to tak jak z seksem. Oglądać od 18, uprawiać od 16.
@evolucja: Art. 200. § 1. Kto obcuje płciowo z małoletnim poniżej lat 15 lub dopuszcza się wobec takiej osoby innej czynności seksualnej lub doprowadza ją do poddania się takim czynnościom albo do ich wykonania, podlega karze pozbawienia wolności od lat 2 do 12.
Robiłem 2x przy czym kupiłem gotowe ekstrakty do roźcieńczenia i wyszło dużo lepsze niż sklepowe. No i musiałem sobie opróżnić 50 butelek po piwie na nie : ) Najgorsze było zlewanie i kapslowanie bo zajeło kilka godzin i niektóre butelki wybuchły.
wybuchające butelki mogą mieć parę przyczyn (oprócz za dużo cukru do refermentacji):
- niedofermentowanie - za szybko zlane do butelek. Szczególnie częste przy niestosowaniu fermentacji tzw. cichej
- infekcja - polisacharydy są fermentowane przez dzikie drożdże/bakterie, stąd dodatkowy gaz. Gdy z butelki wylewa się dużo piany po otwarciu (nawet cała butelka), to niechybna oznaka infekcji
- niezwrotne, obite szkło - butelki bezwrotne są cieńsze, niż zwrotne. Także wystarczą niewielkie pęknięcia,
Ja odkąd przerzuciłem się na regionalne piwa, nie mogę nawet wziąć to ust tych sików zwanych heinekenem. Co prawda butelka po 4 zł ale smaki o niebo lepsze.
@domin81: Słowo klucz: marynka i lubelski. Jakie by nie miały to dla mnie jest za mało. Uwarzyłem prawie 90 warek i nie muszę za każdym razem liczyć IBU, żeby wiedzieć co lubię. 15g. Marynki nawet o 9% A-Kwasów to daje strasznie niskie IBU jak dla mnie.
po okresie fermentacji w butelkach (3-4 tygodnie), jaki jest termin przydatności piwa? 20 butelek w kilka dni może być zbyt dużą ilością a nie każdy rozdaje wszystko znajomym...
@sztachetazplota: takie piwo jest naturalnie zakonserwowane. Drozdze zużywają cały tlen więc sie nie psuje. Jak kiedyś sprawdzalem jak długo wytrzyma to po 1,5 roku było dobre, ale potem sie wypiło i eksperyment sie skończył.
jest różnica między piwem niepasteryzowanym, nieutrwalonym a refermentowanym.
Poza tym piwo "niepasteryzowane" może być mikrofiltrowane, albo pasteryzowane krócej/w niższej temperaturze - tutaj nie ma różnicy od piwa pasteryzowanego.
Komentarze (118)
najlepsze
@evolucja: Art. 200. § 1. Kto obcuje płciowo z małoletnim poniżej lat 15 lub dopuszcza się wobec takiej osoby innej czynności seksualnej lub doprowadza ją do poddania się takim czynnościom albo do ich wykonania, podlega karze pozbawienia wolności od lat 2 do 12.
1. Przemysłowe lagery dostępne w każdym sklepie przestają smakować, wręcz stają się odrażające. Kupno piwa na wieczór staje się problemem.
2. Wyjście do pubu? Lokale, do których możesz wyjść będziesz mógł policzyć na palcach.
3. W lokalu zaczną Cię irytować pewne niuanse, jak źle wypłukana szklanka, źle dobrane szkło do piwa, nieodpowiednia temperatura napoju...
4. Po pewnym czasie warzenie piwa stanie
@adamczo: Zawsze sądziłem, że jak się nawarzy piwa, to trzeba je potem wypić.
to zależy. Dobre piwa szybko się rozchodzą i rzadko je próbuję. Za to słabe i beznadziejne - zostają wyłącznie dla mnie :)
wybuchające butelki mogą mieć parę przyczyn (oprócz za dużo cukru do refermentacji):
- niedofermentowanie - za szybko zlane do butelek. Szczególnie częste przy niestosowaniu fermentacji tzw. cichej
- infekcja - polisacharydy są fermentowane przez dzikie drożdże/bakterie, stąd dodatkowy gaz. Gdy z butelki wylewa się dużo piany po otwarciu (nawet cała butelka), to niechybna oznaka infekcji
- niezwrotne, obite szkło - butelki bezwrotne są cieńsze, niż zwrotne. Także wystarczą niewielkie pęknięcia,
jest różnica między piwem niepasteryzowanym, nieutrwalonym a refermentowanym.
Poza tym piwo "niepasteryzowane" może być mikrofiltrowane, albo pasteryzowane krócej/w niższej temperaturze - tutaj nie ma różnicy od piwa pasteryzowanego.