Słów parę o cieście pierogowym- zasadniczo mogłoby się składać tylko z wody i mąki wyrobionych w odpowiednich proporcjach. Jednak jak to zwykle bywa- ilu producentów pierogów, tyle wersji przepisów. Dzisiaj wykonałam ciasto z dodatkiem jajka, chociaż zdecydowanie polecam wersję z samym żółtkiem, gdyż towarzystwo białka mocno utwardza strukturę ciasta. Dobrym pomysłem jest również dodanie oliwy, aby uzyskać lepkość i lepszą plastyczność. Czasami wytwarzam wersję De Luxe zastępując wodę mlekiem, a oliwę połową kostki masła- pierogi rozpływają się wtedy w ustach :)
Przygotować należy:
Ciasto:
* 2,5 szklanki mąki
* Gorąca woda (tyle ile ciasto potrzebuje)
* Jajko
* Opcjonalnie kilka łyżek oliwy
Nadzienie:
* Pół kilo pozbawionych pestek wiśni
* Cukier
- Śmietana do polania gotowych pierogów
Aby ułatwić sobie proces wyrobienia ciasta wsypujemy mąkę do miski, wbijamy jajo i stopniowo ugniatamy ciasto. Dopiero kiedy powstanie mięciutka i lekko lepka kulka przekładamy ją na stolnicę i prószymy mąką. Dzielimy ciasto na dwie kulki- pierwszą traktujemy wałkiem, drugą chowamy do miski i przykrywamy np. talerzem (ciasto pierogowe bardzo szybko wysycha).
Na rozwałkowanym cienko cieście wykrawamy brzegiem szklanki kółka. Na każdy krążek nakładamy kilka połówek wiśni i posypujemy cukrem (wg uznania i upodobań). Sklejamy razem brzegi i dociskamy widelcem, żeby powstał ładny wzorek.
Ulepione pierogi wrzucamy na wrzącą wodę następnie drewnianą łyżką mieszamy, aby nie przykleiły się do dna. Kiedy zaczną się gotować zalewam je szklanką zimnej wody i czekamy, aż ponownie woda zabulgocze. Gotowe pierogi wyciągamy na durszlak i polewamy zimną wodą.
Smacznego!
Komentarze (8)
najlepsze