Wpływ spożywania płatków owsianych na organizm człowieka
Wśród wszystkich zbóż owies wyróżnia się unikatowym składem. Płatki owsiane składają się w około 14% z błonnika pokarmowego a zawartość białka w płatkach owsianych jest 10-20% większa niż w innych zbożach...
Lifelike z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 201
- Odpowiedz
Komentarze (201)
najlepsze
"Płatki owsiane – gotować czy nie gotować?
Na pewno nie raz słyszeliście, że płatki owsiane koniecznie trzeba gotować bo inaczej są dla nasz szkodliwe. Jest w tym część prawdy a wszystko rozchodzi się o kwas fitynowy czyli fityniany obecne m.in. w nasionach zbóż oraz w strączkach. Kwas fitynowy wpływa negatywnie na wchłanianie żelaza, cynku, magnezu, wapnia sodu i potasu.
Warto wiedzieć, że kwas fitynowy neutralizuje:
- mielenie,
- moczenie,
-
Idealna kolejność:
- zalewasz płatki w proporcjach 1 do 1 wrzątkiem i zostawiasz na 4 minuty.
- Schładzasz do 60 - 50 stopni
- Dodajesz miód i mieszasz
- Dodajesz jogurt naturalny (bez cukru)
- dodajesz owoce np. banany, borówki, winogrona.
Na koniec wpierdzielasz i czujesz się przez 4 godziny jak He-Man
---
Jeszcze raz napiszę, zę dodawanie miodu do gorących płynów to błąd! W temperaturach wyższych niż 40 stopni ten słodki nektar traci swoje zdrowotne właściwości. Przede wszystkim
Ale najlepsze to domowe snikersy. Tak to nazywam.
Płatki, czekolada mleczna rozpuszczona lub gorzka albo mleko skondensowane gotowane w puszce, do tego solone orzeszki z puszki i mieszam. W pudełku plastikowym i do lodówki. Potem tylko pociąć na kawałki. Tylko to mocno kaloryczne ale połączenie smaków idealne: słodko slone( ͡° ͜ʖ ͡°)
Zrob sobie proste doswiadczenie - zjedz na czczo 100g cukru w platkach
i dla porownania 100g glukozy. Sprawdz jak Ci skoczy poziom cukru,
jak sie bedzie czul etc.