@slawekm93: zupełnie przypadkiem, ale na prawdę przypadkiem... zdarzyło się, że mam w lodówce piwo, więc skorzystam z rady i wyprodukuję kilka pierożków do przegryzienia :)
Jeśli chodzi o ciasto francuskie to ja robię pieczarki z kurczakiem i odrobiną sosu. Na ciasto kładę plaster sera żółtego, zawijam przygotowany farsz i do piekarnika. Też pycha!
Bierzemy ciasto francuskie i brzoskwinie z puszki.
Połówki brzoskwiń dzielimy na ćwiartki.
Ciasto francuskie kroimy na kwadraciki, tak żeby zawinąć w nie brzoskwinie - wystarczy połączyć dwa przeciwległe rogi. Można posmarować masłem, żeby się ładnie zarumieniło.
Gotowe jak ciasto "się zrobi" (15 minut?) - znika w chwile ;)
dobre też są parówki w cieście francuskim, parówki zawijamy w ciasto a potem w połowie pieczenia kładziemy na wierzch plasterki żółtego sera, szybkie i smaczne, polecam.
Komentarze (69)
najlepsze
Takie ciasto jak wyżej kosztuje 3zł w lidlu.
Mi się nigdy nie chciało go robić - nie ma sensu, jak się stawia na robienie dania "w 5 minut"
No ja czasem stawiam na dania swojej roboty;d Bo kupic ciasto francuskie i wladowac ser do srodka to nie sztuka:) A w 5 minut to vifona mozna zalac;d
jakby ktoś nie zauważył wszystkie produkty pochodzą z pewnego sklepu dla biedaków ;)
hmm... nie ma to jak pichcić o 23... :P
Szybki deser za około 5zł (?):
Bierzemy ciasto francuskie i brzoskwinie z puszki.
Połówki brzoskwiń dzielimy na ćwiartki.
Ciasto francuskie kroimy na kwadraciki, tak żeby zawinąć w nie brzoskwinie - wystarczy połączyć dwa przeciwległe rogi. Można posmarować masłem, żeby się ładnie zarumieniło.
Gotowe jak ciasto "się zrobi" (15 minut?) - znika w chwile ;)
a) pierożki z nadzieniem szpinakowym - szpinak, twaróg, czosnek, sól, pieprz,
b) rogalki z dżemem - nie mamy co zrobić z kilkoma słoikami, którymi obdarowała mojego chłopaka jego babcia.
Ogólnie ciasto francuskie jest całkiem okej, ale nigdy nie chce mi się bawić w jego robienie, także niestety również korzystam z "kupnej" wersji.