Poziomy witaminy C i witaminy D u krytycznie chorych pacjentów z COVID-19
Cel: Celem tego pilotażowego badania było zmierzenie poziomu witaminy C i witaminy D w surowicy w kohorcie pacjentów z krytyczną chorobą COVID-19 na naszym szpitalnym OIOM-ie, korelujące z innymi czynnikami ryzyka choroby.
Quembec z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 149
Komentarze (149)
najlepsze
Niestety przy obecnym tempie badań nad lekami bez patentu, o tym czy pomagają na covid dowiemy się za 10-20 lat. Jako że na współczesnych "naukowców" nie ma co liczyć, to
Korelacja (łac. śr. correlation-, correlatio, od com-, „razem, łącznie”; i relation-, relatio, „związek, relacja”) – współzależność, wzajemny związek; wyraz ten oznacza zwykle jedno z następujących pojęć:
Przyczynowość – kategoria filozoficzna oznaczająca jedną z form powszechnej i koniecznej zależności zjawisk, które mają miejsce w obiektywnej rzeczywistości.
A może czekaja jak jakaś interia czy onet napiszą o tym co napisał WSJ który to opisał
@Nie_bo_ty: czytanie nie wystarczy, trzeba jeszcze wiedzieć co się czyta. A śmieciowych badań jest od liku, tylko "lekarze" typu Zięba biorą takie rzeczy na poważnie. Inaczej na oddziale onkologii zlikwidowali by oddziały operacyjne i chemioterapię, bo witamina C by wystarczyła.
@Nie_bo_ty: Ani czasu ani ochoty. Przeciętny polski lekarz wypisuje antybiotyk, który wskazał przedstawiciel farmaceutyczny. Zamiast czytać to cyk następny pacjent i 171zł z nfz plus bonus od firmy farmaceutycznej ¯\_(ツ)_/¯
Komentarz usunięty przez moderatora
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28516265/
Ludzki organizm to nie jest jakiś automat, do którego wrzucisz odpowiednią tabletkę i już będzie zdrowy.
Witamina C w pakiecie z przeciwutleniaczami znajduje się w nieprzetworzonych produktach roślinnych. Nie trudno domyślić się, że grupa badawcza zbyt wiele takich nie spożywała.
Czemu nikt nie wysnuje hipotezy, że to nie poziom witaminy C, a jakość diety ma wpływ na sposób przechorowania covid-19?
Pewnie dlatego,