@hektor190 "Promieniowanie elektromagnetyczne ma jednak specyficzną cechę – jest ono absorbowane przez wodę, cukier i tłuszcz. Nie pochłania go jednak powietrze, plastik, ceramika czy szkło."
@MamCieNaHita: Moja kuchenka mikrofalowa pobiera około 1.4kW podczas pracy niezależnie od tego czy coś w środku jest czy nie. Kuchenka nie ma grilli czy innych grzałek, regulacja mocy polega na częstotliwości włączenia magnetronu, przy maksymalnym ustawieniu magnetron w zasadzie nie wyłącza się.
a czemu nie ma kuchenek z modulowana fala? Modulowanie czestotliwosci, a tym samym dlugosci przeciez zlikwidowaloby jakiekolwiek "hotspoty" bo nie byloby punktu stojacego fali. Czy jest to zbyt kosztowne, czy jest jakis inny powod dla ktorego mikrofal sie nie moduluje?
@dzikireks: magnetron musialby byc nastawny - zbedna mechanika, ktora na dodatek musialaby byc odizolowana elektrycznie od elementow aktywnych, co przy takim napieciu byloby trudne. Samo modulowanie napiecia chyba niewiele tu da. A przetwornica impulsowa na takie napiecia to raczej duuuzy koszt.
@Apollo231 To mnie zawsze zastanawia gdyż zwykłem podgrzewać w mikrofalówce talerz, na którym kładę stek. Niby nie jest absorbowane a ceramiczny talerz się nagrzewa. Ktoś wyjaśni?
Wydaje mi się, że nagrzewa się po prostu od dania, które podgrzewasz.
@Mr--A-Veed Odpisywałem na szybko, pomyliłem opcje, kajam się pokornie. Z wypowiedzi "Zwykłem podgrzewać w mikrofalówce talerz, na którym kładę stek" wywnioskowałem, że chodzi o talerz ze stekiem, bo w końcu jakie znaczenie by miało co on sobie lubi na tym talerzu czasami położyć. Wtedy raczej by napisał, że podgrzewa po prostu ceramiczny talerz.
Komentarze (58)
najlepsze
Piękne wprowadzenie do - Mikrofale dla opornych :))
Mehdi daje rade! Jak zawsze.
Dlaczego jeśli uruchomię pustą kuchenkę to nie przegrzewa się w środku? Ilość dostarczanej energii jest niezmienna.
Czy jest to zbyt kosztowne, czy jest jakis inny powod dla ktorego mikrofal sie nie moduluje?
Wydaje mi się, że nagrzewa się po prostu od dania, które podgrzewasz.