Aktywne Wpisy

Zopyross +32
Coraz częściej widzę oferty sprzedaży domów jednorodzinnych zakładających wymianę za mieszkanie i dopłatę albo dwa mieszkania. Za takimi wariantami kryją się dramaty rodzinne, pewnie chłop stawiał duży dom z myślą, że się tu jeszcze wnuki odchowają a tymczasem córka z synem trochę podrośli, dowody z urzędu odebrali i zakomunikowali, że się wyprowadzają a najlepiej to im mieszkanie w centrum gdzieś kup
Dzisiaj niemożliwością jest odtworzenie wielopokoleniowej rodziny żyjącej w modelu naszych dziadków,
Dzisiaj niemożliwością jest odtworzenie wielopokoleniowej rodziny żyjącej w modelu naszych dziadków,
źródło: dzci
Pobierz
heksengerg +77
źródło: temp_file4727355586165404252
Pobierz

Siema Mireczki, odczuwam dumę i jednocześnie stres jak przed spaleniem na stosie
Zaprojektowałem sobie sam całą instalację domu inteligentnego, czujki temperatur, sterowania roletami i bramami, czujki alarmu a nawet własnoręcznie robione czujki zamknięcia zamków w drzwiach.........już za kilka dni dowiem się czy to wszystko zabangla....
Elektryk osiwiał przeze mnie, a kabli mam tyle że 10 zbieraczy miedzi z Wałbrzycha żyło by jak Mick Jagger przez tydzień z tego......
Dam znać jak wyjdzie i rzucę opisem i schematem.
Dodam że nie robiłem tego z dostępnych systemów typu sompfy czy innych.....all by my self....od przekaźników po PLC
@Afropolon: Czyli jak u mnie ;)
Ile km przewodu poszło?
@dktr: nieźle. Jaki jest koszt wykonania czegoś takiego?
Jeszcze mnie czeka część software'u i tablet na ścianie....... Ale chata będzie jak się patrzy sterowana.....
Zależy wiele od tego czy planujesz i wykonujesz na etapie budowy czy dorabiasz do wybudowanego domu
Rozdzielnia rzygała kablami
Zdjęcie robione sandałem w locie więc jakość poszła na spacer.
źródło: comment_8eODEOw2arSwSeSNNleBDH5EHDkT0wG9.jpg
Pobierz@Afropolon: to bardziej przekaźnik programowalny (chyba, że od ostatniego razu jak się nim interesowałem rozwinęli go), możesz coś więcej napisać. np. czy masz na nim jakieś bardziej skomplikowane algorytmy sterowania i może pokazałbyś jakieś screeny z wizualizacji?
Ma wyjścia przekaźnikowe ale mnie nie potrzebne mam własne - generalnie chodzi mi o sterowanie przez web + właśnie wizualizacje - na ich stronie znajdziesz wszystko co trzeba, ja też się pochwalę ale jak wszystko dopnę.
A na czym ty stawiasz ? masz? albo jaką alternatywę byś proponował?
@Afropolon: Czemu takie grube kable? Mi się wydaje że 0.5 byłoby wystarczające.
@Szloch: 30 obwodów oświetlenia, 6 kamer + domofon IP, 3 obwody na bramę , bramkę i bramę garażową, 4 termometry, stacja pogodowa, 7 rolet do sterowania, 1 czujka zamknięcia zamka drzwi głównych i instalacja alarmowa
W planach na przyszłość pomiar wody z wodomierza, pomiar