Co nas najbardziej kręci na wiosnę... W nosie... :)))
Niewiarygodna architektura pyłków roślinnych. Ciekawka: w miodach naturalnych zawsze znajdują się pyłki kwiatowe, dużą zawartością pyłków dochodzącą do 17800000/g odznaczają się miody z nektaru niezapominajki oraz gryki, facelii i chabru.
kubatre1 z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 2
Komentarze (2)
najlepsze
"Pszczoły zbierają z kwiatów jednocześnie nektar i pyłek. Pyłek zlepiony miodem lub nektarem jest składany w komórkach piastrów. Nosi on nazwę pierzgi i stanowi substancję pokarmową dla larw i pszczół. Pyłki zawierają 11—51% białek, l8—36% cukrowców, do 14% tłuszczów oraz sole mineralne w ilości 0,9—4,0%. W miodach naturalnych zawsze znajdują się pyłki kwiatowe. Dostają się one do nektaru podczas kwitnienia roślin i są przenoszone przez pszczoły. Część pyłków może