Ilość krów trzeba będzie poważnie zmniejszyć. Poważnie. Według ostatnich badań szwedzkich naukowców z Uniwersytetu Technologicznego Chalmers cały świat prawdopodobnie wkrótce będzie musiał ograniczyć spożywanie mięsa i przetworów mlecznych w celu utrzymania zmian klimatycznych na bezpiecznym poziomie. I chociaż na polu przeciwdziałania globalnemu ociepleniu potrzeba także istotnych reform w branży energetycznej, to naukowcy podkreślają, że zmiany te nie będą wystarczające, jeśli ludzie na całym świecie nadal będą kontynuować konsumpcję coraz większej ilości produktów
Tak, w skali ziemi są nieistotne. W skali istot stałocieplnych jak my, które jakimś dziwnym trafem zdominowany ziemię dopiero przy zmniejszonej temperaturze i spadku CO2 są to dane niestety istotne...
Ale pojawia się jeszcze inny problem, okazuje się, że wraz ze wzrostem temperatury oceany mogą w większym stopniu emitować CO2: Wzrastające temperatury mogą zwiększyć ilość dwutlenku węgla naturalnie uwalnianego przez oceany, co tym samym jeszcze bardziej napędzi dalsze zmiany klimatyczne - sugeruje badanie naukowców z Uniwersytetu w Edynburgu http://ekoprzewodnik.pl/blog/2014/06/12/ocieplenie_klimatu_a_oceany/
@Kralizek: To jak wytłumaczysz to, że aktywność słoneczna w ostatnich 50 latach stoi w miejscu a nawet lekko spadła a temperatury rosną? Jak wytłumaczysz, że wzrostowi CO2 towarzyszy spadek O2? Przecież gdyby to był CO2 pochodzenia naturalnego nie miał byś spadku tlenu - to znak spalania. Jak wytłumaczysz to, że dodatkowy CO2 ma izotopowy ślad charakterystyczny dla kopalin? Skąd miałby się twoim zdaniem wziąć ten dodatkowy CO2? Jakie miałoby być jego
Komentarze (17)
najlepsze
To raczej pewne. Problem w tym co zostawimy dzieciom i wnukom:
http://naukaoklimacie.pl/aktualnosci/koniec-holocenu-10
@ulbrek:
Tak, w skali ziemi są nieistotne. W skali istot stałocieplnych jak my, które jakimś dziwnym trafem zdominowany ziemię dopiero przy zmniejszonej temperaturze i spadku CO2 są to dane niestety istotne...
Ale pojawia się jeszcze inny problem, okazuje się, że wraz ze wzrostem temperatury oceany mogą w większym stopniu emitować CO2: Wzrastające temperatury mogą zwiększyć ilość dwutlenku węgla naturalnie uwalnianego przez oceany, co tym samym jeszcze bardziej napędzi dalsze zmiany klimatyczne - sugeruje badanie naukowców z Uniwersytetu w Edynburgu http://ekoprzewodnik.pl/blog/2014/06/12/ocieplenie_klimatu_a_oceany/