Wpis z mikrobloga

Jedno z najlepszych odkryć z #chiny: hot pot. Szczególnie polecam wersję z Syczuanu lub Chongcinq, gdzie bazą jest ostra zalewa.
W restauracji oferującej hotpota siada sie przy stole z wydrazonym otworem w srodku, gdzie znajduje sie kuchenka gazowa. Umieszczony na niej gar z ostra/łagodną zalewa doprowadza sie do lekkiego wrzenia.
Ponadziewane na patyczki warzywa i mieso gotuje sie w zalewie od kilkunastu sekund do kilku minut. Nastepnie macza sie ugotowane potrawy w mieszaninie oleju, czosnku i pietruszki dla delikatnego zneutralizowania ostrości i gorąca. Pozniej przenośni sie paleczkami i obtacza w sypkiej mieszaninie ostrej papryki chili, zmielonych orzeszkow ziemnych i soli.
Wystepuje ogromna liczba wersji, ale najwygodniejsza dla obcokrajowca jest restauracja, gdzie mozna sobie z półki wybrac dowolny smakolyk do ugotowania. Po zjedzeniu kelner zlicza patyczki lub półmiski z daniami i podaje rachunek na tej podstawie.

#chiny #chinskiecuda #gotujzwykopem #ciekawostki #wykopek44wpodrozy
wykopek_44 - Jedno z najlepszych odkryć z #chiny: hot pot. Szczególnie polecam wersję...

źródło: comment_ppX0MzIpgdNlJy2fsZV6fNjP6JWSpXVB.jpg

Pobierz
  • 28