Decyzje z art. 29, czyli zafałszowane produkty spożywcze - wykaz firm
Lista wszystkich decyzji z art.29 dot. fałszowania informacji nt. produktów. Pewnie niejednej osobie przypadnie do gustu. Lista firm, które formalnie oszukują klientów oraz szczegółowy opis tych czynów dokonany na podstawie badań.
s.....r z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 49
Komentarze (49)
najlepsze
Podczas przeprowadzonych czynności kontrolnych stwierdzono nieprawidłowości w oznakowaniu dotyczące:
- wyszczególnienia w wykazie składników mleka odtłuszczonego w proszku mimo, że faktycznie zastosowano zamiennik mleka o nazwie SMP Bartex,
- użycia w nazwie artykułu sformułowania „przekładane masą śmietankowo-kokosową”, które sugeruje, że do produkcji masy użyto śmietanę – faktycznie zastosowano aromat śmietankowy
Makaron
Podczas przeprowadzonych czynności kontrolnych stwierdzono nieprawidłowość w oznakowaniu dotyczącą podania przez producenta na opakowaniu nazwy makaronu – makaron domowy,
Podczas przeprowadzonych czynności kontrolnych stwierdzono nieprawidłowości w oznakowaniu;
- nie wykazano używanego w procesie peklowania mięsa, surowca do produkcji azotynu sodu oznaczonego symbolem E 250, pełniącego funkcję konserwantu, wchodzącego w skład stosowanej peklosoli,
- nie określono rodzaju zastosowanego białka (zastosowano białko zwierzęce AD 100),
- zastosowanie do produkcji mięsa wieprzowego, zamiast mięsa wołowego wskazanego w specyfikacji wyrobu
co jest niezgodne z art. 46, ust 1 pkt 1
ps. miniaturka jest myląca
Każdy plik wordowy odpowiada jednemu produktowi, to nie można by tego dać do tabelki zbiorczej, żeby można było oszustów widzieć od razu a nie po ściągnięciu i przejrzeniu 100 plików?
Rownie dobrze mogliby je umieszczac wydrukowane pod losowo wybranymi kamieniami w lesie.
Wrzucałem to nawet na Wykop, ale nie weszło. :<
2. W większości decyzje dotyczą produktów od jakichś małych, lokalnych, nieznanych firm - Ci duzi nie oszukują ? ;)
3. Ilość tych decyzji jest "ogromna" - w skali ilości produktów które znajdują się w obrocie, nie znaczą praktycznie nic. Czy to oznacza, że mamy tak dobrą żywność, czy może te kontrole są tak "nieudolne" ?
1) zakazać wprowadzania do obrotu artykułu niespełniającego wymagań jakości handlowej lub wymagań w zakresie transportu lub składowania;
2) nakazać poddanie artykułu, o którym mowa w pkt 1, określonym zabiegom;
3) zakazać składowania artykułu w nieodpowiednich warunkach albo jego transportowania środkami transportu nienadającymi się do tego
(chyba żeby robić co miesiąc kontrole na koszt tej firmy)