Historia szczecińskiego pasztecika
Ważący ok. tony produkt radzieckiego przemysłu zbrojeniowego został wymyślony dla radzieckiej armii. Umiał błyskawicznie nakarmić żołnierzy „pirożkami” i to w każdych, nawet najtrudniejszych poligonowych, warunkach.
p.....o z- #
- #
- 150
- Odpowiedz
Komentarze (150)
najlepsze
Przez lata zmieniała się cena pasztecika. Z karty kalkulacyjnej (druki ścisłego zarachowania, wypełniane przez kierownika baru): 1981 r. – pasztecik z mięsem: 4 zł 1983 r. – pasztecik z mięsem: 17 zł 1984 r. – porcja barszczu: 11 zł, pasztecik z mięsem: 22 zł 1986 r. – pasztecik z mięsem: 27 zł 1990 r. – pasztecik z mięsem: 1100-1300 zł 1991 r. – pasztecik z mięsem:
Spoko, są gusta i guściki, nie umniejszam tylko za co te minusy ? za wyrażenie własnej opinii ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Zawsze jak jestem w Kamieniu to tam zachodzę( ͡° ͜ʖ ͡°)
Ja za to dopiero wyjeżdżając na studia do innego miasta zdałam sobie sprawę, że nie tylko w Szczecinie mówi się "lecim na Szczecin" i było to początkowo dla mnie bardzo dziwne, że mówią tak poza Szczecinem.
Pasztecik to jest chyba produkt regiononalny, więc jako "PASZTECIK" nie mógł być sprzedawany poza danym regionem. Ale mogę sue mylić