Gorące dyskusje ostatnie 12h

  • avatar

    Jako, że utarło się już w mojej rodzinie, że ja robię najlepsze schabowe, z czym pogodziła się już nawet moja babcia, to wrzucam Wam kilka dobrych protipów.

    Najważniejszą rzeczą w schabowym jest dobre rozbicie. Im cieniej rozbite będą kawałki schabu tym lepiej dla tego schabu. Czemu? Bo mniej czasu spędzi na patelni i mniej smaku na tej patelni zostanie. O ile nie macie w zwyczaju używania tego samego tłuszczu kilkadziesiąt razy, jak to często jeszcze robią starsze pokolenia, to ten aromat na patelni nie jest wam do niczego potrzebny. Generalnie są dwie szkoły smażenia schabowych. Ta moja, gdzie kawałki schabu są ultracieniutkie i na patelni spędzają dosłownie chwilę, albo ta starszego pokolenia, gdzie wali się praktycznie nie rozbite kawałki mięsa i trzyma na patelni tak długo, aż wchłoną cały tłuszcz i trochę teflonu. Ja wolę ten pierwszy. Jednak bardziej cenię smak mięsa, niż smak tłuszczu. ( ͡º ͜ʖ͡º)

    Drugi protip to jeżeli jesteście fanami chrupkości to polecam dosypać do mąki pszennej trochę mąki kukurydzianej. Każdy, kto prawidłowo przygotowuje jakąś chińszczyznę to wie, co mąka kukurydziana robi z kurczakiem.

    Trzeci protip to jest to samo co w przypadku stejków. Nie wrzucamy na patelnię zimnego mięsa. Przed smażeniem mięso musi przynajmniej godzinę stać poza lodówką, żeby złapało temperaturę otoczenia. Im mniejszy szok temperaturowy dla mięsa, tym lepiej.

    Cztery to nie solimy mięsa samego w sobie. Można dodać sól do jajka, lub bułki tartej, ale nigdy przed obtoczeniem w mące. Mięso może zrobić się twarde od soli.

    No i w sumie tyle. Na zdjęciu dobrze rozbity kawałek schabu. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

    #gotujzwykopem #foodporn #schabowe #protip
    pokaż całość

  • avatar

    taki wesołek do mnie napisał :D
    #bekazpodludzi #heheszki #olx