Wpis z mikrobloga

Mirki, ma ktoś może tzw. "delid tool" do usuwania pokrywki z #intel #skylake?

Z chęcią odkupiłbym. Mój proc się niemiłosiernie grzeje i wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują, że to przez pieprzoną starą pastę na tej pokrywce.
Albo chociaż jak ktoś jest z Górnego Śląska to spotkać się gdzieś na mieście (Bytom/Gliwice etc.) i to usunąć. Oczywiście odpalę na jakiś dobry trunek ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#komputery #pcmasterrace
Atexor - Mirki, ma ktoś może tzw. "delid tool" do usuwania pokrywki z #intel #skylake...

źródło: comment_t6SkpTFtKxmHuMjx0yfwofsR230hDPAv.jpg

Pobierz
  • 28
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mroz3: pasta jest pod spodem. I to jest problem. Ciecz z wodnego chłodzenia ma 32, podczas gdy proc w Intel Burn teście ponad 80C.

@PortalZeSmiesznymiObrazkami: na GTX 570 chciałem żyletką robić, bo miałem analogiczny problem (105C na super chłodzeniu). Tak mocno je przykręciłem, że jak już naszykowałem "stanowisko pracy" i odkręciłem śrubki, to mi odessało. W przypadku proca raczej nie odessie. A żyletką się mimo to obawiam. Procesor
  • Odpowiedz
@mroz3: Tak to wygląda. Kiedyś Intel lutował rdzeń do tej płytki, teraz daje g**nopastę, która powoduje same problemy. Niestety jej usunięcie to utrata gwarancji. Ale jej nieusunięcie, to spalenie proca często. A mając już teraz takie temperatury, to im dalej w czasie tym gorzej. A wysłanie proca, bo się grzeje, to nie uwzględni tego gwarancja i odeślą z powrotem.
Atexor - @mroz3: Tak to wygląda. Kiedyś Intel lutował rdzeń do tej płytki, teraz daje...

źródło: comment_sjkb8EGKWseTZ3cjvJiIvRRgmlPEcuJU.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@Atexor: Skoro nowy to może skalpowanie go nie jest najlepszym pomysłem? Ale jak już musisz to nie trzeba żadnego "narzędzia". Jak robiłem to na starym Core 2 Duo to trzeba było to solidnie podgrzać najlepiej jakimś małym palnikiem do lutowania, bo IHS był przylutowany do rdzenia procesora - chyba że zmienili technologię ( ͡° ͜ʖ ͡°)-
  • Odpowiedz
@icanthelpthat: teraz nie jest lutowany. Jest chyba na jakimś silikonie (jak u mnie w gpu).

Tylko ja znam swoje umiejętności manualne i dlatego wolę delid toola ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
@Atexor: Sory nie widziałem że później dopisałeś. No jak tak to wygląda to masz lepiej, bo nie musisz tak ostro grzać. Ale może spróbuj zapisać wykres z temp CPU i gadać z serwisem może wymienio?
  • Odpowiedz
@icanthelpthat: gdzieś już czytałem, że nie wymieniają nigdzie, bo "procesor działa, a jak się grzeje to polecamy nowe chłodzenie". Niestety. Chyba zakupię ten z allegro z drukarki 3d, chociaż trochę niepewnie wygląda.
  • Odpowiedz
@Atexor: właśnie kupiłem i5 6600, dobrze rozumie że pod tą metalową pokrywką jest jeszcze jakaś pasta i nawet przy nowym procesorze może sprawiać problemy?
  • Odpowiedz
@Atexor: ale nie wyłącza się? procesor box czy oem? pewnie masz rację, jak odpalę w końcu swojego to będę bardzo zwracał uwagę na temperatury
  • Odpowiedz
@onlajf: problemy ze stabilnością mam. Czasem mi wybiło PC...

Noctua spoko. Patrzyłem na testy i Noctua ma minimalnie (w granicach błędów pomiarowych) wyniki od tego wodnego. Tylko, że te wodne jest o wiele mniejsze, dlatego na nie się skusiłem. Procesor BOX. Chociaż dziwne, bo z reguł BOXy mają stockowe coolery, a ten nie ma. Tylko wydłużona gwarancja, której o zgrozo i tak się pozbędę.
  • Odpowiedz
@Atexor: jaki to dokładnie procek? 6600K? łatwiej jest przemontować na chwilę jakiś inny cooler dla testu, chyba że na 1000% jesteś pewien że to wina wadliwego procka
  • Odpowiedz