Schab faszerowany
Składniki :
700g schabu bez kości, Ważne - mi sprzedawczyni w sklepie ucięła ten płat bo sam bym sobie pewnie z tym nie poradził :D
6 jajka,
20 dag boczku wędzonego,
4 szt pomidory suszone,
cebulka zielona,
sól,
pieprz,
oliwa z pestek winogron,
1 łyżka masła,
mieszanka przypraw.
Mieszanka przypraw - 1 łyżeczka soli,1 łyżeczka czosnku granulowanego, 1 łyżeczka pieprzu, 2 łyżeczki gorczycy, 1 łyżeczka ostrej papryki, 1 łyżeczka kminku, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej.
Przygotowanie :
Masło rozpuść na patelni dodaj pokrojony w kosteczki boczek i suszone pomidory, podsmaż. Wbij jajka. Całość wymieszaj do powstania jajecznicy. Schab opłucz i osusz ręcznikiem papierowym. Delikatnie pokrój schab tak aby powstał płat. Jajecznicę rozłóż na mięsie, posyp cebulką zieloną i zwiń w roladę. Obwiąż schab sznurkiem spożywczym. Mięso nasmaruj oliwą i natrzyj przyprawą. Dno naczynia żaroodpornego wysmaruj oliwą, ułóż schab. Całość wsadź do piekarnika na 20 minut. Po tym czasie podlej schab 1/3 szklanki wody i piecz przez 40minut, co jakiś czas podlewając cały schab powstałym sosem. Upieczone mięso pokrój na kawałki. Możesz przygotować sos i podać na obiad lub serwować na zimno z kromką chleba.
Wersja finalna z piwkiem ( ostatnio zabrakło ) , pomocnika niestety znowu nie ma - postaram się następnym razem
Można jeść na zimno do kanapeczek lub na ciepło do obiadu. Pasuje jak ulał jako obie opcje ( sprawdzone )
Przepis jak zwykle podkradłem z pewnego bloga !
Smacznego
Komentarze (59)
najlepsze
treść nieodpowiednia / informacja nieprawdziwa - #!$%@?ście czy jak ?
spam też jest dosyć ciekawy jak dla mnie, chyba większość nie zna jednak tego tak popularnego pojęcia
i żeby nie było - nie bronię swojego wykopu czy też przepisu tylko uważam, że coś tutaj jest nie tak.
Jeśli chodzi o duplikat to widocznie nie potrafię używać wyszukiwarki bo nic
Dobrej nocy !
Zamiast czosnku granulowanego, który jest jakimś koszmarkiem, który się czasem wkrada do przepisów, dałabym całe ząbki, można nimi ponadziewać nakłuty schab.
Do środka dajesz co tylko uważasz za słuszne, przyprawiasz jak tylko lubisz (bardziej pieprzne, albo słone... itp).
U mnie w domu mama daje w sam środek całe jajka (obrane ze skorupki :)) , albo mielone mięso z dodatkami i bardzo ważne, żeby przyprawić górę jak już jest zawinięte, bo to dodaje super smaczku :)
Na chlebek zajebiste z pomidorkiem, albo z ketchupem lub musztardą.