Wpis z mikrobloga

@RobertTyward: jak wcześniej robiłem w garnku stalowym to machnąłem i sosika (oprócz sojowego i cebuli dałem jeszcze troche białego wina i czosnek- wyszedł całkiem smaczny) ale zapomniałem o najważniejszym- nie osuszyłem dobrze cyca i zrobił się sajgon :p

Ten ze zdjęcia robiłem na teflonowej (niestety nie mam żeliwnej), tym razem mocno osuszając i wyszło git (sos odpuściłem). Nie lubie tylko tej błonki która zawsze idzie wewnątrz przez środek piersi ale nie
  • Odpowiedz
@mlek: Pod talerzem można ale szybciej straci ciepło. Założeniem jest wyizolowanie kuraka od otoczenia tak aby temperatura z zewnętrznych warstw kurczaka (która jest wyższa) przeniosła się do środka i ugotowała do końca środek. Nie bez powodu mówi się, że jedzenie gotuje się jeszcze parę minut po wyjęciu z patelni. Jeżeli położysz kurczaka na zimnym talerzu i przykryjesz drugim zimnym talerzem to temperatura z zewnętrznych warstw mięsa ucieknie "do talerza". Ja widzę
  • Odpowiedz