Wpis z mikrobloga

#elektronika #inteligentnydom #budujzwykopem

Siema Mireczki, odczuwam dumę i jednocześnie stres jak przed spaleniem na stosie
Zaprojektowałem sobie sam całą instalację domu inteligentnego, czujki temperatur, sterowania roletami i bramami, czujki alarmu a nawet własnoręcznie robione czujki zamknięcia zamków w drzwiach.........już za kilka dni dowiem się czy to wszystko zabangla....

Elektryk osiwiał przeze mnie, a kabli mam tyle że 10 zbieraczy miedzi z Wałbrzycha żyło by jak Mick Jagger przez tydzień z tego......

Dam znać jak wyjdzie i rzucę opisem i schematem.
Dodam że nie robiłem tego z dostępnych systemów typu sompfy czy innych.....all by my self....od przekaźników po PLC
  • 50
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@majlo1985: Robiłem sam, projekt mój, przekaźniki czy termometry moje. Płaciłem tylko za robociznę elektryka i kable czy przekaźniki. Można się zamknąć w 5-6k
Jeszcze mnie czeka część software'u i tablet na ścianie....... Ale chata będzie jak się patrzy sterowana.....
Zależy wiele od tego czy planujesz i wykonujesz na etapie budowy czy dorabiasz do wybudowanego domu
  • Odpowiedz
Sterbox

@Afropolon: to bardziej przekaźnik programowalny (chyba, że od ostatniego razu jak się nim interesowałem rozwinęli go), możesz coś więcej napisać. np. czy masz na nim jakieś bardziej skomplikowane algorytmy sterowania i może pokazałbyś jakieś screeny z wizualizacji?
  • Odpowiedz
@i_natala_ciemnosc: Hola hola, pokażę jak zabangla, jestem na etapie grzebania się w nim.
Ma wyjścia przekaźnikowe ale mnie nie potrzebne mam własne - generalnie chodzi mi o sterowanie przez web + właśnie wizualizacje - na ich stronie znajdziesz wszystko co trzeba, ja też się pochwalę ale jak wszystko dopnę.

A na czym ty stawiasz ? masz? albo jaką alternatywę byś proponował?
  • Odpowiedz
@Afropolon: z racji wykonywanego zwodu polecałbym PLC (np. s7-1200 siemensa) ze względu na możliwości sterowania oraz komunikację. Można z jego pomocą wysyłać ramki po TCP i sterować innymi urządzeniami, posiada na pokładzie modbus TCP. Algorytmy sterowania mogą być bardzo rozbudowane, obsługa regulatorów PID, no i jak dla mnie najważniejsze to wytrzymałość. Zalet sporo a cena przystępna.
  • Odpowiedz
@miczuu: Na czymś gotowym == pierdyliard złotych i konieczność dostosowania się do czyiś rozwiązań. Wiele z tych systemów jest bezprzewodowa na czym mi kompletnie nie zależało

@Szloch: 30 obwodów oświetlenia, 6 kamer + domofon IP, 3 obwody na bramę , bramkę i bramę garażową, 4 termometry, stacja pogodowa, 7 rolet do sterowania, 1 czujka zamknięcia zamka drzwi głównych i instalacja alarmowa

W planach na przyszłość pomiar wody z wodomierza, pomiar
  • Odpowiedz