Chipsy? Rak instant. Przerażająca prawda na temat chipsów.
Śmiertelny akrylamid, trucizna dla płodu? Tak - to i nie tylko w chipsach.. Jedzenie codziennie jednej małej paczki chipsów sprawia, że w skali roku dodajemy do naszej diety aż pięć litrów oleju! Niemożliwe? A jednak. Poznaj całą przerażającą prawdę o chipsach. #
Argajl z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 83
- Odpowiedz
Komentarze (83)
najlepsze
Akrylamid powstaje podczas smażenia i pieczenia.
Z wikipedii "Komitet ekspertów ds. dodatków do żywności (JECFA – organ doradczy WHO i FAO) podaje, że największy udział w ogólnym spożyciu akrylamidu mają frytki (16–30%), chipsy (6–46%), kawa (13–39%), ciasta, ciastka i herbatniki (10–20%) oraz chleb i inne gatunki pieczywa (10–30%)" Więc tu już robi się śmiesznie.
Artykuł grzmi o cipsach, które z
@dregdreg: To jeszcze nic. Ci co polewają sałatkę oliwą z oliwek, dostarczają do diety z 10 litrów oleju jak nic ;)
Chipsy jem raz na rok, ale jepane maja w sobie cos takiego jak slonecznik, itp. ze jak zaczniesz jesc to cholernie wciaga.
Nie dbam o żadną dietę, ale zamiast tego, do chrupania przy filmie polecam orzechy (nie takie z puszki, to też syf) wciągają lepiej niż popcorn, pomidorki koktajlowe, jak się komuś chce robić to wszelkiego typu mini koreczki z serami itepe, ogórki pokrojone w wąskie paseczki, papryka.
No możliwości pełno. Nie wiem na serio