Gościu, który potrafi utrzymać nóż w jednej płaszczyźnie pomimo pełnego wachlarza ruchów we wszystkich stawach obu rąk, uczący, że ważne jest dobieranie gradacji osełek.
No super, to jak wysportowany, gibki, umięśniony "kołcz" dający rady jak zrzucić kilogramy.
Dobry nóż szybko się nie tępi, w domu wystarczy go podostrzać prętem od tego. A jak się już stępi, to mister-minit przywróci ostrość za niewielki pieniądz.
@wykopyrek: Ale w tym GSie były norze rzeźnicze Gerlacha jakość niedościgniona do dziś nawet przez Gerlacha. No i raczej to prości ludzie tak ostrzyli. Porządny rzeźnik sobie noże szanował tak jak stolarz czy cieśla narzędzia.
@WrzeCiOna: To taka zapiekanka ziemniaczano warzywno wędlinowa z kociołka na ognisku. Kociołek smarujesz smalcem i wykładasz liśćmi kapuchy na dno boczek potem warstwami ziemniaki kiełbasa marchew sól pieprz znowu boczek niektórzy dodają pietruszkę czy buraka. I tak do pełna albo można wcześniej wymieszać i wymieszane wsypać. Na to lisic kapuchy i przykrywka i do ognicha. Można w piekarniku.
Następny filmik o wyższości noży japońskich i ostrzalek nad resztą świata. To że Japonia żyła w izolacji wiele setek lat nie oznacza że była w czymkolwiek lepsza i miała patent na wszystko. Wyciąganie kasy od frajerów co kupią drogie japońskie noże.
Komentarze (20)
najlepsze
No super, to jak wysportowany, gibki, umięśniony "kołcz" dający rady jak zrzucić kilogramy.
Dobry nóż szybko się nie tępi, w domu wystarczy go podostrzać prętem od tego.
A jak się już stępi, to mister-minit przywróci ostrość za niewielki pieniądz.
Jakiś taki kult noży się zrobił, kawałek stali za
No i raczej to prości ludzie tak ostrzyli. Porządny rzeźnik sobie noże szanował tak jak stolarz czy cieśla narzędzia.
To taka zapiekanka ziemniaczano warzywno wędlinowa z kociołka na ognisku.
Kociołek smarujesz smalcem i wykładasz liśćmi kapuchy na dno boczek potem warstwami ziemniaki kiełbasa marchew sól pieprz znowu boczek niektórzy dodają pietruszkę czy buraka. I tak do pełna albo można wcześniej wymieszać i wymieszane wsypać. Na to lisic kapuchy i przykrywka i do ognicha.
Można w piekarniku.
https://smaker.pl/przepisy-dania-glowne/przepis-prazonki-zaglebiowskie-z-piekarnika,179796,kuchmariola63.html
Inna nazwa to pieczonki, prażonki, duszaki, prażuchy prażone etc zagłebiowskie, po zagłębiowsku