Wpis z mikrobloga

@lupaczkokosow: spróbuj spytać czy bóg może stworzyć kamień tak ciężki żeby sam nie mógł go podnieść...
tak w ogóle "religie Abrahamowe" opierają się na twierdzeniu że bóg jest nieskończenie dobry, ale w swoim narcyzmie i sadyzmie, każe wszystkim których stworzył uwielbiać się ponad wszystko.
A żeby było śmieszniej to wymaga wiary w siebie i uznaje za największą cnotę jeśli Twoja wiara jest naiwna, jeśli natomiast nie wierzysz w jego istnienie,
  • Odpowiedz
@Gil-Galad:
To tak troche pod dyktature podchodzi;p
Generalnie jedna z teori jest taka, ze religie powstaly po to, aby trzymac lud w ryzach. Mury sie zburzy, krola obali, ale z niewidzialna wszechmogaca sila walczyc nie mozna. Wystarczylo zasiac w ludziach strach przed nia.
W 2000r bylem w egipcie i podczas zwiedzania jakiegos tam wiekszego miasta z czasow faraonow, pokazali nam tunel i niewielka sale pod placem glownym. W owej sali
  • Odpowiedz
@lupaczkokosow: nie musi, to zależy od siły wiary kapłana, dlatego też w kościele katolickim na przykład, nie każdy ksiądz może zabierać się za egzorcyzmy. Same egzorcyzmy przeprowadza się także w innych religiach (czy to współczesnych, czy pierwotnych) w tej czy innej formie, ale zawsze oznaczają wygnanie demona z jego ofiary. Jeśli kapłan/szaman się waha i nie jest przekonany w tym, co robi (bo przecież nie każdy wierzy w demony, wielu
  • Odpowiedz
@Gil-Galad: "Nie znam się, to się wypowiem". Zanim zaczniesz pisać bzdury, to otwórz Biblię i poczytaj trochę o tym jak to wygląda. Każdy kto wierzy w sercu(!) w Jezusa nie będzie sądzony, cała reszta dostanie odpłate według swoich uczynków. Już nawet pomijając sam fakt tego czy Bóg istnieje czy nie, to jednak Biblia jest jedna i wszystko co jest w niej zawarte jest niezmienne. Także wypisywanie takich rzeczy jest po
  • Odpowiedz
@Gil-Galad: To ty chyba czytałeś tą Biblię z zamkniętymi oczyma ( ͡° ͜ʖ ͡°) Nie wiem jak ktoś może pisać takie rzeczy po 3 krotnym przeczytaniu Biblii. Każdy kto jest w Jezusie jest wolny przed potępieniem i wyrokiem osądzajacym. Cała reszta dostanie odpłate wedle uczynków. Ew. Jan 3:18, 5:24

Dlatego nie wierz w religie i w odłamy chrześcijaństwa, tylko po prostu w Boga i w Biblię.
  • Odpowiedz
@bachuxd:
@Gil-Galad:
Czytaliscie to samo, a nie zgadzacie sie. Albo ktorys z was ma slaba pamiec albo klamie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Lubie czytac takie dyskusje.

Sam nie czytalem ale duzo rozkminialem. Jestem podobnego zdania jak Gil - ludzie potrzebowali wiele rzeczy jakos tlumaczyc, wiec wymyslili Boga. Tak w duzym skrocie. Sam nie zaprzeczam jego istnieniu, ale tez nie potwierdzam. Dystansuje sie.
  • Odpowiedz
@instinCtoriginal: wybrałem tylko te co do których kontekstu jestem pewien, a jest tego ze 5-6 razy tyle...
Najwygodniejszy argument to "trzeba czytać między wierszami" bo tak można się i listu z pogróżkami wyprzeć... ale prawda jest taka że w tamtych czasach i realiach, a pamiętajmy że opowieści o stworzeniu świata broni się teraz mówiąc że to historia która miała wyjaśnić prostym ludziom coś zbyt dla nich abstrakcyjnego...
więc wyobraźmy sobie
  • Odpowiedz