Zrób to sam: 100% mięsa w mięsie
Na rzekomą prośbę wielu z Was łopatologicznie wyjaśniam, jak karmić siebie i rodzinę mięsem, które w wielkim przybliżeniu zawiera 100% mięsa w tymże mięsie poświęcając na to 20 minut tygodniowo (40 minut, jeśli duża rodzina).
cheslavv z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 109
Komentarze (109)
najlepsze
Wiem że mało kto ma wędzarnię, ale warto zainwestować.
Świeże, ale ostudzone mięso szprycujemy (wstrzykujemy) roztworem soli kamiennej i peklowanej, wkładamy do osolonej wody z czosnkiem, liściem laurowym i pieprzem.
Po 5-6 dniach wyjmujemy, pakujemy w rękaw i wędzimy.
W sklepie podobnej jakości mięsko kosztuje ok 35-40 zł, sami zrobimy to max 20 zł...
Smak: bezcenny
Komentarz usunięty przez moderatora
Komentarz usunięty przez moderatora
Ty masz jakiś mniejszy limit na ilośc znaków w 1 linii?
mięso mielone (najlepiej samemu zmielić z drobną ilością słoninki), przyprawy(na pewno majeranek), czosnek+inne dodatki według własnego uznania; wrzucamy do słoika (najlepiej takiego od ogórków, bodajże wek) szczelnie zamykamy słoik, wkładamy do garnka z wodą i gotujemy ale nie pamiętam jak długo. W internecie nie jeden taki przepis znajdziecie. Smakowo
@dzemo : to akurat się nazywa pasteryzacja (utrwalanie produktu pod wpływem wrzątku czyli do 100°C)..druga metoda to sterylizacja czyli utrwalanie produktu pod wpływem pary wodnej(121°C) pod zwiększonym ciśnieniem (np w szybkowarze).
Jeśli ma to być przyjaźń to TYLKO 2x 0,7 l. 0,7 wystarczy na powierzchowną znajomość z rzeźnikiem.
Ja znam wersję gdzie pakuje się do ceramicznego naczynia z pokrywką i owinięte szczelnie w liście chrzanu trzyma w chłodnym miejscu. W wersji "ful wypas tradycja" w studni :) a nowoczesnej na dole lodówki.
tatar+ogórek+jajko+cebula
K.O.