:]

Ciastka!

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

  •  

    Ile czasu i w jakiej temperaturze piec kaczkę wypchaną jabłkami? A właściwie to 2 kaczki po 2,5 kg sztuka?

    #kiciochpyta #gotujzwykopem #gotujzmikroblogiem

    +: pw1
    •  

      @maciek_gi: "Trzeba zacząć od niskiej temperatury (160-170°C) i stopniowo ją zwiększać, aż do około 220-230°C. Gdy już wytopi się dość duża ilość tłuszczu, zmniejsz temperaturę do 180-190°C. Czas pieczenia zależy do tego, jak duża jest tuszka, zazwyczaj trzeba zarezerwować sobie na to 1,5-3 godziny." cytat z gugle

      +: franaa
    •  

      @maciek_gi: ja piekę tyle minut ile waży tusza np. 2kg -> 2h.

    •  

      @salamandra_meksykanska: Dzięki! Seems legit. Tylko nie wiem czy/jak uwzględnić wytapianie się tłuszczu. Kaczka na starcie ma 2,5 kg, a pod koniec pewnie poniżej 2 kg. :/ No i kaczki są 2. No i bardzo bym nie chciał aby były twarde...

    •  

      @maciek_gi: może spróbuj przykryć brytfankę folią aluminiową lub piecz w rękawie do pieczenia, dodaj pół filiżanki wody i odkryj na ostatnie 30 minut, żeby się zarumieniła.

    •  

      @salamandra_meksykanska: Zastanawiam się czy nie upiec jej tak jak robię kurczaka, tzn. najpierw max temperatura (280 st), wstawiam go do pieca, piekę z jednej strony aż się zarumieni, przekładam na drugą, a jak zaczyna się rumienić to zmniejszam do 160-180 i tak trzymam ze 3h. Tylko nie wiem czy z kaczkami to zadziała. Są wielkie więc mają dużą bezwładność cieplną no i tłuszcz się może nie wytopić.

    •  

      @maciek_gi: z tego co wiem, żeby wytopił się tłuszcz musisz zacząć od niższej temperatury (przynajmniej działa przy smażeniu ;)). W sumie ja nie bawię się w regulację temperatury, wstawiam na jakieś 180-190 stopni i tyle.

    •  

      160-170 stopni na 3 do 4h. Ale żeby mieć pewność trzeba wbić termometr w najgrubsze miejsce. Np. w pierś lub w nogę. Temperatura powinna osiągnąć 73-74 stopnie.

      Żeby wytopić tłuszcz rozgrzej piekarnik na początek do 190 stopni a do naczynia w którym będzie piec kaczki wlej czajnik wrzącej wody. Zmniejsz temperaturę do podanej poniżej. Obracaj kaczkę co 30 minut, a pod koniec podlewaj powstałym sosem. Dobrze jest gdy na dnie naczynia wyłożysz jakieś warzywa (cebula, seler naciowy, marchew, ziemniaki itp.), które będą robiły za ruszt oraz za bazę smakową. Na pierwsze 30 minut dobrze w tym wrzątku w ogóle kaczkę przykryć - to jeszcze wspomoże proces "topienia" tłuszczu, który będzie potem kontynuowany w trakcie pieczenia.

      Można też ew. nakłuć kaczkę do głębokości tłuszczu, szpikulcem lub nożem, ale ja tej techniki nie lubię bo niszczy ona również skórę.

    •  

      @maciek_gi: różnica między kurą a kaczką jest taka, że w przypadku kury jej tłuszcz, a przynajmniej jego część chcemy zachować wewnątrz upieczonego mięsa bo inaczej będzie ono suche. Z kaczki tłuszczu trzeba wytopić jak najwięcej więc są to zupełnie różne metody pieczenia.

    •  

      @babejsza: Spodziewałem się jakiegoś haczyka. :) Zatem będę piec w niskiej. Dzięki!

    •  

      @babejsza: @salamandra_meksykanska: Bardzo dziękuję za dobre rady! :) Wczoraj upiekłem 2 wielkie kaczki, najadło się nimi 10 osób. Piekłem je w sumie ok 4h, w temp 160-180 st + pod koniec (i przed przewróceniem na 2. stronę) po kilka minut w 280 st. Bałem się że będą twarde, ale wyszły przepyszne, bardzo miękkie i bardzo ładnie rozchodzące się mięso. :D Wytopiło się z nich tyle oleju że zaczynam bać się czy USA nie zaprowadzi w mojej kuchni demokracji... Tak z litr kaczego smalcu + jakieś 250 ml smaku na zupę/pieczeń. :)

      edit: Dodam jeszcze dla potomności: nadziałem je i obłożyłem z zewnątrz jabłkami.

    •  

      @maciek_gi: gratuluję udanych pieczeni :) A co do smalcu to nie martw się o swoje żyły i serce, ponoć kaczy tłuszcz jest zdrowy.

    •  

      @salamandra_meksykanska: Smalec chyba zachowam na pierś z kaczki confit. :)

    •  

      @maciek_gi: jasne, zachowaj go :) Możesz go później wykorzystać do smażenia, np. ziemniaków, mniam :D

    •  

      @maciek_gi - confit nie musi być tylko z piersi. Historycznie confit to było nic innego jak sposób przechowywania mięsa. Mięso się piekło właśnie w całości bądź w częściach, a następnie zalewało własnym tłuszczem w glinianym naczyniu i po stężeniu mogło tak leżakować kilka miesięcy, potem tylko wstawiało się do pieca na godzinę-dwie i już. Oczywiście dzisiejsze confit rożni się mocno bo często przygotowywane jest np. z surowego mięsa i w tłuszczu długo poddawana wolnej obróbce.

      Niemniej taki kaczy tłuszcz dobrze sobie zostawić. Można też w niego i resztek kaczki zrobić wspaniałe kacze rillettes :). Można go też mrozić bez większych strat w smaku.

Gorące dyskusje ostatnie 12h

  • odpowiedzi (10)

  • avatar

    Najpiękniejsze samobójstwo

    1 maja 1947 roku 23-letnia Evelyn McHale skoczyła z 86. piętra Empire State Building. Jej ciało wylądowało na dachu limuzyny należącej do ONZ, dlatego mimo upadku z ogromnej wysokości, nie odniosło większych obrażeń. Akurat po drugiej stronie ulicy znajdował się wtedy Robert Wiles, student fotografii. Udało mu się wykonać zdjęcie, które robi ogromne wrażenie i jest wręcz zjawiskowe. Spokój oraz naturalność ciała młodej kobiety na tle zniszczonego samochodu sprawiają, że może się wydawać, iż dziewczyna po prostu śpi, niczym jedna z postaci z bajek Disneya.

    Mimo prowadzonego śledztwa przez różne osoby, niewiele dowiedziano się o życiu Evelyn McHale, a także jej ostatnich godzinach przed popełnieniem samobójstwa. Wiadomo tylko, że tego dnia kobieta widziała się ze swym narzeczonym z okazji jego urodzin, a na pozostawionej przez siebie kartce napisała „Będzie mu lepiej beze mnie… Nie byłabym dobrą żoną dla nikogo…”.

    Fotografia wykonana przez Roberta Wilesa stanowi przykład tego, jak odpowiednia perspektywa oraz ujęcie mogą nawet scenę śmierci przedstawić w zupełnie innym świetle. Wizerunek ciała Evelyn McHale uznany został w swoich czasach za najpiękniejsze samobójstwo.
    Kilka tygodni później zdjęcie ukazało się na okładce prestiżowego magazynu Life i do dzisiaj stanowi jedną z ikon XX-wiecznej fotografii.

    Obraz doczekał się wielu przeróbek w sieci, czy też stał się inspiracją do stworzenia nowych dzieł, jak choćby uczynił to Andy Warhol.

    Warto dodać, że od chwili ukończenia budowy Empire State Building (1931) z budynku zanotowano 36 samobójstw, z czego aż 17 miało miejsce właśnie z tarasu widokowego umieszczonego na 86. piętrze. Evelyn McHale była 12. osobą, jaka odebrała sobie życie. Po pewnym czasie władze budynku zdecydowały się odgrodzić zwiedzających od krawędzi metalową siatką, co skutecznie odstraszyło wielu samobójców.

    pokaż spoiler opis z historiajednejfotografii.blogspot.com


    #fotografia #ciekawostki #historiajednejfotografii #niewiemczybylo
    pokaż całość

    odpowiedzi (15)

  • avatar

    Nie znam Tomeczka, ale zapalmy świeczuszke dla niego [*]

    #tfwnogf #friendzone #rozowepaski

    odpowiedzi (19)