Wielka Brytania wprowadza podatek od cukru i już po kilku dniach ogłasza sukces.
Wielka Brytania wypowiedziała walkę śmieciowemu jedzeniu. Producenci mają płacić więcej za dodawanie cukru do produktów. Już same zapowiedzi zmian niektórych wystraszyły. Jak wynika z danych - w sporej części produktów cukier po prostu zniknął w czasie przygotowywania odpowiednich regulacji.
H.....k z- #
- #
- #
- #
- 263
- Odpowiedz
Komentarze (263)
najlepsze
@Majsterkowo: Nie wiem dlaczego, ale po przeczytaniu tego od razu przypomniałem sobie ten obrazek( ͡° ͜ʖ ͡°)
@szymon_g: a dlaczego nie? Biochemicznie rzecz biorąc aspartam koniecznie metabolizuje się częściowo do metanolu.
Przyjmowany w dużych ilościach jest szkodliwy; Poddany działaniu wysokiej temperatury (np ktoś użyje produktu z aspartamem dalej w kuchni) toksyczny.
U dużej części społeczeństwa (nie tylko u mających fenyloketonurię) wywołuje biegunkę nawet w małych ilościach.
@szalony_mnich: gratuluję wiedzy. Cukier (w postaci sacharozy) składa się z jednej cząsteczki glukozy i jednej cząsteczki fruktozy. Było o tym w gimnazjum. Sam syrop glukozowo-fruktozowy ma podobny skład:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Syrop_glukozowo-fruktozowy
Cukier stosowany jest jako wypełniacz ze względu na cenę. Wiele produktów mogłoby być mniej słodkich, ale bardziej opłaca się dosłodzić niż dodać np. więcej
Do tego samopoczucie, zdrowie, z 90 cm w brzuchu do tarki bez zmiany diety poza cukrem, no i psychika - chyba z rok wychodziłem ze "smaka na coś", znacie to uczucie, siedzicie sobie w środku nocy na kompie i nagle "ALE BYM #!$%@?Ł LODA Z MAKDONALDA". Tak, to wszystko cukier. Jasne -
@stefan_banach: bardzo dużo, byłem uzależniony przez 25 lat. Unikam przetworzonych rzeczy, ale czasem sobie pozwalam. Przestałem w ogóle. Zrób tak - w Tesco masz dział słodyczy bez cukru, do tego Cola Zero, soki jednodniowe/bezcukrowe i nasuwaj to przez miesiąc, dwa. Nie bez oporów, ale jak poczujesz chęć na słodkie.
Oczywiście zwykły, biały cukier nie jest główną i jedyną przyczyną inulinooporności, ale jest ważnym czynnikiem powodującym próchnicę, otyłość i proste uzależnienie od słodyczy. Także IMO słodziki >>>>> gówno > cukier.
Jeszcze! (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)
Które słodziki są rakotwórcze?
@Holiday: Przecież fitblogerzy pisali że wszystkie więc wykopki łykają jak pelikany xD Nie wiem jak w przypadku pozostałych, ale aspartam był już w takich konfiguracjach przebadany, że trzeba być foliarzem aby nadal bardziej skłaniać się ku temu, że jest rakotwórczy niż ku temu że nie jest. Oczywiście nadal może być, ale ten efekt jest prawdopodobnie żałośnie słaby skoro po takim ostrym maglowaniu nie udało się go do