Miód spadziowy – miód, który powstaje z soku drzew. To król polskich miodów
Miód spadziowy, w odróżnieniu od miodów nektarowych, nie powstaje z nektaru kwiatów, ale ze spadzi, czyli soku drzew - zarówno tych iglastych, jak i liściastych - przetworzonego przez owady. Ma bogaty skład i niezwykłe właściwości prozdrowotne.
poradnik_zdrowie z- #
- #
- #
- #
- #
- 128
- Odpowiedz
Komentarze (128)
najlepsze
Ps. Błąd. Właśnie te kilka proc. wagi miodu to te najbardziej cenne substancje. Czy warzywa i owoce są zdrowe? A ile tam jest wagowo cennych substancji? Śladowe ilości i błonnik ale wg Ciebie też nie warto byłoby ich jeść.
(。◕‿‿◕。)
To pewnie dla tych, którzy nawet nie chcą wiedzieć z czego są ich ulubione żelki ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Spadziowy i gryczany są (IMHO) najlepsze, bo mają najbogatszy smak, przy zachowaniu najlepszych właściwości miodu. Dlatego też są droższe.
A jeżeli chodzi o "obrzydzenie" ludzi do niektórych składników/potraw, polecę klasykiem:
"Ozory? Nie będę jadł niczego, co inne stworzenie miało w ustach! Poproszę jajko sadzone"
Mamy 10 pasiek czyli miejsc gdzie stoją ule. Każda w innej miejscowości. 4 z nich stoją ok 100 metrów od rzepaku. Jeśli rzepak kwitł to pszczoły w 90 procentach na niego poleciały ale zawsze gdy jakiś glog czy mniszek kwitnie to pszczołą nie pogardzi. Inna pasieki stoją daleko od rzepaku i do niego jest więcej niż
"Jest stosowany jako naturalny środek przeciwnowotworowy" :) bingo.