ale różne podniebienia oczekują innego menu ;)
    trochę zdementuję ten niezdrowy "ketchup" - bowiem jest co najmniej zdrowszy od Twoich pomidorów w sałatce (mowa o prawdziwym ketchupie, a nie mąki z zagęszczaczem).
    Bomba kaloryczna również mi nie przeszkadza, ponieważ mam sporo wysiłku fizycznego w trakcie dnia (waga bliska idealnej, nie wyobrażam sobie jak zdrowy człowiek może dopuścić do nadwagi).
    Mikrofalówka? Co w niej złego, potrawy są mniej szkodliwe, od tych usmażonych na patelce.
    Reasumując, chętnie zjem sałatkę z Twojego przepisu, ale jako dodatek do pizzy :)
    pzdr.

    pokaż komentarz
    rostu
  • draq +4  

    @rostu: Spoko, ja rozumiem że pizza jest dobra, zwłaszcza z zimnym browarem - nikomu nie bronię. Ale, no właśnie, wiadomo np. jak jadają studenci, często jeden posiłek dziennie i sporo alkoholu. Lepiej żeby taka pizza nie była tym jedynym posiłkiem dnia, bo po prostu ów student nie dostarczy do swojego organizmu odpowiedniej ilości białka oraz witamin.
    Na drugim biegunie są osoby otyłe, które w ogóle powinny unikać jakichkolwiek wyrobów tego typu, bo po prostu mieszając tłuszcze z węglami będą tyły dalej.

    Reasumując: taka pizza (z resztą, każda pizza) jest dobra dla osób które jadają normalnie kilka posiłków dziennie, ani się nie głodzą ani nie wpieprzają ile się da. Czyli dla normalnych ludzi. A nie wiem czy normalni ludzie to target wykopu :S

    pokaż komentarz
    draq
  • Jacolex +3  

    Cukier? Pizza? My aby myslimy o tym samym daniu?
    brass: Swego czasu pracowałem w pizzerii w Poznaniu na Starym Mieście, więc coś tam coś tam o tym wiem. Ale skoro wy gimbusy wolicie wesołe wywody studenta na temat pizzy z mikrofali, to już wasz problem, więc minusy przeznaczcie na swoje wypociny.

    pokaż komentarz
    Jacolex
  • rostu 0  

    @draq
    ok. zgadzam się z Tobą
    peace -)
    @Jacolex:
    Może napiszesz przepis na ciasto, jakie robiłeś w tej pizzerii, naturalnie jeśli nie sprawi Ci to problemu?

    pokaż komentarz
    rostu
  • k...u +2  

    @draq:
    Chyba miałeś na myśli węglowodany, a nie węglowodory?

    Poza tym to popieram twoje podejście do odżywiania choć sam niezbyt je stosuje, nie starcza konsekwencji.
    Staram się chociaż żeby białeczka było więcej albo nie łączyć dużo tłuszczy z węglowodanami (już szczególnie na kolacje).

    Tak btw. zyskałeś świadomość na temat odżywiania od jedzenia takich obrazków jak w twoim awatarze? ;)

    pokaż komentarz
    k...u
  • Jacolex +4  

    @rostu: Aby uniknąć nieporozumień, podam przepis na 5 kilo mąki. Kilo mąki starczy na 3 duże pizze, albo 4 trochę mniejsze. Ilości podaję na oko, więc trzeba sobie samemu policzyć, ile czego potrzeba. Drożdże bez cukru są nic nie warte, dlatego w przepisie musi być cukier i nie ma dyskusji.
    Od razu mówię, że przepis dołączony w powiązanych jest na pewno lepszy, choć trochę bardziej czasochłonny.

    5 kilo mąki
    4/5 litra oleju
    ok. 3/5 szklanki cukru
    ok. 1/3 szklanki soli
    2,2 l wody
    3/4 kostki drożdży

    Cukier, sól, drożdże mieszamy w nieco ciepłej wodzie. 5 minut zaczyn niech postoi. Potem mieszamy wszystko, czyli mąkę, olej i ten zaczyn. Na 20 minut gotowe ciasto przykrywamy mokrym ręcznikiem, by trochę wyrosło. Potem robimy z ciasta kulki. Kulki z pół godziny mogą poleżeć przykryte tym samym ręcznikiem. Jeżeli nie zamierzamy robić tak szybko pizzy, to wstawiamy potem do lodówki.

    Dobry sos można zrobić z koncentratu pomidorowego. Rozcieńczamy go wodą i dodajemy trochę cukru, soli, pieprzu i zioła prowansalskie (może być majeranek, tymianek, bazylia), jakie tam mamy lub lubimy. Rozcieńczamy aż do uzyskania pożądanej konsystencji, czyli nie za gęste ale też nie za rzadkie. Próbujemy, czy nie za kwaśne lub za słone. Wtedy trzeba dodać cukru (gdy za kwaśne) lub rozcieńczyć (w innych przypadkach). Tak się robi szybki sos. Taki sos jest dobry, można go też podawać do pizzy jako sos do polania. Nigdy nie dodajemy keczupu, bo to nie są frytki.

    Kulkę rozkręcamy, najpierw rozklepujemy,by się rozpłaszczyła, a potem jedną ręką przytrzymujemy a drugą rozkręcamy ciasto. Wałek zniszczy ranty, więc wałkiem nic fajnego nie wyjdzie. Na gotowy placek kładziemy sos. Na tym rozprowadzamy ser. Jeśli ktoś nie chce Mozarelli, może z powodzeniem użyć Goudy. Na to nakładamy inne składniki. Wstawiamy do piekarnika, nastawionego na ok. 230 stopni. Pizza będzie gotowa,gdy się zarumieni. Trzeba uważać, by była zarumieniona też od spodu, ale też nie spalona. Po wyjęciu posypujemy oregano.

    pokaż komentarz
    Jacolex
  • rostu -1  

    @Jacolex:
    dzięki za przepis, jutro po pracy s testuję.
    @draq
    rzeczywiście imponujący awatar, chętnie bym zarzucił na ruszt po tej sałatce, w końcu świadomość trzeba pielęgnować =)

    pokaż komentarz
    rostu
  • Archeopteryx_litographica +4  

    @draq: "35g węglowodorów"... <facepalm>

    pokaż komentarz
    Archeopteryx_litographica
  • draq 0  

    @Archeopteryx_litographica: Ofc węglowodanów, faux pas po prostu.

    Chociaż węglowodory w takiej pizzy też się znajdują :)

    Właśnie wróciłem z marketu zaraz robię sałatkę, wrzucę tutaj wynik w postaci zdjęć.

    pokaż komentarz
    draq
  • secfann 0  

    @Goryptic: warto dodac ze prawdziwa pizza jest tylko z mozarella i sosem pomidorowym, niczym innym!

    pokaż komentarz
    secfann
  • draq +1  

    http://www.wykop.pl/link/361444/gotuj-z-wykopem-odcinek-2-zdrowa-i-pozywna-salatka-z-kurczaka/

    pokaż komentarz
    draq
  • Maksym 0  

    @draq: Niezdrowe, czy kaloryczne? Podany przepis jest raczej imo neutralny, ani zdrowy ani niezdrowy, napewno kaloryczny. Pizza moze byc zdrowa i niskokaloryczna, wszystko zalezy od skladnikow i ciasta. Jesli zrobimy pizze na cienkim ciescie z warzywami z niewielka iloscia sera to nie widze przeciwwskazan by takiej pizzy nie wciagnac nawet na raz i jestem pewien ze od takiej pizzy nie przytyjesz, mimo tego co pisza o laczeniu cukrow i tluszczy.

    Co do mikrofalowki - szkodliwosci robienia w niej potraw nie udowodniono poza tym watpie by kiedykolwiek to udowodniono, raczej wrecz przeciwnie.

    Twoja salatka niestety apetycznie nie brzmi, napewno jest zdrowsza (czy bardziej pozywna - ciezko powiedziec, zalezy) ale sa setki przepisow na salatki, mogles wybrac cos lepszego ;)

    a i tak na koniec to enjoy twoja cielecinka duszona na pieczarkach, w koncu pieczarki to samo zdrowie ;)

    pokaż komentarz
    Maksym
  • draq 0  

    @Maksym: Tłumaczę kwestię mikrofalówki: po prostu nie lubię potraw z mikrofalówki, wolę z piekarnika - zwłaszcza pizzę. Trzymajmy się tego że pizza jest oryginalnym włoskim daniem a tam pizza z mikrofalówki jeszcze najlepiej z dodatkiem sosów i ketchupu to profanacja. Dlatego wolę z pieca/piekarnika.

    Teraz "niezdrowe, czy kaloryczne?" - jeśli pizza będzie miała dużą ilość sera, grube ciasto i dużą ilość sosów/ketchupu to będzie i niezdrowa i kaloryczna, po prostu bomba węglowodanowo-tłuszczowa. Lepiej więc już robić na cieńkim cieście, z większą ilością wędlin a mniejszą ilością sera no i na bazie sosu pomidorowego a nie jakichś majonezowych sosów czosnkowych które nijak nie pasują do dobrej pizzy.

    Na koniec powtórzę to o czym już wspomniałem - dla normalnych osób spoko, może to być dobra potrawa którą jeść można i co kilka dni, ale nie może to po prostu być danie dla kogoś kto je jeden posiłek dziennie, kto odżywia się niezdrowo, kto jest otyły lub ma tendencję do przybierania na wadze - wtedy polecam jednak rozsądniejsze posiłki.

    A co do mojej sałatki to wyżej masz linka do przepisu, dlaczego nie brzmi apetycznie? Sałatka przyszła mi do głowy gdy odpisywałem na któryś z komentarzy no i tak już zostało dlatego postanowiłem pokazać jak zrobić coś zdrowszego, czym również można się najeść nie spożywając jednak dużych ilości tłustych produktów.

    pokaż komentarz
    draq
  • maka_fj 0  

    @Goryptic: Oki, zwracam honor. Ale musisz mi wybaczyć, bo jeśli się ma na utrzymaniu dwóch wpadających niespodziewanie do domu i dość żarłocznych studentów, to w spiżarce trzeba mieć całą masę wiktuałów, z których można skomponować obiad na siedem do dwunastu wygłodzonych gęb (gąb???), które wpadają przy okazji :) Więc staram się mieć wszystko, ha ha. Co prawda to "wszystko" znika po kwadransie bytności takiej ekipy, ale i tak się nie poddaję - ciągle mam nadzieję, że choćby kapary zostaną :)

    pokaż komentarz
    maka_fj
  • maka_fj +1  

    @Goryptic: A teraz w ramach rehabilitacji podam Ci przepis, którym rzucisz na kolana dziewczynę, chłopaka, żonę, męża, matkę, ojca i kogo tam jeszcze chcesz:
    potrzebne będą - 2 piersi kurczaka (czyli są cycki - będą plusy, hi hi hi), kubek śmietany 30% (może być 28% lub inną kremówkę, którą kupisz w sklepie koło domu), cebulowa zupa Knora w proszku (to jest ważne, żeby Knora - innej nie próbowałam, więc nie ręczę za efekt), ser żóły (10dkd) i garść orzeszków ziemnych, solonych (produkt łatwy do zdobycia, wystarczy zwinąć garść z miseczki w pobliskim pubie). Potrzebny jeszcze piekarnik i średniej wielkości blacha do ciasta (lub inne niezbyt wysokie naczynie żaroodporne wielkości około 25cm na 20 cm na 5cm, ale tolerancja sięga 10 cm w każdym wymiarze :) i nie trzeba stosować suwmiarki). Cycki kurze umyć i dość drobno pokroić (dość drobno nie znaczy starannie - ale kawałki powinny być wielkości przeciętnego pendrive'a) , ułożyć na dnie naczynia, zupę cebulową w proszku wymieszać w kubku śmietany, zalać tym kawałki kurczaka, posypać garścią orzeszków i startym żółtym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 15-20 minut. Czas przygotowania jest ekspresowy, czas zapiekania około 15-20 minut (w tym czasie można ogarnąć z grubsza mieszkanie, lub skoczyć po piwo) koszt potrawy to około 12 zeta a efekt MUROWANY. Można podać z czymkolwiek, ale najlepsze jest z pieczywem (grzanki czosnkowe czyli "niebo w gębie") i konserwowanymi ogórkami. Spróbuj a zobaczysz, że czytanie tego przepisu trwało dłużej, niż przygotowanie potrawy :)

    pokaż komentarz
    maka_fj
  • SHOGOKI +47  

    W sumie można by założyć grupę "gotuj z wykopem" Jeśli ktoś ma jakiś przepis godny polecenia to zawsze można się podzielić wiedza tajemną z reszta ludzi...

    pokaż komentarz
    SHOGOKI
  • b.......k +26  

    @SHOGOKI:
    http://gotuj-z-wykopem.wykop.pl/

    pokaż komentarz
    b.......k
  • zamaskowanyMC +95  

    @b1ackjack:
    A wszystkie tematy będą typu:
    - jak zjeść a nie zapłacić
    - jak wypić bez zagryzki
    - jak zagryźć a nie zwrócić

    pokaż komentarz
    zamaskowanyMC
  • paszczur +41  

    @zamaskowanyMC: lepiej:
    -jak wypic zeby nie zaplacic
    -jak zagryzc bez zaplaty
    -jak zwrocic zeby sie nie marnowalo

    pokaż komentarz
    paszczur
  • b.......k +89  

    A w następnym odcinku:
    Jak przyrządzić 4.5 kilogramowego arbuza.

    pokaż komentarz
    b.......k
  • bagi1 +14  

    @b1ackjack:
    Jak obrać ziemniaka
    http://www.youtube.com/watch?v=d3FKdHwagvw&feature=player_embedded

    pokaż komentarz
    bagi1
  • Akromantula +25  

    @b1ackjack: a pamietacie jak pewna miła Amerykanka robiła pyszną sałatkę? Z makaronem, majonezem i marchewką?:D

    pokaż komentarz
    Akromantula
  • b.......k +14  

    http://www.wykop.pl/link/246122/jak-zrobic-salatke-po-amerykansku-czyli-dlaczego-amerykanie-sa-otyli/

    pokaż komentarz
    b.......k
  • Dario_Rodriguez +31  

    @b1ackjack: w następnym odcinku będzie Kanapka Studencka: Chleb posmarowany nożem...

    pokaż komentarz
    Dario_Rodriguez
  • Adibados 0  

    @Dario_Rodriguez: Pilot programu gotuj z wykopem: http://www.wykop.pl/ramka/170589/padles-powstan/

    pokaż komentarz
    Adibados
  • dziczku 0  

    @b1ackjack: Dla tych, którzy jeszcze nie widzieli: real men of genius - mr. giant taco salad inventor
    http://www.youtube.com/watch?v=7ZvOqYVs2ao

    pokaż komentarz
    dziczku
  • Nataniel_PL +65  

    To jest jedna z tych rzeczy, które potrzebowałem, tylko jeszcze o tym nie wiedziałem.

    pokaż komentarz
    Nataniel_PL
  • dissidenth +5  

    @Nataniel_PL: jeszcze mi tylko brakuje mobilnej muszli klozetowej i będę "nolife fo' life" ;)

    pokaż komentarz
    dissidenth
  • PierogiRuskie -5  

    @Nataniel_PL: młodyś widze ;)

    pokaż komentarz
    PierogiRuskie
  • tilia13 +23  

    "Uwaga, uwaga, teraz będzie trik! Pomidory zalewamy na 2 minuty wrzątkiem, potem wyjmujemy i skórka sama schodzi, nie trzeba się męczyć z obieraniem"

    i juz wiadomo, ze gotuje mezczyzna...

    pokaż komentarz
    tilia13
  • r00t +10  

    @tilia13: ja tylko zauwaze, ze rownie dobrze odchodzi gdy sie zaleje na 10 sekund.

    pokaż komentarz
    r00t
  • Dario_Rodriguez +6  

    @r00t: a ja zauważę że wystarczy umyć pomidorka i można jeść bez ściągania skórki...

    pokaż komentarz
    Dario_Rodriguez
  • asantir +2  

    @Dario_Rodriguez: nie każdy może, ja na skórkę pomidora mam alergie :> poza tym, jest ciężkostrawna i może powodować problemy żołądkowe.

    pokaż komentarz
    asantir
  • Dario_Rodriguez -2  

    @asantir: nie pomyślałem że można mieć na to alergię. Ale wg mnie nie ma to jak świeży pomidorek że tak to ujmę prosto z krzaczka, a nie jakiś tam parzony we wrzątku, gdzie już smaku pomidora nie czuć...

    pokaż komentarz
    Dario_Rodriguez
  • dziczku +1  

    @Dario_Rodriguez: Tu nie o to chodzi - co innego zjeść świeżego pomidora - wtedy zawsze jem ze skórą, aczkolwiek słyszałem, że są ludzie, którzy mają po tym problemy z żołądkiem, czym innym jest natomiast robienie sosu pomidorowego, czy innej zupy pomidorowej - wówczas skórę należy obrać, bo inaczej będziesz ją musiał wypluwać. I zgadza się na dziesięć sekund do wrzątku, a potem pod zimną wodą schodzi sama.

    pokaż komentarz
    dziczku
  • corbin +3  

    Z gastronomicznego doświadczenie mogę polecić dodanie 0,3l piwa do ciasta na pizze.Ciasto jest lekko chrupkie a smaku piwa nie czuć absolutnie jeśli ktoś miałby obawy przed częstowaniem dzieci.
    Polecam.

    pokaż komentarz
    corbin
  • m....1 -2  

    @corbin: a ja polecam do pizzy na popitke piwko! :)

    pokaż komentarz
    m....1
  • deymien88 +19  

    @corbin: raz tak zrobiłem. z całym szacunkiem do piwa ale smak pizzy i browca... ohyda...

    pokaż komentarz
    deymien88
  • KaloryfeR -6  

    @deymien88:
    mi akurat smakuje. Czasem jadam też pierogi ruskie i popijam piwem, też dobre

    pokaż komentarz
    KaloryfeR
  • deymien88 +8  

    @KaloryfeR: yuck...

    no ale dobra - gusta :)

    pokaż komentarz
    deymien88
  • TomCraft +6  

    @KaloryfeR: ostatnio jadłem zupę pomidorową i popijałem piwem. Są gusta i guściki :)

    pokaż komentarz
    TomCraft
  • KaloryfeR +4  

    @deymien88:
    na usprawiedliwienie powiem że mieszkam w akademiku :)

    pokaż komentarz
    KaloryfeR
  • Dario_Rodriguez +7  

    @KaloryfeR: są ludzie, którzy wszystko popijają piwem... nawet piwo... i jakoś im nie przeszkadza...

    pokaż komentarz
    Dario_Rodriguez
  • deymien88 -2  

    @KaloryfeR: zostaje Ci wybaczone :)

    piffo for you

    pokaż komentarz
    deymien88
  • corbin 0  

    @deymien88: Prowadziłem pizzerię ponad 14 lat [zaczynałem początkiem lat 90] a w tym czasie pomagałem otworzyc3 w Polsce.Przepis z piwem był wart sporo kasy.Najważniejsze proporcje.

    pokaż komentarz
    corbin
  • all999 +25  

    Najbardziej podoba mnie się punkt czwarty:
    4. Bada bum, tsss!
    :)

    pokaż komentarz
    all999
  • n.............c +9  

    Czyli tzw. Punchline drum roll co sugerowałoby że ta cała pizza to jakiś żart

    pokaż komentarz
    n.............c
  • Agonia +3  

    @all999: a mnie się podobało "jakaś przyprawa o czerwonej barwie", ale ja to mam specyficzne poczucie humoru.

    pokaż komentarz
    Agonia
  • pacho +27  

    Spróbuje to zrobić, nawet w akademiku dam rade chyba :)

    pokaż komentarz
    pacho
  • szymi +10  

    @pacho: taaa, jasne. przez te 3 minuty w mikrofalówce na bank ktoś Ci to podkradnie.

    pokaż komentarz
    szymi
  • pacho -2  

    @szymi:
    Nie no mam dobrych współlokatorów i myślę żeby nie ukradli mi ;P

    pokaż komentarz
    pacho
  • bowdown -5  

    tylko co robi ta cebula na pizzy?

    pokaż komentarz
    bowdown
  • Goryptic +36  

    @bowdown: ja nawet czekolade jem z cebulą.

    pokaż komentarz
    Goryptic
  • dreidel 0  

    [komentarz usunięty]

    pokaż komentarz
    dreidel
  • r00t +9  

    Powinno sie nazwyac: ,,Pizzopodobny substytut jedzenia''.
    Przykro mi, ze ktos to musial jesc.

    pokaż komentarz
    r00t
  • nofink +3  

    @r00t:
    jadles ze sie wypowiadasz?;>
    ja wlasnie przyrzadzam. za 20 min bede mial obiad, zobaczymy czy dobry ;>

    pokaż komentarz
    nofink
  • b.......k +4  

    obiad o 11?

    pokaż komentarz
    b.......k
  • r00t +6  

    @nofink: Co moge Ci odpowiedziec? Smacznego? Nie chce by wyszlo zbyt sarkastycznie.

    pokaż komentarz
    r00t
  • nofink +6  

    @b1ackjack:
    wlasnie wychodze do pracy i wracam o 22 :(

    a co do pizzy zrobilem. i mi nie smakuje.. no ale zjesc trzeba bylo ..

    pokaż komentarz
    nofink
  • asantir 0  

    @b1ackjack: ja jem śniadanie o 16 :> więc o może obiad o 11 :) czas jest pojęciem względnym xD

    pokaż komentarz
    asantir
  • draq -1  

    @r00t: zgadzam się. Przecież to jest niezdrowe i niedobre. A fe.

    pokaż komentarz
    draq
  • meskiAndrzej -1  

    @r00t: Bzdury waćpan prawisz, a że cie plusują to jakaś paranoja, widocznie tutaj dużo osób ma dwie lewe ręce, bo zakładam, że tym osobom TEŻ nie wyszła ta pizza.
    Mi zajęło to co prawda więcej niż 30 minut bo robiłem w piekarniku i miałem więcej substratów, bo pizza wyszła na 4 osoby, dodałem od siebie pieczarki i salami. Muszę przyznać, że lepszej home made pizzy jeszcze nie jadłem, pokusiłbym się o stwierdzenie, że wiele pizzerii gorsze robi. jestem z siebie dumny.

    pokaż komentarz
    meskiAndrzej
  • r00t 0  

    @meskiAndrzej: Piekarnik to podstawa. Nie pisalem o Twoim przepisie tylko o tym z mikrofalki. Roznica musi byc kolosalna choc nie podejme sie roli testera. Moze noflnk sobie dzis z piekarnika zrobi i nam o tym opowie ;-)

    Plusuja/minusuja - co za roznica? Wacpan za bardzo sie glosem stada przejmujesz.

    pokaż komentarz
    r00t
  • markovcd +22  

    Pół godziny? Paaanie, daj pan spokój.
    W około 40 minut mogę sobie zrobić prawdziwą pizzę z piekarnika.
    Polecam ten przepis:
    http://forum.purepc.pl/Kulinaria-f51/Pizza-By-Rs-Krok-t208065.html
    Również sprawdzony wiele razy.

    pokaż komentarz
    markovcd
  • PierogiRuskie +1  

    @markovcd:popieram. poza tym co to za pizza z mikrofali. jakkolwiek smaczna by nie byla to nie pieczenie tylko bombardowanie jakimis tam falami wody w skladnikach. fuj. ja akurat z Twego przepisu nie korzystalem aczkolwiek widze ogrom podobienstw.
    generalnie -
    1. same drozdze, zaden proszek do pieczenia, to dla slabiaków,
    2.nie gotowac skladnikow pod serem, tylko ser na sos,pozniej skladniki, pozniej resztka sera.
    3. sos. zrobiony samemu jest pychota, nie ketchup czy koncentrat.

    jakby ktos chcial, polecam banalne dwa skladniki - szynka parmenska i rukola juz po upieczeniu, posypanie :)
    GE... NIA.. LNE.
    plus sos jak w da grasso, czerwony, do znalezienia w necie.
    pozdro

    pokaż komentarz
    PierogiRuskie
  • paszczur +1  

    @markovcd: Jasne, ze z piekarnika sa lepsze, ale u mnie na stancji piekarnik nadaje sie tylko do schowania w nim garnkow. Jakby go nie ustawiac i gdzie by nie umiescic tacki zawsze jest z dolu spalone, a z gory surowe...
    Wyprobuje to ;>

    pokaż komentarz
    paszczur
  • markovcd +1  

    Dodam jeszcze coś od siebie. W przepisie tym autor mówi, że koniecznie musi to być mozzarella. Z samą goudą też wychodzi smaczna. Jeżeli koniecznie chcecie mozzarelle to nie kupujcie tej firmy Mlekovita. Smakuje prawie tak samo jak gouda. Prawdziwa mozzarella to biały, delikatny ser w zalewie.
    Ave, gotuj z wykopem!

    pokaż komentarz
    markovcd
  • kulu -3  

    @markovcd: Prawdziwa pizza nie jest ani z mikrofalówki, ani nie jest na proszku do pieczenia. Drożdże są najlepsze

    pokaż komentarz
    kulu
  • Raych +1  

    Pizza była wyśmienita a zapach unosił się po całym domu oto fotki (przygotowane razem z narzeczoną)

    Ciasto + sos + mozzarella
    http://up.programosy.pl/foto/img_0001_12.jpg

    ciasto + sos + mozzarella + gouda + dodatki
    http://up.programosy.pl/foto/zdjecie012_4.jpg
    http://up.programosy.pl/foto/zdjecie027_3.jpg

    upieczona pizza z piekarnika
    http://up.programosy.pl/foto/zdjecie060_1.jpg
    http://up.programosy.pl/foto/zdjecie065_2.jpg

    pokaż komentarz
    Raych
  • JakDorosneZostanePomidorem +11  

    Ja tam robię z drożdżami i zawsze wychodzi. :P Zrobienie 2 dużych pizz dla 4 osób to kwestia godziny. No i o wiele lepsza niż z pizzerii, bo nie skąpię sobie na salami/mozarelli i przede wszystkim nie leży 2 dni. ;))

    pokaż komentarz
    JakDorosneZostanePomidorem
  • kamikazee -3  

    @JakDorosneZostanePomidorem: A gdzie czas na wyrośnięcie ciasta? Chyba, że lubisz jeść gumę.

    pokaż komentarz
    kamikazee
  • jaozyrys +9  

    @kamikazee: pizza ma rosnąć do podwojenia objętości ciasta, dalej to już się robi chlebowe. mi też całość zajmuje godzinę.

    pokaż komentarz
    jaozyrys
  • JakDorosneZostanePomidorem +3  

    @kamikazee: Najpierw gnieciesz, potem wstawiasz na kaloryfer/ do piekarnika elektrycznego na jakieś 40 stopni i masz czas na potarcie sera, pokrojenie pieczarek, zrobienie sosu etc.. Gdy skończysz ciasto już jest z reguły wyrośnięte.;)

    pokaż komentarz
    JakDorosneZostanePomidorem
  • dziczku 0  

    @JakDorosneZostanePomidorem: Osobiście robię pizzę dość często i nigdy (co dziwi wiele osób) nie czekam, aż ciasto wyrośnie. Po prostu wyrabiam ciasto, rozwałkowuję, nakładam składniki i do pieca. Zawsze wychodzi idealnie.

    pokaż komentarz
    dziczku
  • jurii +5  

    Jedną rzecz podpatrzyłem podczas pracy w pizzeri- najpierw sos, potem ser, a dopiero na to dodatki. W domu zawsze wcześniej robiłem odwrotnie- tj dodatki na sos i przykryte serem- ale na prawdę warto to odwrócić!

    pokaż komentarz
    jurii
  • artisti +11  

    @jurii: Właśnie. Jeśli dajesz ser na górę, to wszystko pod nim się dusi, zamiast przypiekać.

    pokaż komentarz
    artisti
  • fizzly 0  

    @artisti: Fakt, w dodatku świeże warzywa tracą dużo wody i potem wszystko pod serem robi się wilgotne :) Też popełniałem kiedyś ten błąd.

    pokaż komentarz
    fizzly
  • lobo +2  

    @jurii: A nie lepiej podpiec najpierw samą pizze z dodatkami, a dopiero na ostatnie parę minut posypać serem?

    pokaż komentarz
    lobo
  • jaozyrys +2  

    @lobo: zależy z jakim serem. z goudą tak robiłem i dzięki temu nie wysychała, ale przerzuciłem się na mozarellę i lepiej jest na spód

    pokaż komentarz
    jaozyrys
  • Salai +16  

    dzieki,
    az sobie vifona teraz zrobie. nie ma co....

    pokaż komentarz
    Salai
  • PierogiRuskie -2  

    heh, studenckie zycie. cos tam jeszcze pamietam

    pokaż komentarz
    PierogiRuskie
  • Dario_Rodriguez +3  

    @PierogiRuskie: 2 parówki, 6 widelców i impreza na całego...

    pokaż komentarz
    Dario_Rodriguez
  • makczupikczuanczyk +10  

    Ja z kolei polecam ciasto czekoladowe z mikrofali w 5 minut:
    http://www.dizzy-dee.com/recipe/chocolate-cake-in-5-minutes
    Smaczne. ;)

    pokaż komentarz
    makczupikczuanczyk
  • r....9 +1  

    @makczupikczuanczyk: five minutes one cup

    ktos probowal? niektore komentarze sugeruja ze ciasto nie jest najlepsze

    pokaż komentarz
    r....9
  • XpedobearX 0  

    @makczupikczuanczyk: Robiłem i nie polecam.

    pokaż komentarz
    XpedobearX
  • makczupikczuanczyk 0  

    @XpedobearX: Mam skrajnie odmienne doświadczenia. Robiłem je kilkukrotnie i tak jak napisałem w poprzednim komentarzu, za każdym razem było dość smaczne. Smakowało oczywiście inaczej niż murzynek z cukierni, jednak po przełamaniu strachu przed nieznanym i trującym, było się czym cieszyć. ;) Podobną opinię wyraziło kilka osób, dla których szykowałem te pyszności. ;)

    pokaż komentarz
    makczupikczuanczyk
  • Dario_Rodriguez 0  

    @makczupikczuanczyk: a ja polecam filmiki z serii Kuchnia pełna niespodzianek. Na JU TUBE trza oglądać...

    pokaż komentarz
    Dario_Rodriguez
  • ju_q +1  

    @rdrm69: Poczytaj tu komentarze. Wielu się skusiło i robiło. Ja myślę, biorąc pod uwagę czas, wydane pieniądze, pracę, jaką trzeba wykonać, że jest całkiem niezłe.
    http://www.wykop.pl/link/75562/ciasto-czekoladowe-w-5-minut/

    pokaż komentarz
    ju_q
  • fizzly +8  

    Jestem na nie :P Domyślam się, że zaraz zostanę zminusowany, ale wg mnie nie wygląda to apetycznie, a 30 minut to długo, jak na taką profanację pizzy z mikrofalówki. Już wolę zrobić prawdziwą w piekarniku :) I nie mówię tu, że moja pizza to jakiś włoski specjał, bo też profanuję (koncentrat zamiast sosu pomidorowego), ale jednak sprawdzony przepis i zadowoleni konsumujący sprawiają, że wolę stracić tę godzinę do półtorej :P

    pokaż komentarz
    fizzly
  • nofink +3  

    @fizzly:
    mi zrobienie pizzy zajmuej jakeis 2 h (wlaczajac to wyrosniecie ciasta) jest wyzera dla calej rodziny, tyle ze czasu sporo zabiera.
    Ten przepis jest dla osob ktore sie spiesza a chca szybko zjesc pizze wlasnej roboty. I jesli dla Ciebie 30 min to jest duzo na przygotowanie posilku...coz moze zacznij w koncu gotowac? :E

    pokaż komentarz
    nofink
  • fizzly 0  

    @nofink: Napisałem wyraźnie, że "30 minut to długo, jak na taką (profanację) pizzy", i podkreśliłem na końcu, że zajmuje mi to średnio godzinę do półtorej. Nie wiem, czego nie rozumiesz?

    pokaż komentarz
    fizzly
  • krzyh +37  

    @SHOGOKI: 6-7zł pizza 4 sery - 700 gram, i sera tam jest dużo. Biedronka ma kilka na prawde dobrych rzeczy, za niewielką kase można sie nie najgorzej najeść.

    pokaż komentarz
    krzyh
  • Lukasz17qr -1  

    @thavenix: mniam

    pokaż komentarz
    Lukasz17qr
  • kondensator +4  

    w biedronce jest dobra pizza taka prostokątna na grubszym cieście, ale polecam kupić dodatkowego sera

    pokaż komentarz
    kondensator
  • Revital -7  

    @thavenix:
    może i masz dwie za 5zł, ale kto wie co tam jeszcze dodają, dam Ci przykład, to jak parówki z biedronki są tanie i dobre ale zawierają śladowe ilości mięsa :D

    pokaż komentarz
    Revital
  • Akromantula +4  

    @Revital: Śladowe ilości? No to i tak dobrze, że chociaż te śladowe. Przyczepiać się do parówek, które każda firma robi z odpadków, że w Biedronce mają one mięso. Bezczelność!

    pokaż komentarz
    Akromantula
  • jaras890 +3  

    @thavenix: wyczailem kiedys promocje pizzy z biedronki i po miesiacu jedzenia (snidanie, obiad, kolacja) trafilem do szpitala zakaznego z chora watroba...
    ale mi tez sie skojarzylo z pizza z biedronki - wyglada tak samo. Oczywiscie najpierw trzeba samemu stuningowac...

    pokaż komentarz
    jaras890
  • monkey3310 +3  

    @Akromantula: Sladowe ilości mięsa? parówki z biedronki, te fajne, co są tansze od berlinek czy cos, mają 84% bodajże, czyli więcej niż berlinki. A są tansze. No chyba, że ktoś kupuje papier a nie parówki, to te tanie to wszedzie takie same są -_-

    pokaż komentarz
    monkey3310
  • madb 0  

    @krzyh: To była edycja limitowana, i w mojej biedronce niestety już jej nie ma :/

    pokaż komentarz
    madb
  • Dario_Rodriguez +1  

    @Revital: ale za to parówki z Biedronki nie zawierają orzechów...

    pokaż komentarz
    Dario_Rodriguez
  • Tamtomasz +6  

    Całą miksture do lodówki na 20 minut żeby ostygła.

    Mama mówi, że gorącego nie wolno do lodówki wkładać. : |

    pokaż komentarz
    Tamtomasz
  • Goryptic 0  

    @Tamtomasz: na pewno nie garnka, jak paruje i skwierczy...

    pokaż komentarz
    Goryptic
  • dziczku +4  

    Aaa tam, mama się nie zna. Co innego własna lodówka kupiona za własne pieniądze - wtedy rzeczywiście nie.

    pokaż komentarz
    dziczku
  • asantir +9  

    nie wkładaj garnka wprost z ognia do lodówki bo mamie lodówkę popsujesz!

    pokaż komentarz
    asantir
  • michuck +8  

    Podoba mi się Gotuj z wykopem :-))))

    pokaż komentarz
    michuck
  • m.......7 +10  

    A posiada ktoś dobry przepis na tortillę :>?

    pokaż komentarz
    m.......7
  • nofink -3  

    @mentor777:
    maka + olej + woda. smazyc na patelni.

    pokaż komentarz
    nofink
  • fizzly -1  

    @mentor777: Spróbuj z ciastem naleśnikowym + oliwa, smaż na prawie-suchej patelni posmarowanej oliwą specjalnym pędzelkiem. Smakuje całkiem znośnie :)

    pokaż komentarz
    fizzly
  • dziczku +1  

    @mentor777: Przepisu miałem nigdy nie ujawniać, ale było to w czasach, kiedy nie można było w Polsce dostać tortilli, czyli kilka lat temu. Teraz są wszędzie, więc co mi tam. Tajemniczym składnikiem jest smalec. Naprawdę. Składniki to zwykła mąka pszenna, do której dodaje się właśnie smalec i rozdrabnia go, po czym woda (ile wypije, ale raczej nie za dużo) i sól. Wsio. Wyrabiasz ciasto, dzielisz na kawałki, wałkujesz, wycinasz tortille tak, żeby pasowała ci do patelni (np. za pomocą pokrywki do garnka) i smażysz z obu stron na suchej patelni (tak więc albo wypalona stalowa, albo w ostateczności teflon). Taka uwaga - smalcu nie wolno zastępować: masłem, margaryną, oliwą z oliwek (z któregokolwiek tłoczenia), olejem rzepakowym, słonecznikowym, czy też z jakiejkolwiek innej rośliny - wiem, bo próbowałem i za każdym razem było to porażką. Niestety nie jestem w stanie podać dokładnej ilości składników - po prostu robię to na oko - ale gdzieś tak, pi razy drzwi, na jakieś pół kilo mąki, ok. 1/4 do 1/3 kostki smalcu. I na koniec - jest to pracochłonne i tortille trzeba zużyć tego samego, lub następnego dnia - potem się zeschną.

    pokaż komentarz
    dziczku
  • TheGame +4  

    Podam wam sprawdzony przepis na pizzę.

    Najpierw ciasto. 3 i 1/2 filiżanki mąki (ok. 150ml na filiżankę), półtorej łyżeczki suszonych drożdży z saszetki, łyżeczka soli, łyżeczka cukru, dwie łyżki oliwy z oliwek, szklanka letniej wody (ok. 20 stopni).

    Do szklanki z wodą wsypujemy drożdże i łyżeczkę cukru, mieszamy i czekamy aż drożdże wyrosną (jakies 10 minut). W międzyczasie do metalowej miski wsypujemy 3 filiżanki mąki, sól i oliwę z oliwek. Wlewamy drożdże. Bierzemy czystą łyżkę i mieszamy (ciasto powinno utworzyć takie farforcle). Dzięki temu łatwiej będzie nam zagniatać. Nalewamy sobie na wszelki wypadek pół szklanki wody i pół filiżanki mąki. Zaczynamy zagniatać ciasto. Nie może być ani za suche ani za mokre. Uwaga. Na początku będzie się mocno lepić do dłoni, wiec możemy to robić w gumowych rękawiczkach (łatwiej się ugniata). Ciasto w środku będzie mokre, na zewnątrz może być suche, dlatego trzeba starać się dokładnie połączyć wszystko w jednolitą masę. Jeśli ciasto jest za suche to delikatnie dolewamy wody, jeśli za mokre to dodajemy trochę mąki. W momencie gdy ciasto ma jednolitą konsystencję, wyjmujemy je z miski i jakieś 15 minut ugniatamy (tak wiem, że jest takie mocno gumowe i ciężkie do zagniatania, ale to ważny krok). Jak mamy już ugniecione to ciasto to zagniatamy je w kulkę. Przygotowujemy sobie drugą czystą miskę, której ścianki delikatnie smarujemy oliwą z oliwek, a następnie rękami obtaczamy naszą kulkę ciasta w tej oliwie tak żeby cała była nią pokryta. Wkładamy do miski, bierzemy torebkę foliową i szczelnie (ważne!) zakrywamy. Odstawiamy na jakieś pół godziny do godziny do wyrośniecia w ciepłym miejscu.

    W międzyczasie możemy przygotować sos. Podam wam dwa przepisy. Jeden na szybko i jeden bardziej prawdziwy. ;)

    Szybki sos:
    Bierzemy małą salaterkę i wsypujemy: 1 i 1/2 łyżeczki cukru, 1/3 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu, łyżeczkę oliwy z oliwek. To są składniki podstawowego sosu. Następnie zalewamy wrzącą woda na samym dnie salaterki tylko po to żeby wymieszać przyprawy i rozpuścić cukier. Dodajemy koncentrat pomidorowy z puszki albo małego pojemniczka. Mieszamy dokładnie i następnie dodajemy wrzącej wody tak z 1/4 lub 1/3 szklanki. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Szybki i smaczny.

    Osobiście wolę dodatkowe warianty. Przed zalaniem wrzątkiem i dodaniem koncentratu pomidorowego możemy dodać: łyżeczkę bazylii, 1/2 łyżeczki oregano, sprasowany ząbek czosnku i szczyptę estragonu. Sosik nabiera wtedy bardzo ziołowego charakteru.

    Drugim wariantem może być dodanie: 1/2 łyżeczki curry, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1/4 imbiru, 1/4 kardamonu, 1/4 cynamonu, 1/8 pieprzu cayenne i ewentualnie (jeśli ktoś lubi, dodanie wspomnianych ziół w pierwszym wariancie). Sosik nabiera bardzo orientalnego charakteru i doskonale pasuje np. do pizzy hawajskiej albo tropikalnej. Szybki sosik najlepszy aromat ma jak poleży ze dwie godziny w lodówce.

    Jeśli ktoś ma czas to nadszedł czas na ten właściwy sos.
    Więc jedziemy. Pomidory z puszki (kostka) (ale koniecznie WŁOSKIE! bo są po prostu lepsze), pokrojona w drobną kostkę mała cebulka, trzy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, kilka listków bazylii i oregano (ewentualnie tymianek), sól, pieprz. Najpierw w rondlu na wolnym ogniu szklimy cebulkę na trzech łyżkach oliwy (ale żeby nie spalić - trzeba regularnie mieszać), następnie dodajemy czosnek i pomidory z puszki razem z sosem. Dodajemy pieprz i sól (wedle uznania) oraz bazylie i oregano. Dusimy pod przykryciem jakieś 20 minut na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając (żeby nam się nie przypalił). Następnie zdejmujemy pokrywkę i podkręcamy troche ogień żeby sosik troszkę odparował (2-3 minuty). Zestawiamy z gazu i pozwalamy mu ostygnąć.

    W międzyczasie na grubej tarce ścieramy ser (osobiście lubię morski albo goudę, ale co kto lubi). Mozarella ciężko się ściera dlatego nie lubię się bawić. ;) Wedle uznania co do ilości. Mi na ogół wystarcza duża kostka.

    Nasze ciasto powinno wyrosnąć, więc wyjmujemy je i (uwaga!) nie ugniatamy. Należy je spłaszczyć od srodka i rozwałkować (albo ugnieść na płasko rękami), co chwila przewracając je na drugą stronę. Jeśli dobrze zastosowaliście ten przepis to będziecie mogli wyczyniać z tym ciastem takie cuda jak we włoskiej pizzerii (np. podrzucać, chociaż do tego trzeba mieć wprawę). Po uformowaniu kółeczka, ugniatamy troszeczkę palcami boki, żeby powstało charakterystyczne wybrzuszenie. Bierzemy nasz sosik i smarujemy OD ŚRODKA łyżką wykonując ruchy spiralą na zewnątrz. Oczywiście sosu lejemy tyle żeby powstała 2-3 milimetrowa warstwa po rozsmarowaniu. Sos nie może być zbyt rzadki żeby nasza pizza nam nie nasiąkła za mocno podczas pieczenia. Posypujemy serem, a następnie kładziemy wszystkie toppingi, jakie nam się podobają (nie przesadzać). Do rozgrzanego na 350 stopni piekarnika na 15-20 minut i mamy niezłą wyżerkę.

    Uff... Smacznego. :)

    pokaż komentarz
    TheGame
  • dziczku +1  

    @TheGame

    Źeś się naprodukował na jednego plusa.

    Drożdże instant są w porządku, ale tylko w wypadkach, kiedy jemy również gorące kubki, "chińskie" zupki itp. - osobiście używam i jem, tyle że jeśli ma to być przepis na pizzę, to daj se pan siana.

    Szybki i smaczny sos "na szybko" robi się tak: na oko suchego oregano, na oko suszonej bazylii, na oko pieprzu, kawałek kostki rosołowej - zalać wrzątkiem, zamiąchać i zagęścić koncentratem pomidorowym. Drugi wariant przeraził mnie swoją "indyjskością" już w pierwszych składnikach i ani nie mam zamiaru czytać, ani tym bardziej próbować go zrobić.

    Właściwy sos - wreszcie Pan mówisz o pizzy - chociaż sam robię nieco inaczej, ale wielkiej różnicy nie ma - aha - używam pomidorów ze słoika, zeszłorocznych, polskich, własnoręcznie do słoika załadowanych i zawekowanych - zdecydowanie nie włoskich, moje są po prostu lepsze:)

    Mozzarellę się rwie w dłoniach i bezładnie rozrzuca.

    Gdzieś już tu pisałem, że moje nie wyrasta i jest doskonałe, ale to tylko moja wersja. Najzwyczajniej nie lubię pizzy na grubym cieście. No i jeszcze jedna rzecz - gdzie kupić piekarnik, który nagrzewałby się do 350 stopni? Rozumiem że chodzi o F, nie o C.

    pokaż komentarz
    dziczku
  • TheGame +1  

    @dziczku: Ależ po co taka agresja? Kto chce ten skorzysta, na plusach mi nie zależy. Wczoraj i dzisiaj jem sobie pizzę według tego przepisu i jest ok.

    Co do drożdży to nie zauważyłem jakieś wielkiej różnicy. Szybki sos. Robię po swojemu, kwestia gustu. Wypróbowany i sprawdzony, wszystkim bardzo smakuje. Zarówno jeden jak i drugi. Też robie na oko, wartości podałem dla innych.

    No tak, tak. Mała pomyłka, bo miało być 180 stopni C.

    pokaż komentarz
    TheGame
  • g.........7 +6  

    jak znajdę to się dorzucę przepisem na sernik z mikrofali (w 15 minut chyba) :)

    pokaż komentarz
    g.........7
  • gumowa_kaczuszka +4  

    Jestem ciekaw ile osób które to wykopały zrobiły tę/tą(nie wiem, mistrzem ortografii nie jestem) pizze. Takiego badziewia to chyba nigdy nie jadłem.Ochyyyda. FFFFFUUUUUUUUUUUUUUUUj.Murzynek z mikrofali w porównaniu z tym to kawior. Nie wiem co mnie podkusiło.
    Gratuluję autorowi odwagi i determinacji w jedzeniu czegoś takiego.

    pokaż komentarz
    gumowa_kaczuszka
  • n.............c +4  

    Polecam http://www.recipematcher.com/ czyli "co mogę zrobić z tego co mam" (chyba było kiedyś na wykopie)
    A jak ktoś chce zrobić naprawdę dobrą pizzę: http://forum.purepc.pl/Kulinaria-f51/Pizza-By-Rs-Krok-t208065.html

    I jeszcze przepisy na kurczaki z kfc i pizze z pizza hut: http://chomikuj.pl/DACHY?fid=119730484

    pokaż komentarz
    n.............c
  • s......s +4  

    a nie lepiej zamiast proszku do pieczenia dać drożdze? Nawet te suche. Wystarczy troche wody/mleka, drozdze i cukier. DOdac do ciasta i chwile poczekac. Zdrowiej a i efekt lepszy.
    P.S. Proszek do pieczenia to istne świństwo, rozwala żołądek, wiec lepiej go unikac

    pokaż komentarz
    s......s
  • pablito1987 +3  

    W Lidlu jest zaj$$iste ciasto na pizze - ale do piekarnika. I tanie!

    pokaż komentarz
    pablito1987
  • w.......s 0  

    @pablito1987: Próbował go ktoś? Bo zauważyłem je i chyba w końcu kupię i sprawdzę. :)
    Kiedyś łatwo było dostać w plusie czy w biedrze takie gotowe spody do pizzy, zawsze je lubiłem, ale teraz już ich nigdzie nie sprzedają. :(

    pokaż komentarz
    w.......s
  • pablito1987 0  

    @pablito1987: próbowałem. Jest naprawdę dobre. Tylko trzeba pilnować piekarnika żeby nie przegapić najlepszego momentu. Jak już jesteśmy w Lidlu to polecam do pizzy krakowską suchą. Jest już ładnie pokrojona, nie syczy i nie rozwala się w piekarniku.

    pokaż komentarz
    pablito1987
  • Koniik +3  

    Można jakoś subskrybować to gotowanie? Bo zapowiada się wybornie.

    pokaż komentarz
    Koniik
  • dziczku 0  

    @Koniik: http://gotuj-z-wykopem.wykop.pl/

    pokaż komentarz
    dziczku
  • barbapapa +3  

    Te, autor! Zjadłeś i żyjesz?
    Dobranoc.

    pokaż komentarz
    barbapapa
  • brojler +2  

    Ja mam alergię na drożdże (pośrednio, bo chodzi o histaminę - jak zjem pizzę to zamulam pół dnia (bólu brzucha raczej nie ma)), więc pizza na proszku do pieczenia to może być wybawienie. Dzięki, wypróbuję na weekend :)

    pokaż komentarz
    brojler
  • pstjepan +2  

    Blee. Pizza z proszku do pieczenia ?! Przecież to nie pizza ! Prawdziwa pizza jest z ciasta drożdżowego... W dodatku robienie tego w mikrofali to profanacja.

    pokaż komentarz
    pstjepan
  • jarbi +1  

    Ekhem, co nastepnym razem?:] Ubieraj sie z wykopem - odcinek 1?

    pokaż komentarz
    jarbi
  • dziczku 0  

    A czemu nie?

    pokaż komentarz
    dziczku
  • tpring +1  

    Zupełnie jak stary dobry Kapral! http://basoofka.net/gotuj-z-kapralem

    pokaż komentarz
    tpring
  • FollowTheSmoke 0  

    [komentarz usunięty]

    pokaż komentarz
    FollowTheSmoke
  • a...e 0  

    wlasnie wyprobowalem przepis, tragedii nie ma, ale rewelacji tez nie, bardzo twarde brzegi mi wyszly, ale mozliwe ze to wina mojej mikrofali

    pokaż komentarz
    a...e
  • tajacek 0  

    mozna takie cos zjesc.. ale trzeba by troche dopingu

    pokaż komentarz
    tajacek
  • Yao 0  

    Jakiś 'inteligent' skopiował Twój przepis oO
    http://gotuj-z-wykopem.wykop.pl/link/360734/gotuj-z-wykopem-odcinek-1-pizza-z-mikrofalowki/

    pokaż komentarz
    Yao
  • Maksym 0  

    Nie wiem czemu wszyscy jestescie tak negatywnie nastawieni. Pizze z tego przepisu rownie dobrze mozna upiec w piekarniku. Przepis na ciasto jest glownie dla ludzi leniwych ktorym zabraklo drozdzy i nie chce im sie ruszyc dupy do sklepu lub po prostu drozdzy jesc nie moga.

    pokaż komentarz
    Maksym
  • abram66 0  

    [komentarz usunięty]

    pokaż komentarz
    abram66
  • dziczku -1  

    LOL, zakop - wiesz czemu.

    pokaż komentarz
    dziczku
  • variss -1  

    Ja kiedyś zrobiłem pizze wg. przepisu zaczerpniętego z YT. W skład ciasta wchodziła woda, drożdże, trochę cukru (niby rosną drożdże od niego), sól, olej i letnia woda... o ile obkład był dość smaczny (ogórek, pomidor, szynka etc.) to ciasto smakowało jak drożdżówka. Teraz robię je bez drożdży i cukru. Smakuje podobnie jak mrożona pizza Ristorante, czyli dość znośnie. Nie mam jednak pojęcia jak zrobić ciasto podobne do tego, które robią w przeciętnej pizzerii.

    pokaż komentarz
    variss
  • grzes77 -2  

    Uwaga, uwaga, teraz będzie trik! Pomidory zalewamy na 2 minuty wrzątkiem, potem wyjmujemy i skórka sama schodzi, nie trzeba się męczyć z obieraniem.

    Przecież większość osób o tym wie :) !

    pokaż komentarz
    grzes77
  • asantir +1  

    @grzes77: większość, czyli nie wszyscy, dla tej reszty to napisał, o.

    pokaż komentarz
    asantir
  • sagat -1  

    No, a z amerykanów się śmiejecie. Jedzcie jedzcie i siedźcie więcej na wykopie.
    Ja tam mam diete i pizzy nie ruszam :)

    pokaż komentarz
    sagat
  • lobo +10  

    @zupa326: A ty jadłeś kiedyś prawdziwą włoską pizze? Szczerze to nie polecam, nasze polskie są znacznie lepsze.

    pokaż komentarz
    lobo
  • draq -1  

    @lobo: Co Ty za idiotyzmy wypisujesz.... Chyba Ty nie jadłeś nigdy włoskiej pizzy, enjoy kaloryczne pseudopizze z ketchupem i sosami. Kiedyś zamówiłem pizzę z Da Grasso i po kilku gryzach wylądowała w śmieciach.

    pokaż komentarz
    draq
  • b..m -4  

    "(nieświeże mogą być)," u mnie to nie przejdzie biedny studencie.

    pokaż komentarz
    b..m
  • orw -6  

    A jak smakuje ?

    pokaż komentarz
    orw
  • Blaskun -8  

    Gotowanie na głównej :\
    Co następne, robótki ręczne ?

    pokaż komentarz
    Blaskun
  • PierogiRuskie 0  

    cycków brak w tagach, ze o robótki pytasz?

    pokaż komentarz
    PierogiRuskie
  • Dario_Rodriguez +1  

    @PierogiRuskie: jakby były cycki to i robótki i obróbki ręczne by sie niektórym zdarzyły...

    pokaż komentarz
    Dario_Rodriguez
  • Blaskun +1  

    @PierogiRuskie:
    Jesteśmy przy kulinariach więc przysłowie "Głodnemu chleb na myśli" pasuję jak ulał. :)

    pokaż komentarz
    Blaskun