Jak zrobić kefir? Czyli ziarna kefirowe (grzybek tybetański).
Kefir mleczny, podobnie jak większość fermentowanych produktów spożywczych, ma długą i bogatą historię zakorzenioną w prostej kulturze agrarnej. Najprawdopodobniej kefir został opracowany przypadkowo przed wiekami przez ludność Kaukazu.
szymonodyjas z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 6
Komentarze (6)
najlepsze
Druga możliwość to dolać trochę kefiru do mleka (wystarczy odrobina - tak z 5% kefiru i 95% mleka na następny dzień będziemy mieli 100% kefiru).
Kefir tak długo leżeć nie może, bez dodawania świeżego mleka po tygodniu
(⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)
W butelkach z zakrętką najlepiej położyć ją luźno i nie zakręcać.
W przypadku kubeczków otwierając delikatnie ponieść sreberko z jednej strony tak aby się nie porwało przy otwieraniu, wylać kafir, wlać mleko i opuścić sreberko lekko zaginając je na kancie kubeczka.
Nie jest wymagana tak duża szczelność
cyt W 1907 Ilja Miecznikow, rosyjski mikrobiolog, laureat nagrody Nobla z medycyny w 1908 wskazał, że spożywanie jogurtów i kefirów korzystnie wpływa na zdrowie dzięki zawartym w nich bakteriom fermentacji mlekowej, oraz że wysoka koncentracja Lactobacillus sp. w jelicie ma istotny wpływ na zdrowie i długowieczność człowieka Możliwości te nie zostały wykorzystane, gdyż nastała era chemioterapeutyków i antybiotyków.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Probiotyk