Ktoś chce dobić polski cukier?
Czy zagraniczne koncerny produkujące cukier stosują dumpingowe ceny, aby wykosić polską konkurencję? Szef sejmowej komisji rolnictwa złożył zawiadomienie do ABW i UOKiK ws. sprzedaży w Polsce cukru poniżej kosztów produkcji.
W.....a z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 27
- Odpowiedz
Komentarze (27)
najlepsze
1 lipca 2004 roku weszła w życie decyzja Rady Europy o zmniejszeniu, po czteroletnim okresie przejściowym, produkcji cukru
@makumbuss: A teraz powiedz jak to powyższe ma się do chwili obecnej?
Teraz w PL jest 18 działających cukrowni, z czego krajowych jest niecała połowa (dokładnie to 7).
Owszem, zamykania cukrowni nie dało się uniknąć, bo technika poszła na tyle do przodu, że obecna cukrownia przerabia tyle buraków co 6 czy 10 cukrowni sprzed
https://www.reuters.com/article/us-europe-sugar/eu-sugar-companies-struggle-to-survive-as-prices-plunge-post-quotas-idUSKCN1HA1K5
W skrócie Unia Europejska zdjęła limity produkcji cukru co spowodowało, że nagle wszyscy rzucili się na produkcję zwiększając jego podaż. Jednocześnie spotkało się to z malejącym popytem
zyskami możecie podzielić się ze mną, info na priv. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Komentarz usunięty przez moderatora