@burzka: to skrót myślowy, chodzi o granulowaną fakturę przy potrząsaniu i większą gęstość przy nalewaniu. Dobrze przekazuje mnemotechnicznie sposoby rozpoznawania.
Czytałem artykuł o tym że bardzo ciężko jest sprawdzić czy miód nie jest sfałszowany - sytuacja wygląda tak że polskie laboratoria mogą wychwycić jedynie najprostsze fałszerstwa, te najbardziej chamskie a niemieckie laboratoria te najbardziej zaawansowane ale jest to bardzo drogie. Miód jest jednym z najbardziej fałszowanych dóbr a mistrzami tego tematu są Chińczycy. Więc nawet nie chce mi się odpalać filmiku gdzie ktoś domowymi sposobami udowadnia - no właśnie co?
Jeżeli chodzi o występowanie na rynku podrobionego miodu, to chińczycy doszli do rakiej perfekcji z jego podrabianiem, że nawet niemieckie laboratoria nie są w stanie go sprawdzić.
Jak rozpoznać prawdziwy miód? Nie trzeba rozpoznawać tylko w sezonie poszukać przeszczelarzy pogadać, posłuchać historii opowiastek i mamy na 100% sprawdzony miodek kupujemy hurtową ilość bo miód i tak się nie psuje. Mi się nie chciało ale widziałem sporo uli jeżdząc po lubelszczyźnie rowerkiem, w tym roku czas potestować.
@Beekeeper: Jeśli promile całości to dla ciebie masa... Miód to mieszanina cukrów i wody. Tych prozdrowotnych składników są promile. Dużo więcej ich zawiera propolis czy wosk pszczeli. Miód to w zasadzie syrop glukozowo-fruktozowy.
Chińczycy z podrabianiem miodu doszli do takiej perfekcji trudno znaleźć laboratorium które by to wykryło. A tu testy rodem ze średniowiecza na ołówek i wodę.
@Prim0: Legitny. Można go z powrotem upłynnić - mieszając, bądź podgrzewając (zbyt wysoka temperatura może zniszczyć jakieś tam coś co miód ponoć zawiera).
Komentarze (71)
najlepsze
@bartja: tak, był o tym wykop, fałszerstwo miodu to obecnie jakaś wojna technologiczna
@bartja: XDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
Jeżeli chodzi o występowanie na rynku podrobionego miodu, to chińczycy doszli do rakiej perfekcji z jego podrabianiem, że nawet niemieckie laboratoria nie są w stanie go sprawdzić.
Mi się nie chciało ale widziałem sporo uli jeżdząc po lubelszczyźnie rowerkiem, w tym roku czas potestować.
@Beekeeper:
Jeśli promile całości to dla ciebie masa... Miód to mieszanina cukrów i wody. Tych prozdrowotnych składników są promile. Dużo więcej ich zawiera propolis czy wosk pszczeli. Miód to w zasadzie syrop glukozowo-fruktozowy.
@brass: nie wolno o tym mówić! Miód to miłość, miód to zycie
https://www.fao.org/fao-who-codexalimentarius/en/