•  

    Ot, skrót myślowy, zamiast "pierś z kurczaka a la schabowy" napisali "schabowy z piersi kurczaka".

    •  

      @t3m4: a co by było gdyby zdecydowali się na "schab z kurczaka a'la piersi"?

    •  

      @t3m4: imo bardziej chodzi o skład

    •  

      @t3m4: Chodzi o to, że w świadomości wielu ludzi "schabowy" oznacza ubity, smażony kawałek mięsa w panierce z bułki tartej. Wielu moich znajomych na smażoną pierś mówi "schabowy z kurczaka". Po prostu tak się przyjęło, że schabowy jest smażony w panierce i jeśli przyrządzisz w taki sposób cokolwiek innego (nawet jeśli koło schabu nie leżało) licz się z tym, że nazwane to zostanie "schabowym". Tutaj nie chodzi o użyte mięso. Chodzi o sposób przyrządzenia. Więc faktycznie powinno być "a la".

    •  

      @bambambam: Masz rację, a co do wyrobu autora to tylko zwyczajna nazwa, do niedawna była moda na różne de volaje i inne dziwne nazwy, które z nazywanym oryginalnym wyrobem nie miały nic wspólnego. Polska firma, polska nazwa, polski smak hmmmm nie ma się do czego przyczepić.

    •  

      @MastaDJMax: a co by było gdyby zdecydowali się na "schab z kurczaka a'la piersi"?

      To mógłbyś wykopać za cycki...

    •  

      @Mruvek:
      E451: trifosforany sodu i potasu; zaburzenia w gospodarce wapniowej; występuje w serkach topionych, wędzonkach i konserwach. Nie widzę nic podejrzanego.

    •  

      @t3m4: Powinni napisać "Bezpieczny Schabowy" w trosce o to by multikulturowa społeczność naszego kraju mogła zgodnie z sumieniem spożywać kultowy Polski symbol wśród kotletów...

    •  

      @bambambam: No nie wiem, smażone mięso w panierce to jest kotlet, tak jest pełna nazwa "kotlet schabowy", więcej ludzi raczej powie kotlet z kurczaka...Chociaż to może kwestia regionu.

    •  

      @bambambam: Ja po prostu mówię kotlet, a panowie z firmy coś pomylili i właśnie zamiast napisać kotlet zagalopowali się pisząc schabowy.

    •  

      @t3m4: Schabowy z piersi kurczaka to coś jak adidasy marki Puma. :) Dużo osób używa takich skrótów, bo tak się przyjęło i mi osobiście to w sumie nie przeszkadza. Sam się czasami na tym potrafię złapać. :P

  •  

    Nie od dziś wiadomo, że lepiej nie korzystać z gotowców (w większości przypadków), a przyrządzać takie rzeczy samemu.
    Przy okazji, ta kiełbasa, którą robiłeś zdjęcia też nie jest zbyt "czysta"... ;)

    •  

      @Tojtek: Przy okazji, ta kiełbasa, którą robiłeś zdjęcia też nie jest zbyt "czysta"... ;)
      Bo była przed myciem ;)

    •  

      @Tojtek: Klucz do zdrowia w dzisiejszych czasach to nieprzetworzona żywność

    •  

      @OrzechowyDzem: Autor próbował ten "wyrób" ? Bo mi osobiście smakował, kiełbasa z indykpola jedna z lepszych jakie jadłem (oprócz oczywiście swojskiej robionej przez tatusia). W sumie nie ma się do czego przyczepić to tylko nazwa i szczerze to wolę taką nazwę niż "DE VOLAIE" czy jak sie to pisze.

    •  

      @Mazowia: Znaczy że co? Mamy nie jeść?

    •  

      @Tojtek: Ten filet z kurczaka to pewnie resztki i odpadki co zostały po przygotowaniu (patroszeniu kury).

    •  

      @djtygrys: de volaille

    •  

      @OrzechowyDzem: lepsze to niż sznycel drobiowy z ziemniaków

    •  

      @Mazowia:
      Myślisz, że będziesz żył tak długo, że odczujesz skutki? :)

    •  

      @OrzechowyDzem: Kiedyś po aferze z myciem kiełbas ze strony internetowej takiej firmy natychmiast usunięto przycisk "odśwież" ;)

    •  

      @Lk_hc: Mięsko od rzeźnika + ziemniaczki i warzywa ze wsi i jazda

    •  

      @Mazowia: Tak - i mleko prosto od krowy trzymanej pod blokiem na kwadracie.

  •  

    taki kawał mi się przypomniał przy okazji...tyle że nie do końca o schabowych
    - gdzie w Rosji jest najwięcej chleba?
    - w kotletach mielonych

    •  

      @k4yt3k: A taki suchar przy okazji:
      Przez Rumunię ucieka kromka chleba. Zadupia ile sił w nogach, a za nią cała zgraja rozwścieczonych i wygłodniałych Rumunów. Kromka juz opada z sił, a oprawcy coraz bliżej. Gdy już traci wszelką nadzieję zauważa wąską uliczkę w której mogłaby zgubić rumunów. Wbiega, patrzy - a tu kotlet schabowy stoi i spokojnie pali papieroska.
      Kromka nie zwalniając tempa krzyczy - "Uciekaj cholera! Głodni rumuni biegną!"
      a schabowy na to - "spokojnie, mnie tu jeszcze nie znają".

  •  

    schabowy z kurczaka, stek drobiowy, ech...

  •  

    A hamburgery drobiowe? Nic nowego, sensacji nie ma, kto chodzi po sklepach ten wie, ile kwiatków tam jest - delma z masłem (masło 0,5%) i inne takie laboratoria chemiczne.

  •  

    Komentarz usunięty przez moderatora

  •  

    GOTUJ Z WYKOPEM !
    Czas: DO 30 MINUT
    Poziom trudności: ŁATWE
    Koszty: TANIE
    Filet z kurczaka 71,4%, mąka pszenna, sól, drożdże, olej roślinny, skrobia, błonnik, stabilizator E451, przyprawy ich ekstrakty i aromaty/zaw. seler/, białko sojowe, ekstrakt drożdży, cukier, maltodekstryna, dekstroza.
    Jak wykonać:
    Wszystkie składniki wymieszać w szejkerze
    Doprawić do smaku i wyrobić na jednolitą masę.
    Podawać na zimno z napojem o smaku herbatników.

    •  

      @ultra: BTW to ty dałeś tego linka do powiązanych o dekstrynie. Wg Ciebie mamy się bać czy nie? Bo czytając opis, że rozkłada się na glukozę wnioskuję, że jest to składnik całkowicie nieszkodliwy.

  •  

    A wszystko to z firmy Indykpol.

  •  

    Niektórzy jedzą schabowe z soi, więc mnie już nic nie zaskoczy :)

  •  

    Firma Indykpol produkuje schabowe z kurczaka. Nie zdziwiłbym się gdyby okazało się, że to w istocie kotlet sojowy.

  •  

    tysiące ludzi codziennie kupują polędwicę (np. sopocką), która w rzeczywistości jest schabem.

  •  

    To jak "Gołąbki bez zawijania". Całe życie wydawało mi się, że owo zawinięcie tworzy "gołąbka" w przeciwnym wypadku to po prostu mielony

  •  

    Za to FILET Z KURCZAKA zamiast wszechobecnego MIĘSO ODDZIELONE MECHANICZNIE Z KURCZĄT czyt. największe gówno i chrząstki zmielone na papke

    •  

      @Shaki: nie gardz chrzastkami, bo to jedne z najzdrowszych i najrzadziej jedzonych (obecnie) czesci zwierzat. bardzo dobre sa na stawy, ale przeciez chrzastka=fuuuuuuu

    •  

      @highlander: Wiem, skórka z jabłek też niby najzdrowsza a zawsze obieram. Jestem po prostu rozpieszczonym dzieckiem naszych czasów. Wstyd mi :(

  •  

    Dekstryna cytat z Wikipedii "Dekstryny mają szereg zastosowań praktycznych, ze względu na łatwość ich produkcji i niską cenę. Są m.in. stosowane jako nietoksyczne kleje biurowe o charakterystycznym słodkim smaku, substancje zagęszczające w produkcji słodyczy oraz tanie masy plastyczne, z których produkować można np. jednorazowe, ekologiczne naczynia."

  •  

    Ja tam szaleje za boczkiem wegetariańskim i smalcem beztłuszczowym, koniecznie ze śladowymi ilościami orzechów arachidowych - do smaku.

  •  

    Odeślij, może dostaniesz pudło smakołyków firmowych.

  •  

    Nie dało się zrobić lepszego zdjęcia? A jak już rzeczywiście się nie dało, to trzeba było przepisać tekst z etykietki. Bo NIE DA SIĘ GO ODCZYTAĆ.

    •  

      @karol_kotowicz: Przepisałem, misiu. Wystarczy doczytać znalezisko do końca :)

    •  

      @karol_kotowicz: Przecież napisał, że zdjęcie zrobił kiełbasą, jakiej jakości można oczekiwać? :)

    •  

      @iDAreck: Na pewno lepszej od schabowego z kurczaka.

    •  

      Zaczynam mieć wątpliwości, czy wszyscy dostrzegają, że "zrobić zdjęcie kiełbasą" i "zrobić zdjęcie kiełbasom" to dwie różne rzeczy, zatem chyba porzucę ten wątek ;)

      A co do nazewnictwa produktów to przestałem się sugerować nazwami już w zamierzchłych czasach, w których pojawił się produkt o nazwie "extra pomorskie", czy jakoś tak... W domyśle było oczywiście "masło", które jednak wcale masłem nie było, tylko jakąś margaryną... Od tego czasu dokładnie czytam etykiety nowych produktów

  •  

    Nie rozumiem - mi babcia całe dzieciństwo robiła schabowe, jedne były z kurczaka, a drugie po prostu schabowe.

  •  

    Moja dziewczyna zawsze mówiąc, że zrobi schabowego ma na myśli fileta z kurczaka. Zawsze.

  •  

    Dajcie spokój. Lepszy schabowy z kurczaka niż z soi.

  •  

    "Schabowy" to ksywa tego kurczaka.

  •  

    Widziałem to "mięso" jak byłem na urlopie w Łebie, też mnie zaciekawiło i wywołało uśmiech na twarzy. :)

  •  

    Wiele osób tak mówi, to znalezisko nie robi na mnie wrażenia.

  •  

    u mnie też mama zawsze robi schaboszczaka z kury

  •  

    U mnie w domu zawsze schabowy oznacza po prostu kotlet w panierce.

  •  

    ameryke odkryles, w prawie kazdym polskim domu uzywa sie okrelsenia "schabowe z kurczaka" albo "kotlety z kurczaka" zamiast "panierowana pierś z kurczaka", nie da rady z tym wygrac, niestety.

  •  

    w podziale tuszy na elementy są pewne nazwy mięsa pozyskanego i tak np z męsa wieprzowego/głowizna ,schab,karkówka,łopatka,szynka ,boczek,ogonówka,golonka/etc.
    Schab jest to część mięsa przy kręgosłupie wieprzowym.Produkty z innych mięs to namiastka tzw erzatz Jeśli białego człowieka,czy żółtego pomalujesz czarną farbą to będzie murzyn?
    W moim domu schabowy był ze schabu,a z cielęciny sznycel.
    Pozdrawiam i życzę smakowitego schabowego z wieprzowiny w jajku i bułce smażonego na smalcu.

  •  

    Czy wiecie, ze zgodnie z ustaleniami UE, w mięsie może być tylko 55% miesa :)

  •  

    Rozmieszyl mnie ten wykop bo u mnie (wschod Polski) takie nazewnictwo to norma, a autor robi zdjecia jakby to bylo ufo. Jak sie u was mowi na takiego schabowego?

    •  

      @PjontyBitels: Piers z kurczaka, filet z kurczaka,kurczakowe szaleństwo, kurczak w panierce, kotlet z piersi z kurczaka.

  •  

    Słyszałem od jednej osoby mieszkającej na mazurach, podobno w tym regionie to normalne.

  •  

    Coś jak szynka z kurczaka

  •  

    Komentarz usunięty przez autora

  •  

    Całe szczęście, że nie skrzydełka wieprzowe...

  •  

    no rzeczywiscie, jakby sie nie bylo czego czepiac. w wielu polskich domach schabowy jest synonimem kotleta, u mnie rowniez zwyklo sie nazywac schabowym kotlety z piersi kurczaka.

  •  

    Może ten schabowy wyrósł na tej piersi z kurczaka :)

  •  

    Jak to jest Indykpol to co ty chciałeś. Drób robią :P

  •  

    A cóż w tym dziwnego ??? Skoro jest szynka z indyka, salami ze świni to nie dziwne że jest schabowy z kury ....
    A co powiesz na schabowy z sojii czy też śmietanę z sojii ....
    Są ludzie którzy jedzą to g..no - normalni wolą tego nie tykać.

  •  

    Swego czasu widziałem chicken nuggets wieprzowe

  •  

    I tak najlepszy jest schabowy z soi ;)

  •  

    idąc dalej tym tropem można najeść się łososia ze śledzia :)

  •  

    Niedługo ch#$%em będziecie robić zdjęcia ;)

    •  

      @dzoker: ach ten ranking...

    •  

      @OrzechowyDzem: Nie ranking, tylko kultura.

    •  

      @kinlej: #@## z "krzaczkami" jest w dalszym stopniu tak samo kulturalny jak #@## bez krzaczków.

    •  

      @kinlej:
      Jakby była kultura, to nie powinno być w ogóle przekleństwa.

    •  

      @krzyfiej: To dlaczego w gazetach przekleństwa są wykropkowane?

    •  

      @kinlej: Bo w gazecie nie masz możliwości wyboru. Za to, tutaj, tak jak w gazecie - domyślnie (dla niezarejestrowanych użytkowników) masz wykropkowane. Ale masz możliwość wyłączenia tego - zatem jeśli planujesz rzucić sobie k#%#ą to zrób to bez ogródek. Ludzie, których to razi, młodzież i postronni będą mieli jak w gazetach. Natomiast ci, których to nie razi i nie przeszkadzają im wulgarne wyrazy w wypowiedzi przeczytają normalnie.
      Autocenzura? Bez sens.
      Jeśli chcesz uchodzić za kulturalnego - nie bluzgasz.
      jeśli bluzgasz - bluzgasz.
      jeśli chcesz uchodzić za kulturalnego, cytujesz coś a tam jest przekleństwo - niech będzie. Wykropkuj, wykrzaczkuj czy co tam chcesz.

    •  

      @krzyfiej: Tylko, że temu z "krzaczkami" jest bardziej miękko ;)

    •  

      @kinlej: a raczej jej brak ;)

    •  

      @dzoker: a ja nie rozumiem po cholerę się każdego czepiacie, jak mucha gówna. To jego wybór, niech sobie krzaczkuje, gwiazdkuje i puszcza bąki. Ja minusowałbym tych, którzy monotonnie to wypominają.
      "Jestem tru i w dupie mam ranking k%@$a!"

Dodany przez:

avatar OrzechowyDzem dołączył
397 wykopali 39 zakopali 43.8 tys. wyświetleń